Annons

Många migranter räddade utanför Kanarieöarna

Den spanska kustbevakningen uppger att man under helgen har räddat 107 migranter från båtar utanför Kanarieöarna. Hittills i år har antalet migranter som försöker ta sig till den spanska ögruppen mer än fördubblats.
Publicerad 8 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Allt fler migranter försöker ta sig till Kanarieöarna. Här hjälps en man i land från ett räddningsfartyg i hamnen i Arguineguín på den spanska ön Gran Canaria. Bilden togs den 16 januari. Arkivbild.
Allt fler migranter försöker ta sig till Kanarieöarna. Här hjälps en man i land från ett räddningsfartyg i hamnen i Arguineguín på den spanska ön Gran Canaria. Bilden togs den 16 januari. Arkivbild.Foto: Javier Bauluz/AP/TT

I lördags plockades 56 migranter upp från två fartyg utanför öarna Teneriffa och Gran Canaria. Samtliga är män från länder söder om Saharaöknen.

I söndags räddades ytterligare 51 människor från en båt som påträffades utanför Gran Canaria. Två av migranterna är kvinnor.

Annons

Den kortaste rutten från den afrikanska kontinenten till de spanska öarna går från Marocko, men den omkring 100 kilometer långa sträckan är ökänd för sina starka vattenströmmar, dessutom är fartygen oftast överfulla och i dåligt skick.

Hittills i år har antalet migranter som kommit till Kanarieöarna mer än fördubblats jämfört med samma period förra året. I januari och februari tog Kanarieöarna emot 2 341 migranter, en uppgång med 112 procent jämfört samma månader i fjol, enligt siffror från det spanska inrikesdepartementet.

I fjol kom totalt drygt 23 000 migranter till Kanarieöarna, vilket var åtta gånger fler än de närmare 2 700 som anlände 2019.

Att allt fler migranter väljer att försöka ta sig till Kanarieöarna beror på en hårdare bevakning av den spanska sydkusten, vilket dramatiskt har minskat antalet migranter som korsar Medelhavet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons