Utrikes

Fallet som lyfte giftiga kemikalier till ytan

Den amerikanske miljöjuristen Robert Bilott har i över 20 år drivit rättsmål mot kemijättarna för deras utsläpp av PFAS-ämnen i naturen. Arkivbild.
Foto: Wolfgang Schmidt/Right Livelihood Foundation/TT
Utrikes
Utrikes Miljökatastrofen i amerikanska Parkersburg lyfte de giftiga PFAS-kemikalierna till ytan.
20 år senare kämpar miljöjuristen Robert Bilott fortfarande mot kemijättarna.
– Det går smärtsamt långsamt, men nu har det skett en explosion av rättstvister i USA, säger advokaten till TT.
PREMIUM

Hur skadligt är det för människors hälsa att dricka ett vatten som är förgiftat med högfluorerade kemikalier (PFAS)? Det är huvudfrågan i Blekinge tingsrätt där 165 privatpersoner i Kallinge och Ronneby har stämt det kommunala vattenbolaget för att ha pumpat ut förorenat dricksvatten.

Utsläppskällan är en närliggande brandövningsplats på flygflottiljen F17, där man under åtminstone åren 1985–2003 har använt släckskum innehållande PFAS-ämnen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Biden: Bevisen är överväldigande

Försvarsadvokat Eric Nelson och den åtalade Derek Chauvin.
Foto: Court TV/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tre veckor av vittnesmål från 45 personer. Juryn i det mest uppmärksammade fallet av polisvåld i USA på årtionden har en del att gå igenom när de överlägger domen mot Derek Chauvin.

USA:s president Joe Biden säger i att uttalande att han gärna ser att de kommer fram till "rätt" slutsats.

– Jag ber för att domen är den rätta. Jag tycker att bevisen är överväldigande, det är min åsikt, sade Biden till en församlad presskår under tisdagen.

Han påpekade att han kände sig fri att tala öppet om sina åsikter eftersom juryn nu stängt in sig för att överlägga. Joe Biden ska ha pratat med Floyds familjemedlemmar som känner sig "pressade och oroliga".

Polismannen Derek Chauvin hade sitt knä mot George Floyds nacke i nio minuter och 29 sekunder. Enligt åklagaren är det uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Försvaret har å sin sida hävdat att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och har fört fram andra teorier om dödsorsaken.

Chauvin står åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.

Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.

Ingripandet mot Floyd i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.

USA:s president Joe Biden anser att bevisen i rättsfallet med George Floyds död där juryn just nu överlägger är 'överväldigande'. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden anser att bevisen i rättsfallet med George Floyds död där juryn just nu överlägger är "överväldigande". Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Utrikes

Slutförhandlingar om klimatlag

Svenska ledamoten Jytte Guteland (S) är EU-parlamentets chefsförhandlare om EU:s nya klimatlag. Arkivfoto.
Foto: Fredrik Persson/TT
Utrikes
Utrikes

Ska utsläppen till 2030 minskas med 55 procent eller rentav 60? Och ska alla länder behöva uppfylla kravet på nollutsläpp år 2050?

Det är några av frågorna när förhandlarna från EU:s ministerråd och EU-parlamentet nu försöker enas om EU:s klimatlag.

Diskussioner har pågått under vintern och våren och från EU-parlamentets sida hoppas svenska ledamoten Jytte Guteland (S) på ett genombrott under tisdagskvällen.

"Det vore en värdefull signal inför EU-USA-toppmötet i veckan att visa tydligt ledarskap genom en ambitiös klimatlag”, skriver Guteland i ett mejl till nyhetssajten Europaportalen.

Utrikes

Tjeckien: Vi kan utvisa alla ryska diplomater

Tjeckiska diplomater som utvisats ur Ryssland till följd av konflikten länderna emellan anländer till Vaclav Havel-flygplatsen i Prag 19 april.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tjeckien är redo att utvisa alla ryska diplomater, skriver landets utrikesminister Jan Hamacek på Facebook.
PREMIUM

"Jag är redo för allt, även att bygga relationer från grunden. Det betyder att vi skulle kunna skicka hem dem allihop", skriver han.

Tidigare under dagen uppmanade Tjeckien alla EU-länder och Nato-anslutna länder att nu utvisa ryska diplomater i "solidaritet" med landets konflikt med Ryssland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Inget EMA-stopp för Janssen-vaccin

En ask med Janssen-vaccin mot covid-19 som levererats till Norge. Arkivfoto.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Det finns en möjlig koppling mellan Janssen-vaccinet och de blodproppar som drabbat vissa vaccinerade, konstaterar EU:s läkemedelsmyndighet (EMA).
Men fördelarna anses större än risken.

Efter EMA:s granskning konstateras att myndigheten hittat "en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar".

De fall som inträffat har visat sig vara "väldigt lika" de som upptäckts även hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas covid-19-vaccin.

"En varning för ovanliga blodproppar med låga blodplättar bör läggas till i produktinformationen för covid-19-vaccinet Janssen", heter det nu från EMA.

"Väldigt sällsynt"

Något stopp av vaccinet blir det dock inte. Och inte heller några ändra rekommendationer om vem som bör ta det eller undvika det.

– Det här är en väldigt sällsynt bieffekt. Fördelarna med vaccinet överväger fortfarande riskerna, säger EMA-chefen Emer Cooke på en presskonferens i Amsterdam.

Några fall i EU har ännu inte påträffats. Å andra sidan har inte ens 200 000 personer i EU ännu fått Janssen-vaccinet.

– Utredningarna kommer att fortsätta, betonar Cooke.

Åtta fall

I USA pausades användandet av Janssen-vaccinet för en vecka sedan efter rapporter om att vaccinerade drabbats av blodproppar, som eventuellt kan kopplas till vaccinet. Det har i sin tur följts av att flera länder i Europa, däribland Sverige, också valt att avvakta med användandet.

EMA konstaterar att det bland över sju miljoner vaccinerade i USA hittills förekommit åtta fall av blodproppar, varav en med dödlig utgång. Alla fall rör kvinnor under 60 år.

Hur Janssen-vaccinet är jämfört med Astra Zenecas vaccin vågar man ännu inte sia om. Globalt har 287 fall av blodproppar upptäckts hos Astra Zenecas vaccin, som dock delats ut till oerhört många fler.

– Det är fortfarande för tidigt att säga om det här händer oftare eller mer sällan än Astra Zeneca, säger Sabine Straus, som leder EMA:s medicinsäkerhetskommitté (PRAC).

Koll på Sputnik

Janssen-vaccinet godkändes av EMA den 11 mars, men har än så länge bara delats ut i några enstaka länder. Till skillnad mot de övriga tre vaccin som godkänts – från Astra-Zeneca, Pfizer-Biontech och Moderna – behövs bara en dos av Janssen-vaccinet.

EU har för medlemsländernas räkning beställt 200 miljoner doser av vaccinet. Janssen är ett ursprungligen belgiskt företag som nu ägs av amerikanska Johnson & Johnson.

Janssen-vaccinet är av samma typ som Astra Zenecas vaccin. Även det ryska Sputnik-vaccinet är av samma typ, vilket gör att EMA nu håller ögonen öppna även där, för eventuella blodproppar.

– Naturligtvis kommer vi att noga följa det här. Men hittills har vi inte sett några sådana uppgifter, säger Emer Cooke.

Optimism i EU

Trots varningarna för bieffekter med vaccinen från både Astra Zeneca och Janssen finns just nu en växande optimism inom EU vad gäller vaccinleveranser och vacciner.

– Jag kan nu garantera er att vi i mitten av juli kommer att ha tillräckligt med doser för att vaccinera 70 procent av EU:s vuxna befolkning, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton till franska tidningen Le Figaro.

Enligt Breton tillverkas nu vaccin i totalt 53 fabriker runt om i EU.

Optimismen gör det också möjligt för EU att öka på leveranserna utanför unionen. Inom de närmaste veckorna inleds utdelningen av totalt 651 000 vaccindoser från Pfizer-Biontech till vårdanställda i länderna på västra Balkan.

Wiktor Nummelin/TT

Irländska Emer Cooke är chef för EU:s läkemedelsmyndighet (EMA), med bas i Amsterdam i Nederländerna. Arkivfoto.
Irländska Emer Cooke är chef för EU:s läkemedelsmyndighet (EMA), med bas i Amsterdam i Nederländerna. Arkivfoto.
Foto: Yves Herman/AP/TT
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton är optimistisk när det gäller vaccineringar och vaccinleveranser i EU. Arkivfoto.
EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton är optimistisk när det gäller vaccineringar och vaccinleveranser i EU. Arkivfoto.
Foto: John Thys/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vaccineringen i EU

Inom EU har totalt drygt 103 miljoner vaccindoser nu injicerats. Sammanlagt har 126 miljoner doser levererats till de 27 medlemsländerna.

Av de levererade doserna kommer 82 miljoner från Pfizer-Biontech, 30 miljoner från Astra-Zeneca, 11 miljoner från Moderna och 177 000 från Janssen. Av de vaccin som än så länge endast godkänts nationellt i vissa medlemsländer (främst Ungern och Slovakien) har 1,1 miljoner kommit från ryska Sputnik och 1,1 miljoner från kinesiska Sinopharm.

Procentuellt har 20,5 procent av EU-befolkningen över 18 år fått åtminstone en första dos. 7,9 procent är fullt vaccinerade.

Källa: Europeiska smittskyddsenheten (ECDC).

Utrikes

Turkiet vill massfängsla studenter

Protesterna i Turkiet utanför Bogaziciuniversitetet inleddes i början av året. Arkivbild.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Åklagare i Turkiet vill fängsla 97 studenter som protesterat mot att president Recep Tayyip Erdogan utsett en regimtrogen tidigare politiker till rektor för ett av stadens universitet.

Enligt åtalet har studenterna brutit mot lagen då de samlats för att protestera under coronapandemin, rapporterar statliga medier i landet. Studenterna kan, om de fälls i domstol, dömas till mellan ett halvår till tre års fängelse. Det finns ännu inget datum för rättegången.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Utrikes

Kritik efter försvar av våldtäktsanklagad son

Beppe Grillo, inflytelserik ledare av italienska Femstjärnerörelsen, anländer till ett möte i Rom i februari.
Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Beppe Grillo, grundare av italienska Femstjärnerörelsen (M5S), är i skottlinjen efter att ha försvarat sin son från anklagelser om gruppvåldtäkt. I en video avfärdar han den svensk-italienska kvinnans anklagelser eftersom hon "väntat åtta dagar med att gå till polisen".
PREMIUM

– Det är helt och hållet en lögn, det var ingen våldtäkt, säger en tydligt upprörd Grillo i videon enligt nyhetsbyrån AFP.

Våldtäkten ifråga ska ha ägt rum 2019 då Grillos son, nu 20 år, och tre av hans vänner semestrade på ett lyxhotell på Sardinien. Sonen och hans vänner är "fyra idioter, inte fyra våldtäktsmän", hävdar Grillo i videon och uppger att allt skedde med samtycke.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tchads ledare död – sonen tar över makten

Tchads president Idriss Déby har dödats.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett halvt dygn efter det att Tchads långvarige ledare Idriss Déby korades till valsegrare meddelas att han är död. Presidenten uppges ha dött i samband med strider mot rebeller vid frontlinjen och nu tar hans son över makten.

68-årige Idriss Déby har styrt Tchad med järnhand de senaste tre årtiondena och det rådde inget tvivel om att han skulle ta hem ännu en seger i det omstridda valet den 11 april. Och i sent måndags meddelade myndigheterna att Déby kunde fortsätta som president sedan han fått närmare 80 procent av rösterna.

Mindre än ett halv dygn senare nåddes Tchadborna av ett långt mer chockerande besked. Den tidigare befälhavaren Déby uppges ha dött i samband med att han gett sig av till frontlinjen för att delta i striderna mot rebeller i de norra delarna av landet.

Frankrike, som styrde landet under kolonialt styre fram till 1960, hyllar Déby i ett uttalande från Élyséepalatset i Paris. Enligt uttalandet var Déby en "modig vän" till Frankrike och en "stor soldat" som arbetade outtröttligt för säkerheten i sitt land, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Oklara omständigheter

Déby dog "på slagfältet", enligt ett uttalande som arméns talesperson Azem Bermandoa Agouna läste upp i statlig tv. Några närmare detaljer gavs dock inte om omständigheterna kring presidentens frånfälle.

– Han skadades under striderna och dog när han var tillbaka i (huvudstaden) N'Djamena, sade Bermendao enligt nyhetsbyrån Reuters, som även har pratat med en europeisk diplomat som säger att Déby har dödats.

Det var inte ovanligt att presidenten iklädd kamouflage anslöt sig till soldater i strid.

Regeringen och parlamentet upplöses nu och ett militärråd lett av 37-årige Mahamat Idriss Déby Itno kommer tillfälligt att ta över makten, uppger armén. Han är son till den döde presidenten, tillika fyrstjärnig general.

Armén lovar demokratiska val efter en 18 månader lång övergångsperiod och meddelar samtidigt att utegångsförbud införs och att gränserna kommer att stängas.

Lovade stabilitet

I sin valkampanj lovade Déby att verka för fred och stabilitet i regionen – men hans löften överskuggades av oroligheterna i norra Tchad.

Samma dag som presidentvalet hölls tog sig den regimfientliga rebellgruppen FACT över gränsen i provinsen Tibesti från sin bas i grannlandet Libyen.

I måndags hävdade dock Tchads militär en "storslagen seger" i sin kamp mot upprorsmännen och lugnet påstods vara återställt. 300 rebeller uppgavs ha dödats under åtta dagar av strider, därtill ska fem tchadiska soldater ha dödats.

Tog makten i kupp

Déby tog makten i en kupp 1990 och har konsekvent vunnit varje val därefter. Han var på väg att bli en av de världsledare som suttit längst vid makten eftersom valsegern skulle ha inneburit en sjätte mandatperiod.

Såväl oppositionen som fria medier har haft svårt att verka i Tchad under Débys styre, som har präglats av brist på demokrati. Många regimkritiker manade till bojkott av det senaste presidentvalet, då fredliga demonstrationer upplöstes med våld och oppositionella utsattes för räder.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Brist på demokrati

Idriss Déby var befälhavare över armén när han tog makten i en militärkupp 1990. Sedan dess har Tchad styrts av Déby och hans närmaste krets inom partiet Patriotiska räddningsrörelsen (MPS).

Regimen håller såväl opposition som fria medier i schack. Förutom bristen på demokrati plågas Tchad av djup fattigdom, etniska motsättningar samt attacker från islamistgruppen Boko Haram och andra terrorgrupper. I delar av landet råder allmän laglöshet.

Inför presidentvalet den 11 april gjorde den splittrade oppositionen ett misslyckat försök att gå samman för att utmana Déby.

Valrörelsen präglades av polistillslag mot oppositionella. Alla regeringskritiska demonstrationer förbjöds inför valet och de som ändå hölls skingrades snabbt av militär och polis. En rad kandidater hoppade av med hänvisning till det våld som polis och militär riktade mot dem.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

Upptrappat ordkrig mellan Ryssland och Ukraina

En ukrainsk soldat nära Donetsk den 19 april.
Foto: Roma Mostetskij/AP/TT
Utrikes
Utrikes Stämningen mellan Ryssland och Ukraina blir alltmer infekterad. Ökad rysk militär närvaro och ett upptrappat ordkrig skapar oro för ytterligare våldsamma sammandrabbningar.

Hittills i år har konflikten krävt 30 ukrainska soldaters liv, att jämföra med 50 under hela 2020. Enligt EU:s beräkningar är över 100 000 ryska soldater nu stationerade längs den ukrainska gränsen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt ett uttalande från Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skjuter ryska prickskyttar ukrainska soldater i syfte att provocera – provokationer som han ber sina soldater att "inte reagera på".

– Om en vecka kommer de att ha en sammanlagd styrka på över 120 000 trupper, säger Kuleba under en digital pressträff och uppmanar till nya västerländska sanktioner för att avskräcka Moskva från "ytterligare upptrappning", enligt Reuters.

Övningar i Svarta havet

Kuleba uppger att Ukraina vill ha en diplomatisk lösning på konflikten och att han anhållit om ett möte med sin ryske motpart Sergej Lavrov för flera månader sedan, men att Lavrov inte accepterat den framsträckta handen.

På tisdagen höll Rysslands Svarta havs-flotta övningar i området tillsammans med flygvapnet, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland har även upprättat tillfälliga begränsningar gällande flygtrafik över delar av Krim och Svarta havet, liksom begränsningar i rätten till genomsegling i det ryska territorialvattnet för utländska militärskepp och andra fartyg från den 24 april till den 31 oktober.

Tusentals har dött

Enligt Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu försöker Ukraina destabilisera situationen i Donetsk. Han uppger också att USA och Nato är inblandade i "provokativa aktiviteter" i Svarta havet, vilket tvingar Ryssland till strategiska avskräckningsmanövrer, enligt Interfax.

– Det ukrainska militärpolitiska ledarskapet fortsätter att följa en destruktiv bana i ett försök att destabilisera situationen i Donetsk, sade Sjojgu under ett sammanträde inom försvarsdepartementet på tisdagen.

Enligt AFP möttes parterna i konflikten, däribland internationella observatörer, under tisdagen för att diskutera den spända situationen längs gränsen. En talesperson för den ukrainska delegationen uppgav efter mötet att parterna gjort framsteg i försöken att återupprätta det eldupphör som klubbades igenom i juli 2020.

Regeringen i Kiev har kämpat mot separatister i Donetsk och Luhansk sedan Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. Konflikten har krävt över 13 000 människoliv.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Ukraina

Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014.

Motprotester på Krim-halvön, med huvudsakligen rysktalande befolkning, ledde samtidigt fram till en snabb folkomröstning med krav på anslutning till Ryssland, vilket följdes av en rysk annektering i strid mot internationell rätt.

Parallellt utbröt även protester i länen Donetsk och Luhansk, där läget sedan urartade till ett inbördeskrig. Merparten av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan lokal milis som stöds av Ryssland och ukrainska regeringssoldater.

Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA har dock vägrat att acceptera halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL