Annons

Tv-recension: Nygammalt fall i nya "Jägarna"

Konceptet med polisen som är så motvalls att han får hela samhället emot sig är väl beprövat vid det här laget. Men det blir ändå spännande när Rolf Lassgårds Erik Bäckström får ett nygammalt fall i knäet.
Publicerad 8 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Rolf Lassgård spelar åter polisen Erik Bäckström, numera pensionär, i "Jägarna 2". På bilden syns också Annika Nordin. Pressbild.
Rolf Lassgård spelar åter polisen Erik Bäckström, numera pensionär, i "Jägarna 2". På bilden syns också Annika Nordin. Pressbild.Foto: C More

Erik Bäckström är numera pensionerad och bor ensam på gården utanför Älvsbyn, till freds med att umgås med brorsonen Peter och dennes familj och med att ha lämnat polisyrket bakom sig. Men, surprise, surprise, lugnet försvinner när ett gammalt mordfall blir aktuellt. En ung flicka från bygden försvann för 15 år sedan spårlöst och den illa omtyckte Särn anhölls och fälldes för mordet, trots att ingen kropp hittats. Nu säger han att han vill peka ut var kroppen finns, men utnyttjar detta till att rymma.

Vissa händelser leder till att Särn får resning, han blir fri och kommer hem till Älvsbyn igen, hatad av lokalbefolkningen. Det var Erik Bäckström som satte dit Särn, den gången för 15 år sedan, men när Erik nu börjar titta på det gamla fallet börjar han inse att det kanske var ett justitiemord som begicks. Mycket pekar på att Särn verkligen var oskyldig. Men i så fall går ju en mördare fortfarande lös.

Annons

Konceptet kan sägas vara beprövat nu, efter två filmer och en första säsong av tv-serien "Jägarna"; Erik börjar undersökningar på egen hand, lokalbefolkningen sluter sig, han blir illa sedd och hotad men fortsätter ändå. Han och brorsonen Peter, som är polis, hamnar snabbt på kollisionskurs.

Men likheten med de tidigare historierna till trots är det fortfarande rätt spännande, inte minst i skildringen av den allt sämre relationen mellan Erik och Peter och hur detta förtär Erik. En stor del av behållningen är självklart Rolf Lassgård – en sådan tyngd den mannen ger allt han gör, när han blir förbannad skakar väggarna, samtidigt som han med en sorgsen blick kan förmedla mer än tusen ord. Skådespeleriet är för övrigt bra överlag, även om jag har svårt att förstå varför den eminente Simon J Berger i rollen som Särn sminkats så han ser ut som om han rymt från en gammal pilsnerfilm.

Och nog känns det som om Erik borde sälja gården och flytta ifrån Älvsbyn nu. Så som han blir behandlad av såväl lokalbefolkning som av sin egen släkt borde han dra någon annanstans för att lösa brott. Det är möjligt att man i Älvsbyn är stolt över att serien görs där, fast, nja, den är ju inte direkt någon positiv reklam för vad som framställs som ett fördomsfullt, slutet samhälle.

Gunnar Rehlin/TT

Den pensionerade polisen Erik Bäckström (Rolf Lassgård) hamnar snabbt i hetluften i "Jägarna 2". På bilden syns också Johan Marenius Nordahl. Pressbild.
Den pensionerade polisen Erik Bäckström (Rolf Lassgård) hamnar snabbt i hetluften i "Jägarna 2". På bilden syns också Johan Marenius Nordahl. Pressbild.Foto: C More
Fakta: Jägarna 2

Genre: Thriller

Premiär: 8 mars 2021 på C More

I rollerna: Rolf Lassgård, Simon J Berger, Lena Endre med flera

Regi: Jens Jonsson, Johan Lundin

Antal avsnitt: 6

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons