Annons

Duplantis lätt vidare – mästaren rev ut sig

Armand Duplantis hade som väntat inga problem med att ta sig till final i inomhus-EM i friidrott.
Det räckte med ett hopp på 5,60 för svensken att klara en plats i söndagens kamp om medaljerna.
– Jag vill inte hoppa för mycket. Det var bra att kunna spara lite energi, säger han till TT.
Publicerad 6 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Det räckte med det här hoppet för Armand Duplantis för att klara in till EM-finalen i stavhopp.
Det räckte med det här hoppet för Armand Duplantis för att klara in till EM-finalen i stavhopp.Foto: Christine Olsson/TT

Kvalgränsen var satt till 5,75, men det var bara tre stavhoppare som klarade 5,70 och Duplantis kvalade också in som felfri upp till 5,60.

21-åringen kände inte av skadan i baksidan av låret han återhämtat sig från och säger att han förväntar sig "något stort" under finalen på söndagskvällen.

Annons

– Vi får se hur allt känns i morgon. Säkrar jag vinsten kommer jag att gå för ett högt hopp.

"Har inte så många guld"

För att inte riskera att skadan slås upp igen har det inte blivit mycket till uppladdning inför mästerskapet.

– I går låg jag i sängen hela dagen. När vi kom behövde vi ta covid-test och åka buss i två och en halv timme... Jag kände att jag behövde det, säger han.

Duplantis har ett EM-guld från Berlin 2018 sedan tidigare, men några fler har det inte blivit på seniornivå. Han blev tvåa på VM i Doha 2019 och sjua på inne-VM i Birmingham 2018.

Att fylla på medaljskåpet med ett till guld är det stora målet under mästerskapet.

– Det vore coolt. Det här är den viktigaste tävlingen på innesäsongen så jag vill vinna. Jag har inte så många guld och jag vill gärna vinna ett här, säger han.

"Jag är ledsen över det"

Läromästaren Renaud Lavillenie lämnade på fredagen återbud på grund av skada och kommer inte att delta i stavhoppsfinalen.

Avbräcket har tagit hårt på "Mondo".

– Jag är ledsen över det, jag vet hur gärna han velat vara här och vet att vi skulle bjuda på en bra show. Att inte kunna visa alla vad vi kan göra, det är jättetråkigt, säger han.

På vägen till finalen blev Duplantis av med ännu en rival. Regerande Europamästaren Pawel Wojciechowski tog ingen höjd utan rev ut sig på 5,50.

Annons

Emil Forsberg/TT

Mikael Forsell/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons