Annons

Iran går med på nya möten med IAEA

Frankrike, Tyskland och Storbritannien hade planerat att kritisera Iran vid ett möte med Internationella atomenergiorganet IAEA. Men den planen har lagts på is – och nu närmar sig i stället parterna varandra.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi har bokat in möten med Iran. Arkivbild.
Internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Rafael Grossi har bokat in möten med Iran. Arkivbild.Foto: Ronald Zak/AP/TT

Kritiken hade stöd av USA och skulle ha riktat sig mot de begränsningar som Iran har infört mot IAEA:s inspektioner av landets kärnenergiprogram.

Men nu har man i stället valt fortsatt diplomati, vilket tycks ha fått effekt.

Annons

– Dagens utveckling håller vägen fortsatt öppen för den diplomati som Iran och IAEA har inlett, säger det iranska utrikesdepartementets talesperson Said Khatibzadeh.

Iran har accepterat IAEA:s förfrågan om att hålla möten i april för att "förtydliga ett antal obesvarade frågor", enligt atomenergiorganets generaldirektör Rafael Grossi.

– Vi kommer att inleda processen med ett tekniskt möte i Iran i början av april, som förhoppningsvis kommer att följas av andra tekniska eller politiska möten, säger han på en presskonferens.

IAEA vill bland annat ha klarhet om det finns kärnmaterial vid platser som Iran inte har berättat om.

Iran har begränsat inspektionerna med motkravet att USA ska lyfta alla sanktioner mot landet. President Joe Biden har sagt att han vill återgå till det kärnenergiavtal med Iran som dåvarande presidenten Donald Trump drog USA ur 2018.

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA återinförde tuffa sanktioner mot landet, vilket har påverkat andra länders möjligheter att handla med Iran.

Iran har bekräftat att man har börjat anrika uran på samma nivå som före kärnenergiavtalet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons