Annons

Tyskland godkänner Astravaccin för äldre

Tysklands vaccinkommission godkänner nu Astra Zenecas och Oxforduniversitetets vaccin mot covid-19 för användning även på personer över 65 år, enligt hälsodepartementet i Bonn.
Publicerad 4 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kan nu ta Astra Zenecas vaccin.
Kan nu ta Astra Zenecas vaccin.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

– Det här är goda nyheter för äldre som väntar på att få ta sprutan, säger hälsominister Jens Spahn.

Nyheten kommer samtidigt som ett likadant besked från svenska Folkhälsomyndigheten.

Annons

Tidigare har underlaget för att ge vaccinet till äldre ansetts vara otillräckligt av tyska myndigheter. Den bedömningen har nu ändrats, sedan nya studier genomförts.

– Den nya datan visar också att vaccinet till och med är mer effektivt om den första och andra dosen ges med tolv veckors mellanrum, säger Spahn.

Lagstiftningen ska nu justeras för att återspegla de nya rekommendationerna.

Tyska regeringen har de senaste veckorna fått kritik för oklara besked om Astra Zeneca-vaccinet, vilket tros ha bidragit till en utbredd uppfattning hos befolkningen att det är sämre än Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin. Många har även tackat nej till att ta det svensk-brittiska företagets spruta, och hundratusentals doser samlar nu damm på vaccinmottagningar runt om i landet.

Förbundskansler Angela Merkel, 66, har ännu inte vaccinerat sig.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons