Lagfarter Nsk

Kedjehus på 108 kvadratmeter sålt i Hässleholm

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på Mellanhedsvägen 8 i Hässleholm har fått en ny ägare. Köpare är Andreas Leif Dennis Nilsson, 39, och säljare är Leif Rune och Irene Anne-Kristine Nilsson. Köpet blev klart i mars 2021 och priset blev 1 800 000 kronor. Kedjehuset har en boyta på 108 kvadratmeter.

För åtta månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Mellanhedsvägen 34. Där blev priset för den 110 kvadratmeter stora villan 1 750 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

EU-länderna överens om klimatlag

Utrikes
Utrikes

EU-länderna har enats om ett mål om att minska koldioxidutsläppen med minst 55 procent till 2030, enligt ett uttalande.

Det är slutsatsen sedan förhandlarna från EU:s ministerråd och EU-parlamentet nu enats om EU:s klimatlag.

Utrikes

Så är reaktionerna efter domen

Människor firar efter att domen mot Derek Chauvin fallit.
Foto: Morry Gash/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett steg framåt, men inte slutet. Många reagerar med lättnad och beslutsamhet efter domen mot Derek Chauvin, som dömts för att ha dödat George Floyd.
"I dag gjorde juryn det rätta. Men sann rättvisa kräver mycket mer", säger USA:s tidigare president Barack Obama i ett uttalande.

Flera av de som kommenterar domen mot Chauvin betonar att det här inte är slutet, bland dem USA:s tidigare president Barack Obama, i ett uttalande tillsammans med sin fru Michelle Obama.

"Om vi ska vara ärliga med varandra så handlar sann rättvisa om mycket mer än en enskild dom i ett enskilt fall", säger de, och tillägger att man först och främst måste inse att svarta behandlas annorlunda i USA och att reformer och satsningar behövs.

Minnesotas guvernör Tim Walz är inne på ett liknande spår i sitt uttalande.

"Dagens dom är ett viktigt steg framåt för rättvisa i Minnesota. Rättegången är över, men vårt arbete har bara börjat", säger han.

Tror på reformer

Walz har hamnat i skottlinjen sedan Floyd dödades i maj förra året. Han har fått kritik för att polisen i delstaten tagit i för hårt mot demonstranter, men också för att inte ha gjort tillräckligt i en del fall där demonstrationer urartat i plundring och skadegörelse.

Systematiska reformer är vägen framåt, enligt han själv.

"Vi måste återuppbygga, återställa och tänka om relationen mellan polis och rättsväsende och det samhället de tjänar. Vi måste tackla rasojämnlikheter i samhällets alla hörn", säger han.

Den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton har en mer avslutande ton i sitt inlägg :

"George Floyds familj och samhället förtjänade att hans mördare skulle hållas ansvarig. I dag fick de det ansvaret", skriver hon och tillägger att "Black lives matter".

Fler fall att vänta

Keith Ellison, huvudåklagare i fallet, säger att man antagligen kommer att presentera ett annat fall senare i sommar. Vilket han syftade på är inte helt klart, men tre andra poliser står misstänkta i Floyd-fallet.

– Vi lade fram allt vi hade i det här åtalet. Vi lade fram det bästa fallet vi kunde, och juryn lyssnade på oss och vi är tacksamma för det, säger han enligt The New York Times.

USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris höll båda tal i Vita huset efter domen.

– I dag drar vi en suck av lättnad. Men det kan ändå inte ta bort smärtan. Vi måste fortfarande reformera systemet, sade Harris och tillade att USA har en lång historia av strukturell rasism.

Pelosi tvingades förtydliga

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var en av de första världsledarna att kommentera fallet.

"Jag blev förskräckt av George Floyds död och välkomnar den här domen", skriver han i ett Twitterinlägg.

Representanthusets talman Nancy Pelosi fick först kritik för att i ett tal ha tackat Floyd för att ha "offrat sitt liv för rättvisan". Hon förtydligade senare på Twitter att han borde vara vid liv.

"Han dog inte i onödan. Vi måste säkerställa att andra familjer inte drabbas av samma rasism, våld och smärta", skriver hon.

Gustav Sjöholm/TT

Utrikes

Förlösande jubel i Minneapolis

Demonstranter firade i Minneapolis.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hundratals samlades i tystnad utanför domstolsbyggnaden i Minneapolis för att höra domen mot expolisen Derek Chauvin. När beskedet kom möttes det av ett förlösande jubel.

Minneapolis gator fylldes av firande efter att domen mot Derek Chauvin tillkännagetts. Flaggor viftades, blåsinstrument spelades och demonstranter sträckte segervissa nävar upp i luften.

– Jag kände en årslång tyngd lyfta från mitt bröst och mina axlar. Det var överväldigande. Jag kan inte förklara hur jag känner mig. Jurymedlemmarna gjorde vad de skulle, säger 19-åriga Ebony Moore till NPR.

"Sörjt – nu firande"

Fordonsförare som hört nyheten via radio fyllde på ljudbilden med tutande.

– George Floyd återuppstår inte, men det här är den rättvisa som vi sökte, säger 25-åriga Jaqui Howard till Star Tribune och fortsätter:

– Det här är den första gången som vi känner att vi verkligen har blivit hörda, säger hon.

Hundratals samlades även i korsningen 38:th Street och Chicago Avenue, den plats där George Floyd pressades ned mot marken av Chauvin.

– Vi har varit här och sörjt, och nu är vi här och firar, säger Pamela Weems till CBSN.

Hon anser att rättvisa äntligen skipats, i en kamp som pågått sedan 1960-talet.

– Det är överväldigande. Jag såg domen tillkännages med mina döttrar, och vi bara grät.

"Åk hem"

Staden hade inför domen förberett sig på oroligheter, och nationalgardet är utsänt, vilket irriterar en del demonstranter som enligt The New York Times skanderar "Nationalgardet, åk hem!".

Minnesotas polischef Medaria Arradondo säger i ett uttalande att han respekterar juryns beslut, och tackade sina poliser. Arradondo var ett av vittnena i rättegången, där han sade att Chauvin bröt mot flera regler och riktlinjer när han grep George Floyd

"Det senaste året har varit svårt och utmanande, samtidigt har de fortsatt att dyka upp för att tjäna samhället med den respekt och värdighet som de förtjänar", säger han om sin poliskår.

Även på andra håll i landet uppmärksammades domen.

Gustav Sjöholm/TT

Sport

Avhoppen skakar superligan: "Ett misstag"

Chelseasupportrar protestera mot superligan utanför Stamford Bridge i London.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Sport
Sport De tolv storlagen i nybildade superligan i fotboll blev elva, sedan sex och under natten fem.
I ett uttalande efter strömavhoppen skriver ligan att "under rådande förutsättningar kommer vi att omvärdera vilka steg som måste tas för att omforma projektet".
PREMIUM

Mindre än 48 timmar efter det samordnade utspelet om en europeisk superliga tävlar flera av de inblandade klubbarna om vem som snabbast kan dra sig ur den hårt kritiserade ligan.

Efter det att engelska tidningsuppgifter hävdat att Chelsea skulle lämna samarbetet blev Manchester City först ut att officiellt hoppa av.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Omtvistat "fartgupp" vid dansk öppning

Den 9 december förra året ställde restaurangchefen Christian Bjerrum Hansen på Galionen i Nyhavn i Köpenhamn undan stolarna och borden efter nedstängningen. I dag blir det fritt fram äta på restaurang både utomhus och inomhus i Danmark. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Från och med i dag går det att äta på både uteserveringar och inomhus på restaurang i Danmark. Men krögarna är inte helnöjda – öppningsreglerna har kompletterats med ett inbyggt fartgupp.

För att få slå sig ner vid ett restaurangbord inomhus måste man ha bokat besöket minst en halvtimme i förväg. Detta kallar vissa kritiker galenskap, men näringsminister Simon Kollerup (S) försvarar kravet:

– Du kan likna det vid en väg. Där finns det också ibland gupp som gör att du inte kör för fort och det är ett gupp som vi behöver ha i 14 dagar innan vi förhoppningsvis kan öppna helt, säger han till Danmarks Radio.

Coronapass krävs

Ett annat krav för inomhusgäster är att de har vaccinerat sig, har antikroppar eller har gjort ett negativt covidtest de senaste 72 timmarna. Detta bevisas genom uppvisande av ett så kallat coronapass, en särskild app i mobiltelefonen. Men uteserveringar undantas från kravet på coronapass.

Dessutom måste restauranggäster som är på stående eller gående fot bära munskydd. Klockan 22 måste all servering avbrytas och klockan 23 måste alla gäster ha lämnat.

Branschorganisationen Horesta har uttryckt att kravet på reservation blir ohanterligt för många av medlemsföretagen och att vissa därför avstår från att öppna för gäster inomhus.

Flera partier i folketinget kräver nu också att bokningskravet ska bort och näringsministern har förklarat sig villig till dialog för att hitta en annan lösning.

Fler lättnader

I dag lättar också många andra restriktioner i Danmark. Nu blir det fritt fram för tio personer att träffas inomhus, i stället för fem som hittills. För folksamlingar utomhus blir taket 50 personer i stället för det tidigare taket på tio.

Nytt för i dag är också bland annat möjligheten att besöka muséer, konsthallar, bibliotek och större inköpscentrum. Barn och ungdomar kan från och med nu delta i organiserade idrottsaktiviteter inomhus.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Kultur och nöje

Gör succé i världen – men är okänd i Sverige

Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon är känd över stora delar av världen, har tiotusentals hängivna fans och följare på Twitter och Instagram – men är näst intill okänd här i Sverige.
Det lär bli ändring på det sistnämnda nu för 26-åriga Amalia Holm när den amerikanska tv-serien "Motherland: Fort Salem" börjar sändas här i sommar.

– Det värsta är när en skådespelare hajpas upp och sedan snabbt försvinner. Jag hoppas på en lång karriär, jag går gärna under radarn, säger hon.

När TT träffar henne på ett café i centrala Stockholm har hon en vecka tidigare kommit tillbaka från en åtta månader lång vistelse i Vancouver i Kanada. Där har hon filmat andra säsongen av "Motherland: Fort Salem" – det som var tänkt att vara en inspelning på fyra månader blev på grund av pandemin åtta månader. Det innebar bland annat en jul utan familjen och utan möjlighet för någon att hälsa på. Att komma hem till Sverige blev lite av en chock.

– I Vancouver har alla ansiktsmask hela tiden, om du går ut på restaurang får du bara göra det med dem i din "bubbla". Här är ju allt nästan som vanligt.

Spelar häxa

"Motherland: Fort Salem" är en blandning av action och scifi. De kvinnliga huvudpersonerna är häxor (därav referensen till häxprocesserna i Salem), som tränats av militären att bli vapen men som börjar protestera mot detta. Hennes rollfigur opponerar mot detta och betraktas som terrorist.

Från början skulle Amalia Holm ha haft en något mindre roll, men den har inför säsong två blivit ordentligt utökad. Den andra säsongen börjar i sommar visas på strömningskanalen Hulu i USA, samtidigt som serien får Sverigepremiär på Disney Plus.

Hon började med amatörteater när hon var 14 år, gjorde sedan både små och stora tv- och filmroller, samtidigt som hon pluggade och engagerade sig politiskt för Liberalerna. Hon fick en statistroll i den amerikanska "The girl with the dragon tattoo".

– Den blev bortklippt, men det jag tjänade på den dagen kunde jag använda för att flyga till LA och gå på audition för "Motherland".

Filmar säsong tre

Under våren har vi kunnat se henne i huvudrollen i norska tv-serien "Delete me" (Amalia är född i Norge, bodde där till sex års ålder och har både svenskt och norskt pass). Nu väntar hon på att senare i höst få börja filma säsong tre av serien, samtidigt som hon hoppas på några filmroller i Sverige under sommaren. Det handlar om drama, men hon gör gärna komedi.

– Och action. Jag har gjort en del, gör gärna mer.

När TT möter henne är det den första större intervjun hon gör i Sverige. Hon säger att hon är nervös.

– Jag tycker det är mycket svårare att representera mig själv än att spela en roll. Framför kameran kan jag koppla bort allt annat.

Gunnar Rehlin/TT

FAKTA

Fakta: Amalia Holm

Namn: Amalia Holm.

Ålder: 26 år.

Familj: Föräldrar, syskon, pojkvän.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: Bland annat i "Tyskungen", "Alena", "Playground", "Saltön", "Den sista sommaren", "Delete me".

Aktuell med: "Motherland: Fort Salem" (kommer på Disney Plus i sommar).

Utrikes

Intern EU-strid om artificiell intelligens

EU väntas leverera tankar kring lagstiftning och artificiell intelligens under dagen. På bilden EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en belgisk techdemonstration tidigare i år.
Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tandlöst regelverk eller skarpa formuleringar om en ständigt accelererande teknik? Under dagen väntas EU ge en fingervisning åt vilket håll man lutar i frågan om artificiell intelligens.

Under onsdagen väntas EU-kommissionen presentera ett lagförslag vad gäller artificiell intelligens (AI). Området är brett och arbetet har pågått under en längre tid.

– Det är ju data det handlar om, i grunden. Det kan exempelvis vara en bra idé att dela upp data i högriskdata och lågriskdata. Att man då reglerar högriskdata hårt men inte lågriskdata. Nästa fråga blir såklart hur man definierar vad som är vad, säger EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) som sitter i det så kallade AI-utskottet.

Så sent som förra veckan läckte ett utkast till lagförslaget ut, Warborn vill inte kommentera formuleringarna som fanns där utan vill invänta det färdiga förslaget.

– Det jag kan säga generellt är att jag är lite oroad. Det andas lite för mycket reglering. För hård reglering. Jag är rädd för att det kan hämma innovationskraft, säger han.

Förbud och regler

Nyhetsbyråerna Reuters och AFP har tagit del av det läckta dokumentet och skriver bland annat att generell övervakning av medborgare med hjälp av AI föreslås förbjudas, med undantag för att "skydda allmänhetens säkerhet". Vidare ska det införas hård reglering av högriskdata som gäller medborgares hälsa, säkerhet och frihet. Förbud väntas även mot AI-system som rankar medborgares kreditvärdighet eller på andra sätt klassar social status. Företag som inte sköter sig riskerar dryga böter, upp till fyra procent av den globala årsinkomsten.

40-talet EU-parlamentariker har redan kritiserat det läckta förslaget i ett öppet brev. De vill bland annat se hårdare förbud mot övervakning.

Stort område

Enligt Warborn finns det dock en risk att lagstiftningen ramar in för mycket och stryper tillväxten och konkurrenskraften på området.

– Man ska ligga nära för att se när riskerna kan uppstå, men inte göra det före. Det ska såklart inte bli vilda västern heller. Man måste lagstifta kirurgiskt.

Ett potentiellt problem för EU-kommissionen är att avgränsa området artificiell intelligens. Ska allting som sköts av "tänkande" maskiner omfattas eller bara vissa delar? Lagförslaget ska dessutom igenom såväl EU-parlamentet som EU-rådet och lär inte träda i kraft förrän om ett par år. Detta samtidigt som utvecklingen inom AI ständigt spinner vidare.

– Det är jätteviktigt att slutprodukten blir rimlig och överblickbar såklart. Men sedan är det olika länder som ska hantera den också. Trots att vi har samma lagstiftning kan det bli olika tillämpningar, säger Jörgen Warborn.

Marcus Alexandersson/TT

FAKTA

Fakta: Detta är AI

Tanken med artificiell intelligens, förkortat AI, är att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att inhämta kunskap, dra slutsatser, planera, lösa problem eller att tolka resultat.

Forskningsområdet fick sitt namn under 1950-talet och har inslag av matematik, informationsteknik, filosofi, lingvistik, psykologi, kognitionsvetenskap och hjärnforskning. Verktygen är oftast algoritmer av olika slag där en algoritm kan beskrivas som en systematisk procedur som i ett antal steg anger hur ett visst problem ska beräknas eller analyseras.

Källa: Nationalencyklopedin.

Inrikes

Brottsvinster tvättas genom lyxkonsumtion

Lyxvaror som klockor, bilar och smycken köps kontant av kriminella för att tvätta svarta pengar. Arkivbild.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Varuhandeln löper stor risk att utnyttjas för penningtvätt, enligt en ny riskbedömning. Här omvandlas brottsvinster till dyra bilar och klockor.
– Lyxkonsumtion är ofta drivkraften till att kriminella begår brott. Man vill vara någon, man vill synas, säger Linda H Staaf vid polisen.
PREMIUM

Penningtvätt är enligt polisen ett omfattande problem i Sverige, och kreativiteten bland de kriminella är stor.

I en ny rapport pekas de mest utsatta sektorerna ut. Det handlar bland annat om banker och finansiella institut – men tydligt är också att varuhandeln utnyttjas. Branscherna varierar men gemensamt är att de ofta säljer dyrare produkter, så kallade sällanköpsvaror.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL