GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ömsint och uppgivet om åldrande och vård

Nora Wurtzel recenserar debutanten Elliot Barons Vi kommer med hjärta hem till dig.
Litteratur/Recension • Publicerad 5 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Elliot Baron.
Elliot Baron.
Foto: Pressbild

Vuxna människor i överfulla blöjor som klagar på att ingen längre har tid att hälsa på. Samtidigt gror fönstren igen då ingen hinner putsa. Elliot Barons debut kan knappast beskrivas som vare sig munter eller upplyftande – bilderna som stannar kvar efter läsningen är fyllda av smuts och misär.

Vi kommer med hjärta hem till dig är ett samtal mellan två parter: den ena tilltalar brukarna direkt som ”du”, medan den andra kommenterar arbetsvillkoren för de anställda inom vårdföretagen. Läsaren möter här den gamle, som i present av sina söner fått en dator fylld med foton sorterade i digitala album: ”När vi kom hem till dig brukade du sitta vid den. Sönerna hade sparat ner stora mängder fotografier i olika album åt dig och du hade lärt dig att bläddra mellan bilderna med tangenterna.”

Monoton verklighet

Likt i en pingismatch förflyttas fokus från vänster till höger på boksidorna, från brukarnas vardag till stressen hos de anställda. Till vänster i varje uppslag finner vi prosadelen som beskriver de gamla, sjuka, dementa och skröpliga. Till höger möts läsaren av några få rader, på gränsen mellan poesi och företagsslogans. Den fria versen blir bitvis klichéartad och ointressant - men så är det också arbetsdagens monotona verklighet som beskrivs.

Där samtalet om arbetarlitteraturen ofta fokuserar på innehåll blir formen lätt bortglömd, men Baron har hittat ett uttryck där form och innehåll tjänar varandra utan att kompromissa. Samtidigt är prosan metafortung och hittar inte alltid rätt. Bitvis känns det tvingat och något långsökt, som när Baron skriver: ”Dina ögon var blanka hela tiden. Nästan som om någon hade spillt över två speglar och glömt att torka upp efter sig.”

Vi kommer med hjärtat hem till dig är också en studie i ångest, som i beskrivningen av den gamle som lever ensam utan vare sig radio eller TV. Tidigare i livet har hen samlat på väggklockor som pryder väggarna i hela lägenheten, men nu har alla stannat. Där ligger brukaren i sängen hela dagarna, utan sällskap eller underhållning, och hävdar bestämt att klockorna i alla fall går rätt två gånger om dagen. När Baron håller sig till de mer handfasta skildringarna – utan långsökta metaforer – tar sig texten in under huden.

Hopplöshet som dominerar

Arbetarlitterära teman känns igen, som när vården liknas vid fabriksgolvet, när de gamla och sjuka blir till kunder i en allt mer pressad bransch. Det är en arbetsdag fylld av urin och avföring, blöjor och stomipåsar som läcker. På andra sidan finns dock brukarnas liv, en hel tillvaro som är fylld av samma kroppsvätskor. Eller som Baron själv skriver: ”arbetsuppgifterna kommer tillbaka/ löpande band som inte är löpande band/ vi får smarta telefoner/ minuträkning och gps”.

De två berättelserna som löper parallellt för ett samtal om det ovärdiga i att åldras i privatiseringens tidevarv. Samtidigt är kritiken lågmäld och långt ifrån propagerande – tonen är snarare uppgiven för hur situationen ser ut för alla inblandade. Här finns inte Jenny Wrangborgs solidaritetstro och hopplösheten dominerar.

Om Vi kommer med hjärta hem till dig ska klassas som arbetarlitteratur innehåller den ovanligt lite arbetare – fokus genom hela boken ligger på brukarna medan personalen stryker likt en skugga längs väggarna, hela tiden stressade över att hinna till nästa lägenhet och nästa liggsår. Det arbetande subjektet förblir ett diffust ”vi” som rör sig i kulisserna och Vi kommer med hjärta hem till dig är framför allt ett ömsint persongalleri av de gamla och sjuka.

Bokrecension

Bok

Vi kommer med hjärta hem till dig

Författare: Elliot Baron

Förlag: it-lit

Nora Wurtzel
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.