Annons

Astra Zenecas vaccin pausas omedelbart

Astra Zenecas coronavaccin stoppas tillfälligt i Sverige, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten. I Skåne genomförs stoppet med omedelbar verkan.
– Det är en ovanlig, men ganska allvarlig bild, säger Anders Tegnell.
Vaccinsamordnare Richard Bergström hoppas att stoppet blir kortvarigt.
Omedelbart
Publicerad 16 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i Sverige. Arkivbild.
Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Beskedet kommer efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodproppar men även blödningar hos individer som fått vaccinet. Något som har fått flera EU-länder att trycka på pausknappen.

Enligt Anders Tegnell är det i huvudsak blödningarna som ligger bakom stoppet:

Annons

– Det är en form av blödningsbiverkan. Man tappar blodplättarna, så att man blir mer lättblödande. Men man kan också få det i kombination med blodproppar. Så det är en ovanlig, men ganska allvarlig bild, som man kan få av väldigt många olika orsaker, men nu har man sett ett antal fall där det finns en tidsmässig koppling till vaccineringen med Astra Zeneca, säger han.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA granskar de misstänkta biverkningarna och det är i väntan på att utredningen är klar som Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett stopp. Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström kan utredningen vara klar redan på torsdag.

Blodpropp och blödningar

Veronica Arthurson enhetschef på Läkemedelsverket säger till TT att biverkningarna är "komplexa fall":

– Det är framförallt dessa som nu utreds väldigt intensivt. Den typen av fall, där man ser blodpropp, blödningar och låga nivåer av blodplättar har inte inkommit hos personer som har vaccinerats i Sverige med den här typen av vaccin.

TT: Det här kan ju leda till en stark oro, vad kan det få konsekvenser?

– Det är självklart att det här kan leda till en oro. Det är viktigt att framhålla att de här vaccinen har en stor nytta i och med att de skyddar mot en allvarlig sjukdom, samtidigt ligger det i hela samhällets intresse att det handlar om säkra vacciner som vi använder. Det har prio ett, att utreda misstänkta säkerhetsrisker när de uppstår. I ett sådant här fall är det viktigaste att ta signalerna på allvar, sedan kan det mycket väl landa i att det inte finns något fastställt orsakssamband, säger Veronica Arthurson.

Till P1 Morgon säger vaccinsamordnare Richard Bergström att det svenska stoppet inte är saktfärdigt.

– De flesta länder har bestämt sig de senaste 24 timmarna, så jag tycker inte att Sverige är sena.

"Har respekt"

På frågan om vad de som redan fått Astra Zenecas vaccin ska tänka svarar Bergström:

– Prata med din läkare om du är orolig och var vaksam på symtom som blåmärken, då kan man höra av sig till sin läkare. Det finns information på 1177 om biverkningarna av vacciner.

Annons

Bergström tror inte att det lagda vaccinmålet i Sverige påverkas av att Astra Zenecas vaccin nu pausas.

Till TT säger Astra Zeneca följande angående det tillfälliga stoppet:

– Vi noterar det här beslutet. Vi har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar som är baserade på lokala förutsättningar, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden.

Region Skåne meddelar att man omedelbart pausar användandet av Astra Zenecas vaccin. Alla vaccinerande enheter ska ha fått den informationen på tisdagsmorgonen.

– Vi inväntar nu ytterligare information från Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket, säger Per Hagstam, vaccinationssamordnare Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Inga biverkningar av den misstänkta typen ska ha registrerats i vare sig Skåne elller Sverige som helhet, skriver man i pressmeddelandet.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

TT
SkD
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons