GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vill veta varför han heter som han heter

Det hörs inte när han pratar, men Claes Westrup har djupa rötter i Skåne. Han är ordförande för Lunds släktforskare, som nyligen har fått ett nytt verktyg i sina händer. Allra helst vill han veta varför han heter Westrup.
Publicerad 18 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Claes Westrup vill ta reda på varför Persson blev Westrup.
Claes Westrup vill ta reda på varför Persson blev Westrup.
Foto: Håkan Jacobsson

Det har tidigare skrivits om det adressregister som sammanställts till gagn för - bland andra - släktforskarna. Det ger möjlighet för dem att se mera exakt var framforskade personer faktiskt bodde - gamla tiders platsangivelser kan vara svåra att översätta till den verklighet vi förstår.

Och ja, även Claes Westrup personligen har haft hjälp av det nya adressregistret, har fått lite bättre kläm på en och annan förfader och -moder.

Far började

– Det var egentligen min far som började. Jag fick ta över en del papper från honom och har utgått lite från det.

Så svarar Claes Westrup på frågan om hur det kom sig att han började släktforska. För tiotalet år sedan gick han med i föreningen.

– Jag är ordförande sedan 2018.

Claes Westrup är på sätt och vis återbördad till sina hemtrakter, fast han är född i Knäred i Halland och uppvuxen på Lidingö. Efter studentexamen flyttade han till Lund för att studera på tekniska högskolan.

Journalsystem

– Jag blev aldrig färdig ingenjör; jag gick över till att läsa systemteknik i stället, berättar han.

Han har arbetat med att utveckla journalsystem för primärvård och sjukhus, ett område som hela tiden påverkats av en stark teknikutveckling - så här tio år efter pensioneringen håller hans kunskaper inte längre måttet, säger han. Han började på ett litet bolag och genom uppköp och sammanslagningar kom den siste arbetsgivaren att vara Tieto.

Claes Westrup flyttade från Lidingö till Lund.
Claes Westrup flyttade från Lidingö till Lund.
Foto: Håkan Jacobsson

Det var i samband med pensioneringen han gav sig tid att ägna mer uppmärksamhet åt släktforskningen.

För Claes Westrups del riktas mycket av uppmärksamheten mot en Jon Persson, som föddes 1788 i Venestad i Träne socken väster om Kristianstad.

Avancemang

Det var han som tog sig namnet Westrup. Han benämns först dräng, men avancerar socialt och återfinns lite längre fram som ladufogde på slottet Trolle Ljungby. Ännu senare är han mönsterskrivare - det innebar att man arbetade med ekonomi - hos Skånska husarregementet i Helsingborg.

Han fick barn som bosatte sig i bland annat Lund.

En fråga som alla släktforskare får är hur långt bakåt de spårat sina förfäder. Så det frågar vi Claes Westrup:

– Jag har ju uppgifter om Jon Westrups föräldrar och farföräldrar, men jag har inte gått så mycket bakåt. Jag har mera sysslat med med att samla in mer kunskap om de personer jag funnit.

Öhistoria

Claes Westrup har också gjort en utflykt på ett sidospår. Genom sin frus familj har han ett hus på Ekö i Karlshamns skärgård.

– Vi var där på en öfest 2016 och då fick vi ett sånghäfte med en bild av en husförhörslängd på.

– Jag frågade om där var någon på festen som var släkt med någon av dem som nämndes i husförhörslängden. Det visade sig att det gjorde det.

Och i Claes Westrup föddes en idé. Ett par år senare kom den ut, en bok där han kartlägger fiskarbefolkningen på Ekö från 1813 till 2017.

– Jag började 2016. Det tog väl ett år att få ihop alla grunddata och nästan ett år att redigera materialet, samla in bilder och så vidare.

– Museet i Karlshamn var med och finansierade själva tryckningen. Ett mycket roligt arbete, sammanfattar han.

Profilen

Namn: Claes Westrup

Ålder: 75 år

Yrke: Pensionerad systemvetare

Familj: Fru, tre barn, två barnbarn

Bor: Radhus i Lund

Intressen: Släktforskning, segling, fågelskådning.

Aktuell: Ordförande för Lunds släktforskarförening, som gläder sig åt att ha fått nya möjligheter att hitta gatuadresser för äldre tiders lundabor.

Nu är det den egna släkten som är i fokus igen.

Något han väldigt gärna skulle vilja veta är varför Jon Persson, då ganska ung, valde att byta efternamn till Westrup.

Det finns en ort i Tyskland som heter så och de skånska husarerna var söderöver när de var inblandade i Napoleonkrigen - skulle det kunna ha inspirerat mönsterskrivaren? Det är bara det att Jon hette Westrup långt innan dess, så den förklaringen förefaller inte sannolik. Forskningen får fortsätta.

Resenär

Den mest spännande berättelsen Claes Westrup forskat fram är väl annars den om Jon Persson/Westrups femte son, Adolf.

– Han åkte till Amerika på 1850-talet för att gräva guld. Han var med om guldruschen i Kalifornien, han var på Hawaii och i Brasilien.

– Han flyttade tillbaka till Sverige och gav ut ett antal reseberättelser, fem, sex stycken. Hur mycket i dem som är sant vågar jag inte svara på.

Segling

Claes Westrup ger sig också gärna ut på sjön, har seglat sedan han var pojke.

– Jag var sjöscout på Lidingö och min morfar hade segelbåt.

Båtintresset har, med olika farkoster, fortsatt hela vuxenlivet. Hemmahamnen är Ekö; där har han en så kallad jaktkanot, en snipa som drivs fram med åror eller med enkel segelrigg. Det är en båt med folkligt ursprung i Blekinge och användes, som namnet antyder, särskilt vid jakt på sjöfågel.

Fåglar

På sätt och vis ägnar sig Claes Westrup åt det, fast i den meningen att han är fågelskådare. Men inte lika hängiven sådan som sin fru, säger han.

Den hobbyn behöver han för övrigt inte bege sig till Blekinge för att idka; där han bor har han nära till fina skådarställen, till exempel Lunds reningsverksdammar, som är mer spännande än de låter. För en fågelskådare, i alla fall.

Claes Westrup tycker om att vistas utomhus.
Claes Westrup tycker om att vistas utomhus.
Foto: Håkan Jacobsson

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.