Annons

Frederiksen: Förfärliga nyheter

Attacken i Vetlanda uppmärksammas internationellt.
– Fruktansvärda nyheter från Sverige, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har uttryckt sina sympatier. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har uttryckt sina sympatier. Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Danmarks statsminister Mette Frederiksen är en av de första världsledarna att kommentera dådet i Vetlanda.

"Fruktansvärda nyheter från Sverige. Det här är handlingar som utreds som terrorism och som jag starkt tar avstånd från. Vi står med hela svenska folket och den svenska regeringen. Jag skickar mina varmaste tankar till Vetlanda till de drabbade och deras anhöriga", säger hon i ett uttalande.

Annons

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver att det aldrig finns någon ursäkt till våld, och beskriver attacken som fruktansvärd, och även från Portugal kommer fördömanden.

Italienska parlamentsledamoten Sabrina De Carlo skriver också på Twitter att hon följer utvecklingen med oro.

När det gäller internationella medier rapporteras det mestadels i grannländerna. Norska VG, Svenska Yle i Finland och danska Jyllands-Posten tillhör de som uppmärksammar händelsen.

Utanför Norden får attacken mindre uppmärksamhet, även om de stora nyhetsbyråerna rapporterat, liksom tyska medier som Der Tagesspiegel, brittiska BBC och spanska El País. Nyheten nådde även australiska ABC News, som skickade ut en så kallad pushnotis till sina mobilanvändare om attacken.

Gustav Sjöholm/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons