Rädda maten med ett klick
Tajmning är som bekant viktig när det kommer till mat. Om rätten eller varan inte äts upp inom en viss tid kan den behöva slängas. Men det finns en rad initiativ online som kopplar ihop det som blivit över med hungriga konsumenter. Med hjälp av appar som till exempel Karma, Too Good To Go och Resq Club går det att köpa mat från restauranger och kaféer till ett lägre pris – sådant som annars skulle behöva kasseras. Andra, som Local Food App och Olio, matchar ihop konsumenter med producenter och butiker. Den senare sammanför även privatpersoner som vill köpa mat av varandra. (TT)
40...
... procent, ungefär, ökade försäljningen av färska vegetariska produkter förra året, enligt siffror som SVT:s "Ekonomibyrån" samlat in från några av livsmedelsjättarna. Det handlar om till exempel korvar och färs som tillverkats utan kött. De utgör emellertid fortfarande en låg andel av butikernas totala utbud. Även försäljningen av frysta motsvarigheter ökade 2020 jämfört med året innan. (TT)
... elva svenska livsmedel har någon av EU:s tre ursprungsmärkningar? Bland dem finns Kalix löjrom, skånsk spettekaka och svensk punsch. Det kan jämföras med drygt 1 500 i hela EU. Sveriges Radios "Meny" har intervjuat matforskaren Håkan Jönsson om varför de svenska produkterna är så få. Enligt honom handlar det delvis om en kulturell skillnad kring att koppla ihop mat och geografi. "I Frankrike blir man nervös om man inte kan platsbestämma det som finns på tallriken, då är det någonting i måltidsupplevelsen som försvinner. Det finns inte på samma sätt här", säger han i programmet. (TT)
Åt du en banan till mellanmål? Kasta inte skalet. Insidan har polerande egenskaper och kan bland annat användas till att få läderskor blanka igen. Det går även att mixa skalet tillsammans med lite vatten och sedan gnida in blandningen på missfärgat silver med hjälp av en mjuk trasa. Skölj bort bananmixen – och silvret har fått tillbaka sin forna glans. (TT)