Annons

Ny Space X-raket exploderade vid landning

Det blev inte tredje gången gillt för Space X.
I stället såg det ut som tidigare – en av Space X raketer exploderade vid landning efter en i övrigt lyckad försöksflygning.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Raketen SN10 strax innan landning. Bilden kommer från en videoupptagning.
Raketen SN10 strax innan landning. Bilden kommer från en videoupptagning.Foto: Space X/AP/TT

Raketen SN10 lyfte sent på onsdagskvällen, svensk tid, utan problem från basen i Boca Chica i södra Texas. Raketen är den tredje som skjuts upp, efter två snarlika försök i februari och i december i fjol.

I luften, dryg en mil upp i atmosfären, stängde raketen planenligt ner sina motorer och genomförde en rad lyckade tester i ett horisontellt läge, precis som vid försöket för en månad sedan.

Annons

SN10, en prototyp av den raket Space X hoppas kunna flyga till Mars, såg sedan ut att landa bra. Men några minuter efter att ha nått marken exploderade den obemannade raketen, som i olyckan åter kastades upp i luften innan den kraschade i ett eldhav.

"Starship SN10 landade i ett stycke!", skrev Space X vd Elon Musk med glimten i ögat på Twitter.

I ett senare inlägg skriver han att Space X gör stora framgångar och att det verkliga resultatet av företagets "succé" kommer att visa sig i framtiden.

Inga personskador har rapporterats efter explosionen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons