Lagfarter Nsk

Huset på Åkervägen 16 i Tormestorp sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Beniamin och Ionela Adnana Gheorghe, 27 och 25 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Åkervägen 16 i Tormestorp. Försäljningen blev klar i mars 2021 och priset på huset landade på 2 000 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som april 2018 för 1 325 000 kronor. Huset har en boyta på 103 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen ett annat hus, på Påbrovägen 8. Där såldes ett 60 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 335 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Region Värmland: Utgå från att alla är smittade

Smittspridningen i Värmland har nått nya höjder. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Inrikes
Inrikes I tisdags gick region Uppsala ut med uppmaningen om att gå in i en personlig "lockdown" och att utgå från att alla är smittade. Nu hakar Värmland på efter att ha uppnått nya rekord av covid-fall.

Rekord på rekord. För andra veckan i rad har antalet bekräftade fall av covid under ett dygn varit det högst noterade någonsin i region Värmland. Och i förra veckan rapporterades den högsta veckosiffran i länet hittills under pandemin, då 1 159 fall konstaterades, enligt lokala medier.

Påskfiranden en orsak

Socialt umgänge, i synnerhet över påsken, uppges vara en av orsakerna till den ökade smittspridningen. Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare, Anna Skogstam, säger till Nya Wermlands-Tidningen (NWT) att hon är besviken:

– Trots att vi har gått ut med att man ska ha ett personligt ansvar och att man inte ska träffa andra verkar man ha gjort det. Man har haft fest, påskfiranden med hela släkten, rest och hyrt stugor – som man bott i tillsammans med andra familjer som man normalt sett inte umgås med – på fjällorter och så vidare.

Om inte spridningen stannar av är regionen på väg mot en katastrof, anser hon, och syftar på att många får sjukhusvård för covid -19, att situationen blir än mer ansträngd och att personer som behöver annan sjukvård kan bli lidande.

Alla kan vara smittade

Tidigare i veckan lanserade myndigheter i Uppsala län en gemensam kampanj med budskapet "gå i personlig lockdown", där man uppmanas utgå från att alla man möter är smittade. Detta efter att det framkommit uppgifter om att man sprider sjukdomen innan man visar symtom.

Anna Skogstam vill nu att alla värmlänningar tar efter Uppsalas råd.

– Jag ska bete mig som att jag kan vara smittad utan att ha symtom och att den som jag träffar också kan vara smittad utan symtom. Det är bra att tänka så, säger hon till NWT.

Inrikes

Tegnell: Svårare hindra viruset än vi trott

Folkhälsomyndigheten hoppades att de åtgärder som sattes in på äldreboenden i fjol skulle minska smittspridningen och dödsfallen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Inför den andra vågen i höstas trodde Folkhälsomyndigheten att de åtgärder som hade gjorts inom äldreomsorgen skulle minska smittspridningen och dödsfallen.

Men enligt statistik från Socialstyrelsen utgjorde dödsfall på äldreboenden en lika stor andel under den andra som den första vågen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi var inte så mycket bättre som vi hade hoppats och trott på. Och framför allt så var det nog betydligt svårare att hindra viruset att komma in på äldreboenden än vad någon hade trott, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till radion.

Ekonomi

Svängig start för Coinbase

Coinbaseanställda utanför Nasdaqbörsen i New York vid noteringen.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Historia skrevs när kryptohandelsbolaget Coinbase noterades på Nasdaqbörsen.
Första handelsdagen blev en bergochdalbana.

Coinbase började handlas för 381 dollar, betydligt högre än det referenspris på 250 dollar som Nasdaq hade satt.

Aktien agerade minst sagt volatilt under sin första handelsdag, och hade en topp på 429 dollar, och en dal på 310, enligt The New York Times.

Slutkursen landade på 328 dollar, och hade därmed tappat omkring 14 procent från öppningen, och Bloomberg sammanfattar värdet på Coinbase vid stängning till omkring 86 miljarder dollar.

Speciell notering

Noteringen av Coinbase var speciell av flera anledningar. Coinbase är en plattform för att handla med olika kryptovalutor. Det är den första större av sitt slag som noteras i USA. Det i sig kan ses som att kryptovalutor som Bitcoin är på väg in i det finansiella finrummet. Det är också speciellt eftersom noteringen skedde utan en nyemission av aktier, det vill säga att det bara var befintliga aktieägare som bjöd ut sina andelar till försäljning. Coinbase är det största bolaget som har valt direktnotering, en metod som även svenska Spotify valde.

– Att Coinbase noteras via direktnotering kommer förhoppningsvis att ses som en sorts milstolpe för kryptovärlden, sade vd Brian Armstrong i en tv-intervju inför noteringen.

Coinbase resultat är också direkt kopplat till kurserna på olika kryptovalutor, eftersom avgifterna för att handla med valutorna betalas i krypto.

Rejäl vinstökning

Kryptobörsen går också starkt, och räknar enligt Bloomberg med en vinst på uppemot 800 miljoner dollar under årets första kvartal, mer än dubbelt så mycket som för hela förra året.

Flera analytiker tror som Armstrong att det här är en start på att göra kryptohandel till allmängods. Men det behöver inte nödvändigtvis vara bra för Coinbase. Kryptorådgivaren Emily Parker ser risker för bolaget om exempelvis traditionella finansinstitut ger sig in i handeln på allvar.

– Om en bank låter dig köpa krypto direkt från ditt konto, kommer folk fortfarande då att använda sig av Coinbase?, säger hon till CNBC.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Coinbase

Coinbase är en plattform för handel med kryptovalutor, en slags kryptobörs om man så vill.

Plattformen hade 56 miljoner bekräftade användare, varav 6,1 miljoner gjorde minst en transaktion i månaden under det första kvartalet i år. Användarantalet är en ökning med 30 procent jämfört med det sista kvartalet förra året.

På plattformen finns tillgångar värda mer än 220 miljarder dollar, vilket motsvarar mer än 11 procent av de globala kryptotillgångarna.

Omsättningen beräknas till 1,8 miljarder dollar under första kvartalet, med ett nettoresultat i spannet 730–800 miljoner dollar.

Aktien har fått förkortningen (tickern) COIN på Nasdaqbörsen.

Källa: Smartkarma

Ekonomi

Hongkongbörsen vänder nedåt

Hongkongbörsens Hang Seng-index sjunker i öppningen. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter två dagars uppgång vänder börsen i Hongkong nedåt i den tidiga torsdagshandeln sedan New York-börsens ledande index gått åt olika håll på onsdagen. Hang Seng-index hade backat drygt 0,6 procent efter 20 minuters handel.

Även de kinesiska kompositindexen i Shanghai och Shenzhen förlorade mark vid öppning. I Shanghai var nedgången strax över 0,6 procent och i Shenzhen nästan 0,9 procent.

I den avvaktande handeln på Tokyobörsen var investerarna på något bättre humör, trots oro för att en fjärde våg av covid-19 är på intåg i Japan. Nikkei 225-index adderade 0,3 procent på för middagen, medan det bredare Topixindexet hade stigit nästan 0,6 procent.

Kultur och nöje

Streamer sände live 31 dagar i sträck

Ludwig Ahgren stängde av sin sändning, med hundratusentals prenumeranter fler än vad han hade vid dess början.
Foto: Christophe Ena
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nätprofilen Ludwig Ahgren kan andas ut. Efter att ha sänt video dygnet runt i 31 dagar kunde han i ett känslosamt avsked till slut stänga av sin webbkamera.

Ludwig Ahgrens plan med sin så kallade "subathon" var att den skulle pågå i 24–48 timmar när den drog i gång den 14 mars. Idén är att varje gång en person börjar prenumerera på hans konto adderas tio sekunder. Och prenumeranterna tickade in, i hundratal, sedan tusental och sedan i tiotusental.

Slog "Ninja"

Så vad tittade folk på? Jo, på 25-årige Ahgren som tittade på film, åt mat, tränade, spelade och sov – i sin röda racerbilssäng.

Några gånger var klockan farligt nära att ticka ned till noll, men då kom nya prenumeranter in och adderade tid. Medan han sov såg olika administratörer och tittare till att ha trevligt via sändningen genom att chatta, dela med sig av roliga klipp och liknande.

Till slut passerade Ahgren till och med "Fortnite"-profilen Tyler “Ninja” Blevin, som hade det tidigare rekordet på plattformen Twitch med 269 000 betalande prenumeranter, och slog därmed världsrekord. I skrivande stund har han fler än 283 000 prenumeranter, enligt Twitchtracker, de allra flesta adderade under sändningen. En prenumeration kostar minst 4:99 dollar i månaden.

Enligt Kotaku ska Ahgren skänka omkring 350 000 dollar (närmare tre miljoner kronor) som han har dragit in på rekordsändningen till välgörenhet.

Sista gången

Efter 31 dagar fick det vara nog. Ahgren meddelade att han skulle stänga av sändningen – och någon mer subathon ska det inte bli, enligt honom själv.

Innan han stängde av passade han på att slå sönder sin säng med en slägga, och när de sista minuterna tickade ned vände han sig till tittarna.

– Ta inte det här jävligt fel. Jag är inte er kompis. Inga parasociala relationer. Jag känner inga av er 200 000 personer på min stream just nu. Men på något sätt, så har alla ni som kollektiv gjort mig väldigt lycklig.

Gustav Sjöholm/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Utrikes

Flera saknade efter fartygsolycka

Det kapsejsade pråmfartyget i Mexikanska golfen.
Foto: Amerikanska kustbevkningen via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst en person har omkommit och tolv saknas efter att ett pråmfartyg kapsejsat i Mexikanska golfen utanför den amerikanska delstaten Louisianas kust. Sex personer har räddats ur vattnet.

Fartyg från den amerikanska kustbevakningen, flygplan och en flotta av frivilliga civila båtar har sökt efter de saknade sedan olycksfartyget kantrade i överraskande orkanvindar på omkring 36 meter per sekund under tisdagskvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Anhöriga kräver ersättning för vaccindödsfall

Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Utrikes
Utrikes I Danmark har den första begäran om att få ersättning kommit in från anhöriga sedan en patient avlidit efter att ha fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19, rapporterar den danska tidningen Jyllands-Posten.
PREMIUM

Patienten drabbades av blodpropp och en koppling till covidvaccinet har inte kunnat uteslutas.

Den danska patientförsäkringsföreningen, som bland annat har hand om danskarnas ersättningsanspråk för allvarliga läkemedelsbiverkningar, uppger att man hittills har fått in 29 ersättningsansökningar från personer som har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Ytterligare åtta ansökningar rör Pfizer-Biontechs vaccin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Barn med cancer ska få skräddarsydd behandling

Med hjälp av dna-analyser ska barncancerpatienter kunna få behandling anpassad efter just deras speciella cancerform. Arkivbild.
Foto: NTB scanpix / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Varje år drabbas över 300 barn i Sverige av cancer. I år startar ett projekt där alla drabbade ska erbjudas analyser av hela sin arvsmassa – inte bara cancertumören – i hopp om att kunna ge skräddarsydda behandlingar, rapporterar Vetenskapsradion.

– Det syftar till att i kliniken införa en helt ny teknik som vi tror faktiskt kan revolutionera framtiden för barncancerpatienter, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL