Annons

Myter om feber kan försena vård

Du kan vara sjukare än vad du tror. I alla fall om du förlitar dig på febertermometern. Att en frisk människa har en kroppstemperatur på 37 grader är en seglivad myt.
Publicerad 7 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Det röda strecket på termometern är inget att lite på. Arkivbild.
Det röda strecket på termometern är inget att lite på. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

– Det förvånar mig är att det fortfarande finns en så stark tradition, säger Märta Sund Levander, specialistsjuksköterska och biträdande professor på Linköpings universitet.

Hon har forskat på feber i mer än 20 år och förvånas över att normen på 37 grader inte ifrågasatts tidigare – och att många myter om feber lever kvar.

Annons

I själva verket har ungefär en fjärdedel av oss en normaltemperatur som ligger på 36 grader och under, visar den forskning Märta Sund Levander gjort tillsammans med Ewa Grodzinsky biomedicinsk analytiker och docent vid Linköpings universitet.

– Vi har formulerat en ny definition: Difftemp – har du en grad mer än vad du brukar ha och känner dig sjuk kan det vara feber. Att samtidigt ha sjukdomskänsla är viktigt efter som du kan ha högre temperatur av andra anledningar också, till exempel av ett gympass.

Individuell referens

TT: Men hur vet man vad man har för normaltemperatur?

– Mät din temperatur på samma ställe på morgonen innan du går upp tre dagar i rad när du känner dig frisk. Mät på samma ställe varje dag och lägg inte till några tiondelar.

– Det högsta värdet kan du använda som din individuella referens och relatera till när du inte mår bra.

Anledningen till att man ska mäta på morgonen är att då har man inte hunnit göra något som kan höja kroppstemperaturen som äta eller röra på sig.

TT: Var ska man mäta för att få bäst resultat?

– Ska man prata om kvalitet är är pannan och armhålan inte säkra metoder. Ju längre från hjärnan och hypotalamus man kommer, desto större är risken att man mäter något som kroppen redan tagit hand om.

– Jag rekommenderar örat, för det är närmast hypotalamus som sköter regleringen av kroppstemperaturen.

De temperaturmätare som mäter på avstånd och som börjat dyka upp på flygplatser och arbetsplatser är fortfarande för osäkra, anser Märta Sund Levander. De påverkas av sådant som om någon precis blivit varm av att röra sig eller har hudkräm i ansiktet.

Annons

– Vad är det egentligen vi mäter? Det säger väldigt lite. Man har gjort efterkontroller av sådana här mätningar och deras resultat varierade för mycket vid upprepad mätning.

200 år

Föreställningen om att 37 grader är normalt och att 38 är feber är stammar från mätningar den tyske läkaren Carl August Wunderlich gjorde på 1800-talet, berättar Märta Sund Levander.

– Så basen för definitionen för vad som är normalt och vad som är feber är mätningar som är nästan 200 år gamla.

För vissa patientgrupper kan frågan om rätt kroppstemperatur handla om liv och död. Om man inte utgår från individuella värden finns det risk för att man missar feber som kan vara tecken på en allvarlig infektion.

– Vi har framför allt gjort studier på sköra äldre som har 35 grader normalt. De kan faktiskt dö i lunginflammation när de har 37 grader eftersom man betraktar 38 grader som feber, säger Märta Sund Levander .

– Vi anser att det finns en generell risk för att personer som har en låg temperatur, och som vid sjukdom inte når upp till 38, får en försenad diagnos.

Boel Holm/TT

Fakta: Kroppstemperatur

Fakta: Kroppstemperatur

Vår medeltemperatur varierar inte speciellt över livet. Tonåringar och fertila kvinnor har något högre temperatur på grund av hormonerna, men det rör sig om tiondelar.

När Märta Sund Levin och Ewa Grodzinsky frågade drygt 2 000 personer var 36,5 grader normal temperatur för de flesta. När de kände sig sjuka hade temperaturen stigit med 1–1,5 grader.

Carl Reinhold August Wunderlich var en tysk läkare som i slutet av 1800-talet mätte temperaturen i armhålan på 25 000 personer. Hans läror om kroppstemperatur lever kvar än i dag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons