GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det finns dumma idéer och sen den här

Opinion • Publicerad 16 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Brittisk polis har fått hård kritik för att man misslyckats med att få brittiska kvinnor att känna sig säkra på gatorna. Mordet på 33-åriga Sarah Everard har aktualiserat frågan om att kvinnor varken är eller känner sig säkra när de är ute och rör sig ensamma.

Regeringen Johnson har kommit med förslag på hur man kan göra den offentliga miljön säkrare för kvinnor. Ett av förslagen förbluffar efter Evards hemska öde: att civilklädda poliser ska besöka barer och nattklubbar för att försöka hitta potentiella hot bland besökarna. Det är ett dåligt förslag på många olika sätt. Dels handlar kritiken kring kvinnors säkerhet om att polisen är en del av hotbilden. Inte bara är en polis misstänkt för mordet på Everard, rikspolischefen Cressida Dick har fått hård kritik för att polisen tilläts vara så hårdhänt mot de kvinnor som samlades för en minnesstund över Sarah Everard, där man kan se filmklipp på hur de slår, knuffar och håller fast kvinnor som håller händerna i luften som uppmanat och inte beter sig aggressivt på annat sätt.

Problemet är inte att Sarah Everard inte skyddades av polisen, problemet är att hon inte skyddades FRÅN polisen. Teorin är att den misstänkte polisen använde sin identitet och sitt polis-id för att locka till sig Everard utan att till en början väcka hennes misstankar. Alla poliser inte mördare eller rötägg. Men blir det allmänt känt att civilklädda poliser finns på plats på klubbar och barer kan vem som helst lura kvinnor att de är poliser och det är säkert att följa med dem. Man ger potentiella förövare ett verktyg de kan använda. Skulle det finnas fler poliser än den mordanklagade som frestas att begå övergrepp mot kvinnor är den civilklädda täckmanteln som klubbesökare utmärkt för det syftet.

Att faktiskt utreda övergrepp som anmäls, så att medborgarna känner att det lönar sig att be om hjälp från polisen om de känner sig hotade är en betydlig bättre idé.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.