GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En krogprofil har gått bort

Staffan Asker, krögare som satt djupa spår i Malmös restaurangvärld, har avlidit, 80 år gammal.
Publicerad 30 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Malmö 20051215. Julkoncertvimmel på Koncerthuset.
Malmö 20051215. Julkoncertvimmel på Koncerthuset.
Foto: Olle Jansson

Chez Olga, La Petite France, Möllan, Brogatan, La Couronne. Alla är Malmörestauranger som har låtit tala om sig och som Staffan Asker har drivit .

Han växte upp i Stockholm, men var född i Kina, när hans far arbetade där. Egentligen skulle han ha blivit affärsman, i alla fall var det föräldrarnas idé. Men det var restaurangbranschen som lockade; han arbetade på Operagrillen, drev restaurang utanför Härnösand och arbetade på guldkrog i Paris innan han till slut hamnade i Malmö.

Här startade han Chez Olga vid Pildammsparken. När hans kökschef och vän blev skjuten under ett rån 1976 tappade han lusten för det projektet.

Men branschen var han fortfarande kvar i, öppnade under de följande åren flera restauranger, med olika inriktning.

Speciellt sägenomsusad blev Möllan, som hade rykte om sig att där kunde gästerna bli utskällda av av personalen. Personalen var han själv; han skötte precis allt och det hela byggde på att gästerna rättade sig helt efter konceptet och följde de instruktioner som fanns uppsatta - gjorde man inte det kunde personalen tappa humöret.

I 50-årsåldern bestämde sig Staffan Asker för att lära sig spela saxofon. Han startade jazzklubb i Glimminge på Österlen och han spelade på vännen och kollegan Alain Lemaires - en annan krögarprofil i Malmö - begravning.

”Fem kök och en saxofon” heter den bok om Staffan Asker som journalisten och författaren Lars Åberg har gett ut på Kira förlag.

De berättar på sin Facebooksida att Staffan Asker bara ett par veckor före sin bortgång skickade in manuset till en kortroman om hur han och hustrun Christel hanterat ett år av pandemi i Glimminge.

Där var grönsaksodling ett av hans intressen.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.