Annons

Avstängde stjärnan byter land – får tävla i OS

Den sydkoreanske OS-guldmedaljören Lim Hyo-Jun står åtalad för sexuella trakasserier mot lagkamrater och har stängts av från landslaget.
Nu byter shorttrackstjärnan nationalitet till Kina för att få tävla i OS i Peking 2022.
Publicerad 8 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Lim Hyo-Jun byter nationalitet till Kina för att få tävla i Peking-OS. Arkivbild.
Lim Hyo-Jun byter nationalitet till Kina för att få tävla i Peking-OS. Arkivbild.Foto: Ivo Paunov/AP/TT

Lim Hyo-jun vann både guld och brons i vinterspelen på hemmaplan i Pyeongchang 2018. Men 2019 anklagades han för sexuella trakasserier efter att ha dragit ner en annan manlig idrottares byxor framför flera lagkamrater på landslagets träningsanläggning.

Han blev först dömd, men domen hävdes efter överklagan. Fallet ska tas upp i högsta domstolen.

Annons

I augusti 2019 stängde det sydkoreanska skridskoförbundet av honom i ett år, men straffet har pausats under rättsprocessen. Om han blir dömd kommer han inte att kunna tävla för landet i Peking-OS om knappt ett år.

"Allt eftersom den rättsliga processen har dragits ut, har det blivit svårare och svårare för Lim att representera Sydkorea och försöka vinna sitt andra raka OS-guld i Peking", säger hans agentur i ett uttalande.

24-åringen åkte till Kina i förra veckan efter att ha fått sitt pass och väntas ansluta till det kinesiska laget efter att ha suttit i coronakarantän, enligt den sydkoreanska tv-kanalen MBC.

Enligt agenturen har Lim Hyo-jun inte kunnat träna med det sydkoreanska laget på två år.

"Han ville bara hitta sätt att få på sig skridskorna igen", skriver de.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons