Annons

Kommunal: En seger för största yrkesgruppen

Regeringen vill införa skyddad yrkestitel för undersköterskor, som är Sveriges vanligaste yrke, för att stärka kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg. Förslaget skickas på remiss till lagrådet.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En undersköterska på akuten på Södersjukhuset. Regeringen föreslår nu att undersköterska ska blir en skyddad yrkestitel. Arkivbild.
En undersköterska på akuten på Södersjukhuset. Regeringen föreslår nu att undersköterska ska blir en skyddad yrkestitel. Arkivbild.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreomsorg är den största yrkesgruppen i Sverige med 132 300 anställda, enligt SCB. Det finns också undersköterskor som arbetar exempelvis på sjukhus. Enligt Kommunal finns det totalt 183 000 undersköterskor.

Ofta arbetar undersköterskorna allra närmast brukaren eller patienten, och deras kompetens spelar därför stor roll för verksamheternas kvalitet och patientsäkerheten.

Likvärdig kunskap

Annons

I remissen till lagrådet föreslår regeringen att endast den som har ett undersköterskebevis ska få använda titeln i yrkesverksamhet.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att poängen med en skyddad yrkestitel är att inte vem som helst kan arbeta som undersköterska.

"Genom att skydda yrkestiteln får vi ordning och reda på kompetenskraven och bara den som har ett bevis får kalla sig undersköterska. Det bidrar till att alla som arbetar i yrket har likvärdig kunskap och kompetens", skriver socialminister Lena Hallengren i ett mejlsvar till TT.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin ser förslaget som en framgång, eftersom fackförbundet har drivit frågan i flera år.

– Äntligen. Det här är en stor seger för Sveriges största yrkesgrupp. Det känns jättebra, säger han.

Får ansöka

Grunden för att få ett undersköterskebevis ska vara att man tagit del av utbildningsinnehållet i gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram som påbörjas efter den 30 juni 2021. Enskilda ska ansöka om beviset hos Socialstyrelsen.

Men enligt de föreslagna övergångsbestämmelserna ska personer som den 1 juli 2023 har en tillsvidareanställning med yrkestiteln undersköterska få fortsätta att använda titeln under tio år. Därefter behöver de ansöka om och beviljas ett bevis för att fortsatt få använda yrkestiteln.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Petronella Uebel/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons