GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bäst sedan Abba – eller tillrättalagt?

Ur min skivhylla • Publicerad 20 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Först en förklaring till veckans val.

En kollega avslöjade mig som ”symfonirockare” efter förra skivhyllan om gruppen Renaissance. När jag läste mailet, utan mina glasögon och på en liten mobilskärm, läste jag först ”syntrockare”. Några lösa trådar i hjärnan sprakade till; Ratata.

80-talsgruppen Ratata bildades av Mauro Scocco, Heinz Liljedahl, Anders Skog och Johan Kling. Det här var en grupp som inte tillhörde mina vinylköp då, men i dag hittar jag fem Ratata-album och två Scocco-album i min hylla på avdelningen loppisinköp.

Kanske har jag känt att jag på något sätt missat gruppen.

”Sarah” och ”Så länge vi har varann”, låtar från Scoccos soloperiod, den senare i duett med Anni-Frid Lyngstad, har man ju hört till nästan leda. Men det är ju låtar som fastnat.

Så här skriver Bonniers Rocklexikon om gruppen:

”Ratata vände sig främst till en ung publik med sitt moderna popsound – ofta med synth eller keyboard som det centrala instrumentet och ofta med tyngdpunkten på dansvänliga mixningar med schlagerkvalite”.

Kanske därför mitt öra inte tog in Ratata på den tiden. Schlager var bannlyst. Men man har väl rätt att ändra sig.

Schlager var bannlyst. Men man har väl rätt att ändra sig.

Därför är dagens vinyl från min skivhylla ”1981 Ratata Guld 1987”, en samlingsskiva med låtar utgivna som singlar och några låtar från lp-skivorna. Det här låter ju riktigt bra. ”Doktor Kärlek”, ”Jackie”, ”Så länge vi har varann” och en remixad ”Se dig inte om”.

Mauro kommer faktiskt från mina hemtrakter, Fristad utanför Borås. Föddes 1962 men flyttade med sin familj till Stockholm.

Gruppens första singel från 1981 heter ”För varje dag” och finns med på debutalbumet ”Ratata” och på nämnda samlingsskiva ”Guld”. Livepremiären blev i tv-programmet Casablanca 1983. Därefter gjorde gruppen ytterligare sex studioalbum.

Några livespelningar gjordes. Bland annat en turné 1987, Rock Runt Riket, där också Eva Dahlgren, Roxette och Orup medverkade.

Gruppen fick mycket beröm. ”Det bästa bandet i svensk musik sedan ABBA”. Men kritiserades också för att ha ”en för smart och tillrättalagd image” (Bonniers Rocklexikon).

1988 kom Mauro Scocco med sin första soloplatta med bland annat hitlåten ”Sarah”. Ratata splittrades året efter.

Den som vill veta allt om Ratata kan se filmen ”med Ratata genom 80-talet”, en film av Johan von Sydow som finns på svt-play. Mauro Scocco berättar och vi träffar också Johan Kinde från Lustans Lakejer och Anni-Frid Lyngstad. Har ni inte vinylen kan ni höra gruppens hits här.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.