Annons

Sju medaljer – här är Sveriges succé-VM

Det blev ingen svensk medalj på herrarnas avslutande femmil. Men skid-VM i Oberstdorf blev en blågul succé ändå, tack vare damerna som kammade hem hela sju pallplatser.
Här är alla Sveriges VM-medaljer.
Publicerad 7 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Det blev ett svenskt medaljregn under skid-VM i Oberstdorf.
Det blev ett svenskt medaljregn under skid-VM i Oberstdorf.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Jonna Sundling, individuell sprint, klassisk stil:

Annons

Det starka svenska sprintlaget på damsidan var fyllt av medaljkandidater. Och när varken guldfavoriten Linn Svahn eller Maja Dahlqvist fick till det – båda åkte ut i semifinal – klev i stället Jonna Sundling fram och utklassade allt motstånd. I finalen var hon ohotad, och vann före Norges Maiken Caspersen Falla och Sloveniens Anamarija Lampic.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist, sprintstafett, fri stil:

Favoritskapet låg tungt på Sundling och Dahlqvist, och de levererade. I finalen hängde Ryssland på länge, och på slutsträckan stormade Schweiz Nadine Fähndrich fram och utmanade Sundling. Men 26-åringen hade krafter kvar och gjorde ett guldryck precis inför upploppet.

Frida Karlsson, skiathlon, 7,5x7,5 km:

Karlssons VM-premiär höll på att bli fullständig pannkaka efter att hon tidigt krokat ihop med Therese Johaug, vilket ledde till både fall och en bruten stav. Men 21-åringen slog på tävlingsskallen, fick en ny stav och krigade sig tillbaka i loppet. Åt överlägsna Johaug fanns inget att göra, men Karlsson spurtade hem silvret.

Frida Karlsson, 10 km fri stil:

När Johaug drog upp tempot redan från start var Karlsson den enda som kunde hålla åtminstone någorlunda jämna steg. I alla fall i ett par kilometer. Under andra halvan växte avståndet rejält och Frida Karlsson var i mål klar tvåa, men besegrad med hela 54,2 sekunder av Johaug.

Ebba Andersson, skiathlon, 7,5x7,5 km:

Annons

Karriärens första individuella VM-medalj gladde såklart. Samtidigt var Andersson inte bara lycklig efter loppet, hon kände ju att det kunde ha blivit mycket mer. 23-åringen var jämsides med Therese Johaug halvvägs genom loppet men ett dåligt skidbyte gav norskan några sekunders försprång, vilket räckte för att avgöra tävlingen.

Ebba Andersson, 10 km fri stil:

Andersson hade sämre passertid än Jessie Diggins efter 2,8 kilometer, men från varvningen och framåt hade svenskan hela tiden ett grepp om bronspengen vid alla tidskontroller. I mål var Andersson 5,1 sekunder före amerikanskan och såg därmed till att prispallen blev en exakt kopia av skiathlonloppet.

Frida Karlsson, 30 km klassisk stil:

Med en mil kvar kraschade Karlsson, Ebba Andersson och Heidi Weng. De två sistnämnda klarade sig lindrigt undan medan Karlsson gjorde illa armen ordentligt. 21-åringen var nära att bryta, men krigade sig igenom smärtan och spurtade sedan till sig ett heroiskt brons bakom norska duon Therese Johaug och Heidi Weng.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons