GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alltid en oberoende akademi

Opinion • Publicerad 24 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Rektorerna för Lunds och Malmö universitet skriver i en debattext i Sydsvenskan om hur akademins oberoende ifrågasätts på ett oroväckande sätt. De börjar med att nämna en allvarlig fadäs: politiker som ifrågasätter kursutbudet. Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin fick be om ursäkt sedan hon ifrågasatt innehållet i en kurs om kommersiella krafters inflytande på svensk skola.

Politiker ska vara ödmjuka inför att de kanske inte förstår varför till exempel en kurs i humaniora är värdefull och inför att akademin inte har någon skyldighet att undvika ämnen som kan verka kontroversiella. Politiker ska inte lägga sig i lärosätens kursutbud. Om ett universitet håller en kurs med titeln ”För och emot demokrati” så ska de såklart kunna göra det även om det kan vara kontroversiellt att ifrågasätta demokrati.

Om politiker och andra beslutsfattare försöker manipulera kursutbud eller innehåll kan det få politiska konsekvenser. Men rektorerna tar också upp var gränsen ska gå för studentinflytande: ska man kunna kräva att sådant man inte tycker om ska tas bort från litteraturlistan eller föreläsningen? Svaret är nej, även här. Det finns goda möjligheter som student att göra sin röst hörd om man inte tycker undervisningen är bra. En diskussion har uppstått kring protester från studenter på sexologprogrammet på Malmö universitetet, som inte uppskattade innehållet i en föreläsning om rasistiska stereotyper, vilket ledde till uppmaningar om att ändra innehållet från externa organisationer, enligt rektorerna.

Den tendensen är så klart farlig. Om missnöjda intresseorganisationer eller studenter kan bestämma att kursinnehåll ska tas bort blir det svårt att sätta gränser för vem som ska kunna diktera vad universiteten undervisar i. Att universiteten lyssnar på kritik är självskrivet: att de agerar i enlighet med den är det inte, så vida det inte rör sig om rena arbetsmiljöfrågor.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.