Annons

FN-rapport: 17 procent av all mat slängs

En ny FN-rapport visar att 17 procent av den mat som var tillgänglig för konsumenter 2019 hamnade i soptunnan.
– Det här är ett enormt omfattande problem, säger Richard Swannell vid frivilligorganisationen Wrap.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Matsvinn är ett globalt problem. Arkivbild.
Matsvinn är ett globalt problem. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt matsvinnsrapporten, Food Waste Index (FWI), rör det sig om ungefär 931 miljoner ton mat slängdes 2019. I den siffran ingår mat som slängdes i hemmen, affärerna, restaurangerna eller andra liknande sammanhang.

Rapporten, som är framtagen av FN:s miljöprogram Unep och Wrap, ska vara en resurs i arbetet att nå FN:s mål att halvera matsvinnet i världen till 2030.

En miljöbov

Annons

Inger Andersen, den danska ekonomen som leder Unep, säger att det finns stora fördelar med att ta itu med matsvinnet.

"Att reducera matsvinnet hade minskat utsläppen av växthusgaser, saktat ner skövlingen av naturen, ökat tillgängligheten av mat och därmed minskat hunger och sparat pengar i den globala recessionen", säger hon i ett pressmeddelande.

I rapporten är det beräknat att 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser hör samman med mat som går till spillo.

– Om matsvinn vore ett land hade det varit den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, säger Richard Swanell, utvecklingschef vid Wrap.

Värst i hemmen

Rapporten visar att matsvinn är ett globalt problem som berör både rika och fattiga länder.

"Man har länge antagit att matsvinn i hemmet bara är ett stort problem i de utvecklade länderna. Med publiceringen av FWI-rapporten ser vi att det inte riktigt är så enkelt", säger Wraps vd Marcus Gover.

Samtidigt som 17 procent av all mat som är tillgänglig för konsumenter slängs går nästan 700 miljoner människor runt om i världen varje dag till sängs hungriga.

I rapporten har man tittat på 54 länder runt om i världen och räknat in både vanlig mat och oätbara delar som djurben och skal. Den största boven i sammanhanget är hemmen, som står för 11 av de 17 procenten som slängs.

Fakta: Så minskar du matsvinnet

Fakta: Så minskar du matsvinnet

Ställ matvaror med kort hållbarhet tillgängligt så du kommer ihåg att använda dem.

Är någon matvara på väg att gå ut går det ofta att frysa den. Mjölk, grädde, ost och matrester går utmärkt att frysa in.

Matvaror som snabbt förfars är bättre att köpa lite av, tänk på att inte köpa mer än du kommer hinna göra av med.

Livsmedelsverket rekommenderar en kyltemperatur på +4 grader och -18 i frysen. Kött och fisk ska stå på den kallaste platsen i kylskåpet och går också bra att frysa.

Lukta och smaka, ägg håller många veckor från bäst före-datum och även mjölk som förvaras i kylen och inte står framme långa stunder håller ofta längre än bäst före-datumet.

Matrester kan bli nya maträtter – risotto, wok och pyttipanna går utmärkt att laga på mat som blivit över. Skrumpna grönsaker går att använda i paj, grytor och soppor.

Källa: Livsmedelsverket

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons