Annons

Flera demonstranter ihjälskjutna i Myanmar

Minst tre personer har skjutits ihjäl av polis i Myanmar i samband med protester mot juntan, enligt vittnen. Flera personer har skadats.
Oberoende medier har fått sina licenser indragna.
Publicerad 8 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Demonstranter bygger barrikader i Rangoon.
Demonstranter bygger barrikader i Rangoon.Foto: AP/TT

I en direktsändning på Facebook släpar demonstranter skadade kamrater från gatan.

Det oerhört grova filmmaterial som sipprar ut från måndagens demonstrationer i staden Myitkyina visar bland annat en livlös person liggande mitt på gatan, skjuten i huvudet, i en pöl av blod.

Annons

– Två personer sköts och dog på platsen. Tre andra, däribland en kvinna, sköts i armen, säger en sjukvårdare.

En tredje demonstrant sköts ihjäl i staden Pyapon, enligt ett ögonvittne och en räddningsarbetare.

Uppmaning till strejk

Tusentals människor har återigen gett sig ut på gatorna i Myanmars största städer Rangoon och Mandalay, och även i flera mindre städer, efter en facklig uppmaning till befolkningen att gå i generalstrejk.

Att fortsätta arbeta som vanligt är enbart till gagn för militären, skriver 18 fackförbund i ett uttalande.

"Nu är tiden inne att agera till försvar för vår demokrati", står det bland annat.

Med sin uppmaning bygger facket vidare på den rörelse för civil olydnad som tusentals offentliganställda har anslutit sig till, något som i flera veckor har lamslagit statsförvaltningen.

Över 50 dödade

I Rangoon har soldater och poliser gjort en husrannsakan på en redaktion tillhörande det fristående mediebolaget Myanmar Now.

– De tog med sig datorer, delar av vår dataserver, och en skrivare, säger chefredaktören Swe Win.

Myanmar Now och ytterligare fyra oberoende mediebolag – Mizzima, 7-Day, DVB och Khit Thit Media – fick senare under måndagen sina licenser indragna av militärdiktaturen. Samtliga har rapporterat om protesterna mot juntan.

Fler än 50 personer har dödats och nära 1 800 gripits sedan maktövertagandet i början av februari, då militären avsatte den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi och grep makten. I helgen dog ordföranden för Suu Kyis NLD:s (det tidigare regeringspartiet) avdelning i Rangoon, efter att ha gripits i samband med nattliga räder mot protestledare.

Annons

Kroppen var enligt partiet märkt av tortyr.

Fakta: Myanmar

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen, och över 50 personer har dödats av militären.

Källor: NE, Landguiden, AFP

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons