Annons

Privat samling blir nytt fotomuseum

Ett stort intresse och en privat samling har nu förvandlats till ett nytt fotomuseum. I vår öppnar Falsterbo Photo Art Museum, som satsar på fotokonst i internationell världsklass.
Publicerad 31 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Christina och Claes Lindquist ligger bakom det nya fotomuseet i Falsterbo.
Christina och Claes Lindquist ligger bakom det nya fotomuseet i Falsterbo.Foto: Johan Nilsson/TT

Allt började med en fotoutställning i Paris för 15 år sedan. Det äkta paret Claes och Christina Lindquist hade intresserat sig för fotokonst tidigare, men det var på just den utställningen de blev bitna på allvar.

– Där köpte vi vårt första verk som kanske kostade lite mer. För oss var fotokonstvärlden spännande, ny och intressant men ändå greppbar, säger Christina Lindquist.

Hemmagalleri

Annons

Samlandet fortsatte och snart var väggarna i entreprenörsparets hem fullt av fotografier som uppskattades av vänner och familj. Bilderna blev så många att övervåningen gjordes om till ett litet galleri, men till slut blev det fullt även där. Tanken på att starta ett eget fotomuseum började gro, och de senaste 7–8 åren har paret letat lämplig lokal.

När kulturcentret Falsterbo Strandbad blev ledigt kändes det helt rätt, och i maj slår det nya museet upp portarna.

Den permanenta utställningen utgörs av Christina och Claes privata samling – omkring 450 originalfotografier av fotografgiganter som Helmut Newton, Robert Mapplethorpe, Irving Penn, Julia Hetta och Richard Avedon. Men flera gånger per år ordnas även nya separat- och temautställningar.

– Vår samling utgör egentligen en ganska liten del av museet. Grundsyftet är att göra riktigt bra utställningar med fotografisk konst. Målet är att vi ska hålla högsta internationella klass. Majoriteten av våra verk är signerade original och vi vill visa fotografier på absolut världsnivå, säger Claes Lindquist.

Utflyktsmål

Claes och Christina Lindquist hoppas nu att museet ska bli en mötesplats för såväl Falsterbos lokalinvånare som för fotointresserade i hela regionen, men också ett utflyktsmål för tillresta från hela landet.

– Vårt upptagningsområde är egentligen hela Sverige, men kanske framförallt Öresundsregionen med Köpenhamn och Danmark. Vad vi vet finns det inget liknande fotomuseum i hela Köpenhamnsområdet, säger Claes Lindquist och tillägger att han ser det nya museet som ett slags "mindre Louisiana".

TT: Vad är det med fotokonsten som lockar er, och som gör att ni vill förmedla den till andra?

– Det finns något slags verklighet bakom den. Medan måleri kanske ligger mer i betraktarens ögon så finns det alltid en spännande berättelse att plocka upp i bild, oavsett om det handlar om modefotografi, konstfotografi eller dokumentärfotografi. Varje fotografi har en intressant historia, säger Claes Lindquist.

Sara Haldert/TT

Den permanenta utställningen på det nya fotomuseet i Falsterbo består av Christina och Claes Lindquists privata samling.
Den permanenta utställningen på det nya fotomuseet i Falsterbo består av Christina och Claes Lindquists privata samling.Foto: Johan Nilsson/TT
Grundarna bakom Falsterbos fotomuseum hoppas att museet ska bli ett utflyktsmål.
Grundarna bakom Falsterbos fotomuseum hoppas att museet ska bli ett utflyktsmål.Foto: Johan Nilsson/TT
Fakta: Falsterbo Photo Art Museum

Öppnar 1 maj.

Museets samlingar består av cirka 450 originalfotografier med namn som Robert Mapplethorpe, Irving Penn och Richard Avedon.

Byggnaden på 1500 kvadratmeter ligger vid Falsterbo strandbad och inrymmer även Bistro Perspektiv som drivs av krögarparet Peter och Frida Ringström.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons