Annons

Risk att smittade gravida föder för tidigt

Kvinnor i andra halvan av en graviditet löper ökad risk att föda för tidigt om de blir smittade av covid-19.
Enligt Socialstyrelsen är det en riskfaktor och myndigheten uppmanar kvinnor i den här gruppen att göra allt för att undvika att bli smittade.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Socialstyrelsen gör bedömningen att det finns en ökad risk för att gravida i vecka 20 till vecka 36, som får covid-19, ska föda för tidigt. Arkivbild.
Socialstyrelsen gör bedömningen att det finns en ökad risk för att gravida i vecka 20 till vecka 36, som får covid-19, ska föda för tidigt. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

– Men det verkar inte vara så att covidinfektion är farligt för barnet egentligen, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen.

Han säger att Socialstyrelsen inte har specialstuderat hur barn före och efter förlossningen påverkas av covid-19.

Annons

Fallet med det barn i Skåne som fötts för tidigt och testades positivt för covid-19, sedan det hade smittats redan i mammans mage har Socialstyrelsen inte någon information om och inte har några kommentarer till.

– Vi kan inte dra några generella slutsatser efter enstaka fall, säger han.

Ovanligt fall

Barnet i Skåne förlöstes med akut kejsarsnitt sedan mamman kommit till sjukhuset med covidliknande symptom och barnet i magen visat tecken på syrebrist och sjunkande hjärtljud. Efteråt behövde barnet hjälp med andningen och separerades från mamman, men barnet barnet klarade sig bra. Barnet fick bara en lindrig infektion och hade bildat egna antikroppar.

Att ett barn i magen visar tecken på syrebrist och sjunkande hjärtljud är något som enligt Nylén kan hända annars också, det vill säga när varken mamman eller barnet har covid-19. Det finns flera anda faktorer än covid-19 som kan bidra till att det händer.

– När det rapporterats att mamman har covidsymtom, och barnet kan vara smittat, har rekommendationen ändå varit att förlossningen ska genomföras som vanligt och att man kan amma som vanligt, säger han.

Ökad risk

Däremot står det klart att det finns en ökad risk för att gravida i vecka 20 till 36, som får covid-19, ska föda för tidigt.

– För några veckor sedan fick vi ett uppdrag av regeringen att uppdatera listan med riskfaktorer för ett allvarligt förlopp vid covid-19 och då vi har nya data och en ny analys av riskerna för förtidsbörd i andra halvan av graviditeten tog vi med det på listan, säger Urban Nylén.

Om det finns risk för att man ska föda för tidigt innebär det en risk för barnets hälsa.

– Ett barn som föds för tidigt kan få en påverkan på sin utveckling och få hälsoproblem utifrån det. Det betyder att man som gravid i vecka 20 till 36 ska vara försöka undvika risken för att bli smittad av covid-19, säger Urban Nylén.

Kontakta mödravården

TT: Men vad ska gravida göra mer än följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

Annons

– Det är det man ska göra. Om man hör till en riskgrupp och yrkesarbetar och möter många människor kan man diskutera saken med sin arbetsgivare. Man kanske kan arbeta på ett annat sätt under den här perioden. Om man reser kollektivt kan man kanske ändra på det, säger Urban Nylén.

Över huvud taget anser han att gravida i vecka 20 till 36 ska fundera på hur de lever sitt liv och om de kan göra något för att minska risken för att bli smittade. Dessutom uppmanar han gravida som är fundersamma eller bekymrade att kontakta mödrahälsovården.

Folkhälsomyndigheten påpekade redan i april förra året att gravida inte bör utsätta sig för risken att bli smittade och särskilt under andra halvan av graviditeten. Extra stor risk löper gravida med riskfaktorer som fetma, diabetes eller högt blodtryck.

Petronella Uebel/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons