Ekonomi

Ekonomer: Sverige har klarat sig väl ekonomiskt

Svensk ekonomi går bra jämfört med andra europeiska länder pandemin till trots. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Sverige har klarat sig bra i jämförelse med andra europeiska länder, både när det gäller överdödligheten och samhällsekonomin, enligt nationalekonomerna Lars Persson och Fredrik Sjöholm.
PREMIUM

De hänvisar till årsrapporten från European economic advisory group, där en analys jämför hur länder drabbats ekonomiskt av pandemin.

"Ny statistik tyder på att de ekonomiska effekterna i Sverige har varit relativt milda jämfört med situationen i andra jämförbara länder. Samtidigt har överdödligheten varit lägre i Sverige än i de flesta andra europeiska länder", skriver de två professorerna, verksamma vid vid Institutet för näringslivsforskning, på Dagens Nyheters debattsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Höjd rysk styrränta

Rysslands centralbank, med chefen Elvira Nabjullina, höjer styrräntan. Arkivbild
Foto: Dmitry Astakhov AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Rysslands centralbank höjer styrräntan till 5 procent, från tidigare 4,5 procent, enligt ett besked på bankens hemsida. Det flaggas samtidigt för att det kommer fler räntehöjningar framöver.

Ett högre tryck uppåt på inflationen än väntat ligger bakom räntehöjningen. Centralbankens inflationsprognos för i år höjs till 4,7-5,2 procent och enligt räntebeskedet är siktet inställt på att inflationen pressats ned till inflationsmålet på cirka 4 procent någon gång i mitten av 2022.

Prognosen för styrräntan ligger på 4,8-5,4 procent i år och 5,3-6,3 procent 2022.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Telekom sänke på börsen

Stockholmsbörsen sjunker i fredagshandeln. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Börsen avslutar den rapporttäta handelsveckan svagt nedåt, med telekomaktier som sänke.
OMXS-index har vid lunchtid backat 0,2 procent

Utvecklingen ligger i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

Telekomsektorn tynger i Stockholm. Gårdagens rapportvinnare Tele 2 faller drygt fyra procent, men det förklaras av att aktien i dag handlas utan rätt till utdelning. Konkurrenten Telia får samtidigt tummen ned för sin rapport för årets första kvartal med en kursnedgång på 1,8 procent.

Det rapporterande hygienbolaget Essitys aktie faller också efter en delårsrapport, ned med 3,3 procent.

På rapportfronten sticker samtidigt bilsäkerhetskoncernen Autoliv ut med en oväntat stark resultaträkning. Aktien lyfter nästan fem procent.

En annan vinnare är försvarskoncernen Saab, vars aktie lyfter drygt 7 procent efter en rapport som bland annat visade en stärkt orderingång under första kvartalet.

Mest uppåt bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index drar dock medicinteknikkoncernen Getinge, upp 2,2 procent. Lastbilstillverkaren Volvo fortsätter också uppåt med 0,5 procent efter torsdagens rapportrökare.

Utanför storbolagslistan fortsätter fastighetsutvecklingsbolaget Oscar Properties att rusa, upp runt 25 procent, efter gårdagens nyhet om att affärsmannen Sven-Olof Johansson blivit storägare i bolaget via en fastighetsaffär.

Ekonomi

Tummen upp för Autoliv på börsen

Ekonomi
Ekonomi

Bilsäkerhetsjätten Autoliv lyfte både resultatet och omsättningen under första kvartalet och börsen ger bolaget tummen upp. Efter rapporten, som publicerades vid lunchtid, stiger aktien mellan 4-5 procent.

Autoliv redovisar en vinst före skatt på 217 miljoner dollar, motsvarande 1,8 miljarder kronor, för första kvartalet, vilket kan jämföras med vinsten på 111 miljoner dollar motsvarande period i fjol.

Nettoförsäljningen ökade till 2 242 miljoner dollar, motsvarande knappt 19 miljarder kronor, jämfört med 1 846 miljoner dollar ett år tidigare.

Bolaget som producerar säkerhetslösningar till fordonsindustrin påverkas också av störningar i leverantörskedjor på grund av brist på råvaror och komponenter som stål, kemikalier och halvledare.

"Temporära brister på dessa material begränsade fordonsproduktionen i det första kvartalet och vi förväntar oss att denna situation fortsätter in i andra och tredje kvartalet i år", skriver Mikael Bratt, vd på Autoliv, i en rapportkommentar.

Ekonomi

Styrkebesked från europeiskt näringsliv

Staplar av stolar utanför ett café i Lille i Frankrike. Arkivbild.
Foto: Michel Spingler/AP
Ekonomi
Ekonomi Takten i återhämtningen ökar i eurozonens ekonomier i april, enligt preliminär statistik.
Inköpschefsindex överraskar positivt när den krisdrabbade tjänstesektorn tagit fart.

Trots att pandemin fortfarande har ett grepp om världen med omfattande smittskyddsrestriktioner visar ekonomin på motståndskraft på många håll.

Inköpschefsindex (PMI) för eurozonen steg till 53,7 i april, enligt preliminära data från IHS Markit, från 53,2 i mars. Det är den högsta nivån på nio månader och väntat var ett PMI på 52,8.

Delindex för den dominerande tjänstesektorn steg till 50,3, från 49,6 månaden före. Där väntades inte signaler om tillväxt. Ett index över 50 anses signalera tillväxt.

Frankrike överraskar

Inköpschefsindex (PMI), som är ett mått på aktiviteten i näringslivet, visar på att tillväxten tuffar på i EU:s två största ekonomier Tyskland och Frankrike.

I Frankrike var aktiviteten i näringslivet högre än väntat i april. Det sammanvägda indexet för tjänste- och industrisektorn steg till 51,7 i april, enligt de preliminära siffrorna från IHS Markit. Väntat var ett index på 48,8.

PMI för landets dominerande sektor, tjänstesektorn, har tagit sig över 50-strecket till 50,4. Där låg förväntningen på 46,5. Det är första gången det noteras en ökning av PMI för tjänstesektorn i landet sedan förra sommaren.

PMI för tillverkningsindustrin som redan är väl över 50-strecket minskade dock en aning, från 59,3 i mars till 59,2 i april.

Hög industriaktivitet

Även i Tyskland är aktiviteten i industrin fortsatt hög, men minskar också något jämfört med mars, från ett PMI på 66,6 till 66,4 i april. Det var dock bättre än väntat. PMI för tjänstesektorn minskade samtidigt från 51,5 i mars till 50,1 i april, något svagare än väntat.

Det sammanvägda indexet för april landade därmed på 56,0 i april, ned från 57,3 månaden före, men fortfarande en bit ovanför nivån som markerar tillväxt.

Anställningstakten i det tyska näringslivet är rekordhög och orderböckerna växer samtidigt som det finns problem i leverantörskedjorna som påverkar produktionen.

Ekonomi

Brittisk återhämtning på högvarv

Lättade restriktioner i Storbritannien ger ett lyft åt näringslivet i april. Arkivbild.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Med en förhållandevis hög vaccinationstakt och att smittskyddsrestriktioner lyfts börjar företagens orderböcker och restaurangernas uteserveringar åter att fyllas i Storbritannien.

Data för april visar på en snabb återhämtning i den brittiska ekonomin. Inköpschefsindex (PMI) lyfte till 60,0 från 56,4 i mars, enligt preliminära siffror från IHS Markit. Ekonomer hade räknat med ett index på 58,2 i april.

– På över 23 år av PMI-historia har vi bara sett en snabbare tillväxt än det här en gång, under perioden augusti till november 2013, säger Christ Williamson, chefsekonom på IHS Markit.

Under april har icke-nödvändiga verksamheter samt pubar och restauranger med verksamhet utomhus åter kunnat öppnas. I maj sker ytterligare lättnader och verksamheter anställer för att förbereda sig på att åter öppna.

För tjänstesektorn steg PMI till 60,1 i april, den högsta nivån sedan augusti 2014, från 56,3 i mars. PMI för tillverkningsindustrin steg samtidigt till 60,7 från 58,9 månaden före.

Ett PMI över 50 anses indikera tillväxt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Ekonomi

Höga statsskulder i EU efter pandemin

Människor köar i Glyfada i Grekland för att testa sig för covid-19. Landets statsskuld är nu uppe i hisnande 205,6 procent av landets BNP. Arkivfoto.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Greklands statsskuld var vid årsskiftet uppe i hisnande 205,6 procent av landets BNP, visar ny samlad statistik från Eurostat.

Det är ändå aningen mindre än vad EU-kommissionen siade om i höstas, då statsskulden beräknades landa på 207 procent.

Även för de efterföljande länderna är siffrorna aningen bättre än gissningarna från kommissionens höstprognos. Totalt sju EU-länder ståtar just nu med statsskulder som är större än deras BNP. Efter Grekland följer Italien (155,8 procent), Portugal (133,6), Spanien (120), Cypern (118,2), Frankrike (115,7) och Belgien (114,1).

Sverige har den femte lägsta statsskulden, motsvarande 39,9 procent av BNP efter fjärde kvartalet 2020. Lägst statsskuld i EU har Estland, på 18,2 procent.

Ekonomi

Bitcoin pressas av Bidens skatteplaner

Värdet på bitcoin har sjunkit under de senaste dagarna. Arkivbild.
Foto: Charles Krupa/AP
Ekonomi
Ekonomi

USA:s president Joe Bidens planer på att höja företagsskatten har fått värdet på bitcoin och andra kryptovalutor som ether och XRP, att falla. En oro har väckts för att en sådan höjning av skatten ska dämpa investeringarna i digitala tillgångar.

Värdet på bitcoin föll 7 procent till 48 176 dollar, motsvarande drygt 404 000 kronor, på fredagen, efter flera dagar av nedgångar. Ether och XRP föll procentuellt mer.

Den senaste veckan har bitcoin tappat 15 procent av sitt värde, dock från en hög nivå. Sedan årsskiftet har bitcoin-värdet ökat 65 procent.

Ekonomi

Motvind från pandemin för Telia

Allison Kirkby, vd på Telia. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Telia fick till ett något bättre resultat än väntat i första kvartalet. Men det råder fortsatt motvind på intäktssidan.
Aktien backar med cirka 1,5 procent i den inledande handeln efter delårsrapporten.
PREMIUM

– Jag är väldigt nöjd med att vi under första kvartalet visar upp ett växande rörelseresultat (ebita) för första gången sedan 2019, säger Telias vd Allison Kirkby.

Hon beskriver kärnverksamheten som motståndskraftig i det bistra affärsklimatet som skapas av den tredje smittvågen i pandemin – som trycker ned intäkter från roaming och annonsintäkter till följd av nedstängningar, restriktioner och minskat resande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL