Persson: "Jag gjorde ett superrace"

Linn Persson var bara en sekund ifrån att ta skidskyttekarriärens andra pallplats i världscupen. Detta efter att ha kört upp sig från 21:a plats i jaktstarten i Nove Mesto.
– Det är så himla skönt att äntligen få till det, säger hon till TT.
Publicerad 7 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Linn Persson i Nove Mesto
Linn Persson i Nove MestoFoto: Michal Chizek/AP/TT

Linn Persson körde både fort i spåret och hade ett snabbt och stabilt skytte med bara en bom.

Till slut blev hon fyra, en sekund efter Marte Olsbu Røiseland, Norge.

– Vallarna ska ha en jätteeloge, jag hade jättebra skidor. Och så kunde jag åka billigt i rygg på många. Jag kände att jag kunde gå med oavsett vem det var, det var jätteskönt, en riktig boost för mig, säger hon.

Åt sprintsegrarinnan Tiril Eckhoff, som hade knappt tio sekunders försprång, lyckades ingen göra något. Trots att norskan sköt tre bom. Hon vann med 29,1 sekunder före Denise Hermann, Tyskland.

Persson tog placering efter placering tack vare sitt skytte. Trots bom i det första stående skyttet gick hon ut som sjua från skjutvallen. Efter sista skyttet var hon sexa och på spurtvarvet kom hon ikapp en trio.

"Ett superrace"

Hon lyckades ta sig förbi alla utom Røiseland.

– Det var väldigt nära en tredjeplats, men jag är jättenöjd ändå, att jag kunde åka upp mig från 21:a plats till fjärde. Det är kanonbra, säger Persson som hade snabbast totaltid i loppet.

– Jag gjorde ett superrace.

26-åringens hittills enda individuella pallplats i världscupen kom förra säsongen i Annecy då hon var trea i masstart. Den här säsongen tyckte hon att åkningen inledningsvis inte var så bra som hon önskade, men att hon sedan har åkt stabilt. Att hon nu gjort säsongens bästa lopp förklarar hon:

– Skjuter man 19 av 20 så blir det bra.

Superviktig vila

Linn Persson var sliten och trött efter VM, men veckan hemma i Östersund gjorde henne gott.

– Att få lugn och ro och koppla bort skidskytte var superviktigt för mig. Det var tur att vi fick den veckan för att sen kunna orka de här sista tre veckorna.

Hanna Öberg körde upp sig från 36:e plats i sprinten till 13:e plats i jaktstarten efter tre bommar. Mona Brorsson, två bom, slutade 43:a.

Skidskyttarna blir kvar i Nove Mesto även kommande vecka med tävlingar fredag till söndag. Därefter åker de till Östersund för säsongsavslutningen.