Annons

Rädda maten med ett klick

Publicerad 31 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Genom appar kan man köpa lunch som annars skulle ha slängts.
Genom appar kan man köpa lunch som annars skulle ha slängts.Foto: Aleksandra Suzi/Shutterstock

Tajmning är som bekant viktig när det kommer till mat. Om rätten eller varan inte äts upp inom en viss tid kan den behöva slängas. Men det finns en rad initiativ online som kopplar ihop det som blivit över med hungriga konsumenter. Med hjälp av appar som till exempel Karma, Too Good To Go och Resq Club går det att köpa mat från restauranger och kaféer till ett lägre pris – sådant som annars skulle behöva kasseras. Andra, som Local Food App och Olio, matchar ihop konsumenter med producenter och butiker. Den senare sammanför även privatpersoner som vill köpa mat av varandra. (TT)

40...

... procent, ungefär, ökade försäljningen av färska vegetariska produkter förra året, enligt siffror som SVT:s "Ekonomibyrån" samlat in från några av livsmedelsjättarna. Det handlar om till exempel korvar och färs som tillverkats utan kött. De utgör emellertid fortfarande en låg andel av butikernas totala utbud. Även försäljningen av frysta motsvarigheter ökade 2020 jämfört med året innan. (TT)

Fler köpte vegetariska produkter under 2020 än 2019.
Fler köpte vegetariska produkter under 2020 än 2019.Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Visste du att...

... elva svenska livsmedel har någon av EU:s tre ursprungsmärkningar? Bland dem finns Kalix löjrom, skånsk spettekaka och svensk punsch. Det kan jämföras med drygt 1 500 i hela EU. Sveriges Radios "Meny" har intervjuat matforskaren Håkan Jönsson om varför de svenska produkterna är så få. Enligt honom handlar det delvis om en kulturell skillnad kring att koppla ihop mat och geografi. "I Frankrike blir man nervös om man inte kan platsbestämma det som finns på tallriken, då är det någonting i måltidsupplevelsen som försvinner. Det finns inte på samma sätt här", säger han i programmet. (TT)

Spettekaka från Skåne är en geografiskt skyddad produkt inom EU.
Spettekaka från Skåne är en geografiskt skyddad produkt inom EU.Foto: Shutterstock
Veckans tips

Åt du en banan till mellanmål? Kasta inte skalet. Insidan har polerande egenskaper och kan bland annat användas till att få läderskor blanka igen. Det går även att mixa skalet tillsammans med lite vatten och sedan gnida in blandningen på missfärgat silver med hjälp av en mjuk trasa. Skölj bort bananmixen – och silvret har fått tillbaka sin forna glans. (TT)

Polera med bananskal.
Polera med bananskal.Foto: Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons