GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Franskan vinner terräng

Att det dras in på undervisning i franska i många svenska kommuner kanske får svenskar att tro att språket tappar i betydelse internationellt. Inte alls, säger professor Granfeldt, franska är ett språk som växer i antalet talare.
Den 20 mars är franska språkets dag.
Publicerad 19 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Jonas Granfeldt tycker att alla borde ta chansen att lära sig ett nytt språk, inte tvunget franska - man lär sig nya sätt att tänka.
Jonas Granfeldt tycker att alla borde ta chansen att lära sig ett nytt språk, inte tvunget franska - man lär sig nya sätt att tänka.
Foto: Håkan Jacobsson

Nu räknar man med att nästan 300 miljoner människor talar franska, som modersmål eller andraspråk.

– Det finns en prognos om att det finns bortåt 700 miljoner talare 2050. Det beror främst på den demografiska utvecklingen i fransktalande Afrika.

Det säger Jonas Granfeldt, som sedan ett knappt decennium är professor i franska vid Lunds universitet.

Bekymrad

Men han är förstås bekymrad över att franskans ställning i den svenska skolan försvagas.

– Det har de senaste 20 åren varit det minsta främmande språket i årskurs 9.

Engelska är förstås störst, för det är obligatoriskt. Sedan kommer spanska, som läses av bortåt 40 procent. Tyska ligger på strax under 20 procent och franskan har 14.

Världen vidgas

Jonas Granfeldt talar för övrigt inte bara för franskan, utan över huvud taget för nyttan och glädjen av att lära sig ett annat språk, som ett sätt att utvidga sin värld, bekanta sig med en annan kultur.

Det var en viktig orsak till att han själv började intressera sig för franska, tror han.

– Det fanns naturligtvis många olika anledningar. Så här i efterhand ser jag det på ett sätt; jag kanske såg det på ett annat då.

Den 20 mars är en speciell dag för alla fransktalande.
Den 20 mars är en speciell dag för alla fransktalande.
Foto: JONATHAN SARAGO

Jonas Granfeldt föddes i Eskilstuna, men blev Malmöbo i 10-årsåldern.

Då verkade hans dialekt redan ha satt sig, för det hörs ingen skånska när han talar.

– Jag är en dialektal kameleont, jag skulle nog kunna bli göteborgare på ett par dagar om jag skulle vilja.

Har det med språkbegåvning att göra? Tveksamt, säger han och berättar att det är ett omtvistat begrepp. Att det finns forskare som säger att det inte finns någon speciell språkbegåvning, utan att det är en del av allmän begåvning. En annan teori är att människor har olika förmåga att uppfatta språkljud.

Viljans betydelse

– Frågan är om det är en fast förmåga, eller om det är något som går att träna upp. Arbetsminnet verkar vara en viktig komponent - och så tillkommer ju i vilken utsträckning man vill lära sig språket.

Jonas Granfeldt ville i vilket fall som helst lära sig franska.

– Upp i gymnasiet var franska inget annat än ett ämne som alla andra i skolan. Men så blev jag intresserad av film och konst och litteratur, särskilt fransk sådan.

– En film som ”Betty Blue” gjorde ju oerhört stort intryck på många unga människor som jag.

Identitet

Sedan vill han inte sticka under stol med att det också hade ett inslag av att söka en identitet - det fanns något lockande i att vara annorlunda genom att verkligen lära sig ett språk ordentligt.

Och franska var inte så mainstream.

– Den erbjöd ett annat sätt att tänka, att se på världen.

– Jag tror inte att jag tänkte på det som en motsats till engelska. Det fanns ju mycket i den angloamerikanska kulturen som också var spännande.

Inspiratör

Så småningom bestämde han sig för att bli lärare, i svenska och franska. Han började utbildningen i Umeå, fortsatte sedan i Lund.

Mot slutet av studierna handlar det om uppsatsarbete. Som handledare fick han Suzanne Schlyter, professor i romanska språk. Hon blev viktig för honom.

– Hon sysslade med språkinlärning. Jag tyckte att det var väldigt spännande, då hade jag insett hur svårt det var att lära sig franska, att nå den nivå dit jag ville komma. Det var det svåraste jag gjort i livet.

Forskningen handlade bland annat om frågor kring vad det är som gör det svårt att lära sig språk.

Lärare i några månader

När utbildningen var avslutad började Jonas Granfeldt undervisa på en gymnasieskola i Helsingborg. Där blev han bara kvar några månader.

– En dag när jag kom hem från jobbet ringde Suzanne Schlyter och undrade om jag ville bli doktorand i franska.

Han tackade ja. Han doktorerade - under sin forskningstid bodde han en del i Paris och Genève - och för knappt tio år sedan blev han alltså professor.

Som vill att unga människor får möjlighet att lära sig språk i skolan och tar vara på den.

– Det är utvecklande och lärorikt. Det kommer kanske inte direkt till en när man är 13, 14 år, men det kan ge möjligheter längre fram i livet.

FN-dag

Den 20 mars är franska språkets dag i FN, som har sex officiella språk; de övriga är arabiska, engelska, ryska, kinesiska och spanska.

Anledningen till att man valt den 20 mars är att det var det datumet 1970 som den internationella samarbetsorganisationen för La Francophonie bildades. Medlemmar är fransktalande länder och områden, 54 stycken världen runt.

I Sverige har Franska institutet utropat hela mars till det franska språkets månad och brukar ha olika arrangemang.

Profilen

Namn: Jonas Granfeldt

Ålder: 49 år

Yrke: Professor i fransk språkvetenskap vid Lunds universitet.

Familj: Fru, en dotter, en son

Bor: Villa i Lund

Intressen: Fotboll, film - speciellt fransk.

Aktuell: Den 20 mars är det franska språkets dag, vilket uppmärksammas i hela världen. Även i Sverige.

Jonas Granfeldt gillar för sin del fortfarande att titta på fransk film:

– Draken heter en strömningstjänst som jag tycker är bra när det gäller fransk kvalitetsfilm. Och Kino i Lund har en festival med franskspråkig film varje år.

Han tycker också att det är kul att tv-serien ”Lupin” gått hem så bra hos tittarna. Han tycker för övrigt att böckerna om gentlemannatjuven Arsène Lupin håller ännu.

Normalt blir det någon Frankrikeresa om året.

Syster i bergen

– Ofta till Paris, förstås - där har jag vänner och kollegor. Och nu har min syster flyttat till en liten by i Pyrenéerna, så där är vi en hel del.

Bland svenskar finns ju bilden att fransmän kan vara ganska avogt inställda om man som utlänning inte riktigt vågar lita på sina kunskaper i franska, utan hellre vill tala engelska.

– Det var nog mer förr än nu. Personligen upplever jag en skillnad på före och efter fotbolls-VM 1998. Människor från hela världen kom till Frankrike.

Segrare

– Före -98 var det sällan som hotellpersonal och kypare växlade till engelska om de inte blev tillfrågade - efter -98 blev det vanligt att de själva förekom en och gick över till engelska.

Att Frankrike blev världsmästare kan ju ha spelat in när det gäller fransmännens villighet att omfamna världen.

Jonas Granfeldt var inte i Frankrike när det var VM.

– Jag var på Martinique på bröllopsresa. Ett fint ställe att uppleva finalen på.

Med lite kreativ stavning skulle man kunna utläsa LFF ”La FrancoFonie” - men det är en ren tillfällighet, försäkrar Jonas Granfeldt, professor i franska språket.
Med lite kreativ stavning skulle man kunna utläsa LFF ”La FrancoFonie” - men det är en ren tillfällighet, försäkrar Jonas Granfeldt, professor i franska språket.
Foto: Håkan Jacobsson

Det där äktenskapet ledde för övrigt så småningom till ett fotbollsengagemang i Sverige. Han började som ledare när sonen gick med i gröntröjade Lunds FF (att LFF, med lite god vilja och något kreativ stavning skulle kunna utläsas La FrancoFonie är en ren slump och hade inget med klubbvalet att göra).

Nu är Jonas Granfeldt assisterande tränare i seniorlaget.

– Vi gick upp i division 5 i höstas.

Nu förbereder laget sig för att göra en bra säsong i division V sydvästra.

Allez les Verts!

Jonas Granfeldt är assisterande tränare i Lunds FF och ser fram emot säsongsstarten.
Jonas Granfeldt är assisterande tränare i Lunds FF och ser fram emot säsongsstarten.
Foto: Håkan Jacobsson
Jonas Granfeldt är assisterande tränare i Lunds FF och ser fram emot säsongsstarten.
Jonas Granfeldt är assisterande tränare i Lunds FF och ser fram emot säsongsstarten.
Foto: Håkan Jacobsson
Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.