Annons

Löfven: Kan aldrig garantera slut på våldsdåd

Regeringen berömmer polisen för ett resolut ingripande i Vetlanda.
– Vi kommer aldrig att kunna garantera att inga våldsdåd händer, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Pressträff med inrikesminister Mikael Damberg och statsminister Stefan Löfven med anledning av knivdådet i Vetlanda.
Pressträff med inrikesminister Mikael Damberg och statsminister Stefan Löfven med anledning av knivdådet i Vetlanda.Foto: Janerik Henriksson/TT

Han och inrikesminister Mikael Damberg (S) höll dagen efter dådet i Vetlanda en pressträff. På den tackade de polis och vårdpersonal för deras insatser.

– Jag kan konstatera att polisen på tre minuter från att ha kommit till platsen hade gripit den misstänkte gärningsmannen. Det visar att polisen gör ett resolut ingripande när den kommit dit, säger Damberg.

Annons

Löfven och Damberg har ingen kritik mot att polisen i går kväll gick ut med att man även utreder misstänkt terrorbrott. På torsdagen gällde brottsmisstanken enbart försök till mord.

– Det är svårt i början av en utredning att veta exakt var den ska landa, säger Damberg.

Rätt att vara öppen

Vid pressträffen ställdes frågor om inte polisen skapade en väldigt upphetsad stämning i onödan.

Damberg tycker att det vore märkligt om åklagarna i ett tidigt skede uteslöt att det skulle kunna vara terrordåd med tanke på hur dådet utfördes och vad som hänt i andra länder.

Löfven tycker att det var rätt att polisen i ett tidigt skede var öppen med vad man utreder.

– Polisen gör ett professionellt jobb och befinner sig i olika skeden i en utredning och berättar under tiden vad de utreder och vad de ser. Det tycker jag är bra, säger han.

På en pressträff senare på eftermiddagen bekräftade polisen att den misstänkte gärningsmannen kommer från Afghanistan, men den omständigheten är ingenting som Mikael Damberg vill kommentera.

Svårt att förhindra

På frågan varför inte samhället kunnat förhindra dådet svarar inrikesminister:

– Vi gör väldigt mycket för att förbereda oss för att kunna hantera sådana här svåra situationer i Sverige och i andra länder, men det är nästan omöjligt att garantera att vansinnesdåd eller terroristdåd inte ska inträffa överhuvudtaget i ett land.

Damberg uppger att väldigt mycket gjorts sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Annons

Niklas Svahn/TT

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons