Lagfarter Nsk

60 kvadratmeter stort hus i Västra Torup sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Per Håkan Marcus Georgson, 41, och Maria Elise Georgson, 42, från Dösjebro har köpt huset på Garvarevägen 2 i Västra Torup av säljaren Tanne Vennik och Willem Vermeulen. Köpesumman blev 2 000 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i februari 2021. Huset byggdes 2009 och har en boyta på 60 kvadratmeter.

För nio månader sedan såldes en fastighet precis i närheten, på Fjädervägen 6. Där landade priset på 130 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ericssonchefen om sin skyhöga lön

Ericssons vd Börje Ekholm svarar på frågor om sin lön.
Foto: Lars Schröder/TT
Ekonomi
Ekonomi Han tjänade över 100 miljoner kronor i fjol. Nu svarar Ericssonchefen Börje Ekholm på hur han ser på den rekordhöga ersättningen.

Bonusprogrammen slog i taket. Börje Ekholms ersättningar som vd för Ericsson hamnade på en skyhög nivå. Den fasta lönen ökade med 1,4 miljoner till 17,7 miljoner kronor.

Men det är bonusen från de rörliga aktieprogrammen som sticker ut, 78,5 miljoner kronor. Inklusive pensionsavsättningar och andra löneförmåner landade totalersättningen för Börje Ekholm i fjol på 106 miljoner kronor. Han gick inte lottlös året före det heller – drygt 97 miljoner kronor blev det då, enligt bolagets ersättningsrapport som släpptes i samband med bolagsstämman.

Rekord

Vid kvartalsrapporten frågar TT hur han ser på sin lön, som närmast får betraktas som svenskt rekord. Halvbrittiska Astra Zenecas vd, fransmannen Pascal Soriot, tävlar i en annan liga och toppar bland börsbolagen noterade i Sverige. Han fick 177 miljoner kronor 2020, men han är alltså inte svensk.

– Jag vet att jag har en väldigt hög lön, jag har respekt för det. Jag tjänar mer än vad jag någonsin trott att jag skulle göra, säger Ekholm.

– Men det är en ersättning jag kan försvara med det arbete vi har gjort och den värdeökning vi har givit aktieägarna.

Ändå förstår han att diskussionerna om bonusar och löner uppstår. Fast han tycker att de är svåra, säger han.

Moralisk diskussion

– Det är någonstans en moralisk diskussion, om det är moraliskt att ta emot pengarna och den är ju omöjlig att diskutera med sakliga argument. Man måste ha respekt för att den är svår att prata om. Att kommentera sin egen ersättning är alltid svårt, därför att du inte sätter den själv.

– Min ersättning är väldigt starkt kopplad till aktiekursutvecklingen. Om det är bra eller dåligt, det får kanske andra fundera på.

Aktiekursen har stigit och resultaten likaså under hans tid som högste chef. Och i grunden gillar han idén om att man kan tjäna mer om det går bra.

– Betyder det att jag bara jobbar för pengarna? Nej, så är det inte. Då skulle jag gjort något helt annat.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Ersättningarna i detalj

Ericssons vd Börje Ekholms ersättningar (belopp i kronor):

År, fast lön, övriga förmåner, rörlig ersättning, pension, totalt

2020, 17 727 726, 770 276, 78 475 833, 9 113 376, 106 087 211

2019, 16 299 080, 600 572, 72 397 175, 8 284 891, 97 581 719

Källa: Ericssons ersättningsrapport

Inrikes

Över 200 gripna i tillslag mot stöldligor

Polis i 20 europeiska länder slog i förra veckan till mot misstänkta stöldligor. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes 30 stulna gps:er, omkring 100 kilo guld, silver och elfenben samt 50 mobiltelefoner och 20 datorer.
Det var ett av fynden i ett stort europeiskt tillslag mot kringresande stöldligor i förra veckan.
Totalt greps 228 personer, varav 22 i Sverige.

Under några dagar i förra veckan slog polis och andra myndigheter i 20 europeiska länder till mot närmare 70 000 personer och 67 000 fordon med misstänkt koppling till organiserade gränsöverskridande stöldligor.

Efter tips från Danmark hittade tysk polis bland annat 30 gps:er som stulits från danska lantbruksmaskiner. I den misstänkta bilen fanns dessutom guld, silver och elfenben samt stulna mobiler och datorer.

I samband med att en bil i Belgien kontrollerades hittade polisen 380 kilo koppar som gömts i närheten, uppger Europol i ett pressmeddelande.

Av de 67 000 fordonskontrollerna gjordes cirka 1 400 i Sverige, där 22 personer greps under insatsen.

Enligt ett pressmeddelande från svenska polisen misstänks de för att bland annat ha stulit bildelar och båtmotorer.

Flera personer misstänks också för narkotikabrott och penningtvätt.

"De som nu är gripna skulle annars sannolikt ha varit på fri fot och stöldgodset transporterat ur landet", säger Bengt Grönlund, nationella operativa avdelningens (Noa) operativa ledare för insatsen.

Jens Bornemann/TT

Ekonomi

Förhandling om 5G-tvist inleds i Stockholm

Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, på plats i Förvaltningsrätten under onsdagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Hade Post-och telestyrelsen (PTS) rätt att stänga ute spionanklagade telekomjätten Huawei från de svenska 5G-näten?
På onsdagen inledde Förvaltningsrätten i Stockholm förhandlingar i målet som ska besvara den politiskt känsliga frågan.

– Huawei är ett seriöst bolag som aldrig skulle riskera hela bolagets existens genom att agera olagligt och medverka till spioneri, säger Huaweis ombud Henrik Bengtsson när bolaget inleder sin sakframställning i Förvaltningsrätten i Stockholm.

Onsdagens förhandling, som bland annat bevakas av journalister på plats från statsägda China Central Television, handlar om PTS beslut den 20 oktober förra året, då man meddelade att produkter från kinesiska Huawei och ZTE inte får användas vid utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.

Beskedet kom bara veckor innan auktionen av de svenska 5G-frekvenserna skulle genomföras, och hade sin grund i en säkerhetsprövning som gjorts med Säkerhetspolisen.

Opålitliga

Säpo rekommenderade PTS att inte acceptera de två kinesiska företagen i svenska nät – bedömningen var att de är opålitliga eftersom Kina som land ägnar sig åt omfattande spionage, och att företag i Kina är skyldiga att rapportera till kinesiska myndigheter.

Bengtsson beskriver beskedet som en "total chock" för Huawei.

– Det slog även ned som en bomb för de leverantörer som var kunder till Huawei, som hade planerat att rulla ut 5G med hjälp av Huaweis produkter.

Och just det att Huawei inte informerades om beslutet är något som man kommer att sikta in sig på i förhandlingen.

– Vi gör gällande att PTS, genom sitt beslut, har tagit ifrån Huawei det mest centrala rättsskyddet ett enskilt företag har – nämligen rätten att bli hörd, rätten att inte bli anklagad utan att få möjligheten att försvara sig, säger Henrik Bengtsson.

Inte skyldiga informera

PTS anser dock inte att man hade skyldighet att kommunicera med Huawei inför beslutet, eftersom företaget enligt PTS inte var en part i auktionen.

Beslutet överklagades av Huawei och auktionen pausades tillfälligt men genomfördes sedan i januari i år. Detta alltså trots att Huaweis överklagande av villkoren för auktionen ännu inte hade prövats i domstol.

De fyra bolag som vann auktionen fick som villkor bland annat att Huaweis produkter på lång sikt inte får användas i 5G-näten. Även detta beslut överklagades av Huawei.

Båda dessa överklaganden är nu föremål för förvaltningsrättens förhandling.

Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, tror att förhandlingen kommer göra att fler förstår att PTS beslut är både "processuellt och sakligt fel".

– Jag är glad för att vi kommer i gång nu och får lägga fram vår sak, säger han.

Onsdagens förhandling kommer till stora delar att ägnas åt parternas sakframställning, medan torsdagen ägnas åt vittnesförhör innan det blir slutanföranden på fredag.

Marc Skogelin/TT

Post-och telestyrelsen (PTS) vill stänga ute den kinesiska telekomjätten Huawei från det svenska 5G-nätet. Arkivbild.
Post-och telestyrelsen (PTS) vill stänga ute den kinesiska telekomjätten Huawei från det svenska 5G-nätet. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

FAKTA

Fakta: Från 1G till 5G

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. 2G, som kom elva år senare, möjliggjorde sms, och vid 3G:s intåg 2004 blev det fart på internetsurfandet i mobiltelefonen.

2009 kom 4G-näten till Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Facebooks Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över.

Nu har fyra aktörer: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt statliga Teracom, vunnit auktionerna om 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund – 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.

Ekonomi

Pensionssparare i Solidar får ersättning

Pensionsmyndigheten ersätter pensionssparare. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Cirka 140 000 personer som haft pensionspengar i vissa av fondbolagen Solidars och Independents fonder får ersättning från Pensionsmyndigheten, främst på grund av för höga avgifter.

Totalt handlar det om 80 miljoner kronor som betalas ut, skriver myndigheten på sin sajt. För de flesta berörda handlar det om mellan 250 kronor och 750 kronor i ersättning, beroende på hur stort innehav man haft i berörda fonder.

Myndigheten har haft en dialog med aktuella aktörer under en lång tid gällande hur fonderna har hanterats. Överenskommelsen täcker inte helt de krav som Pensionsmyndigheten ställt på aktörerna.

"I och med överenskommelserna är vår hantering avslutad för dessa händelser", säger Anna Åkesson, enhetschef på Pensionsmyndighetens juridikavdelning, i en kommentar.

Kultur och nöje

Tv-recension: Bättre version av skuggspelet

Nina Hoss och Taylor Kitsch spelar huvudrollerna i 'Shadowplay'. Pressbild.
Foto: Stanislav Honzik
Kultur och nöje
Kultur och nöje Upphovsmakarna var kritiska till den om- och nedklippta version av thrillern "Shadowplay" som visades i tv i vintras. Nu kommer Måns Mårlinds och Björn Steins director's cut – en bättre variant, helt enkelt.

Att filmer och tv-serier klipps ner inför visning i andra länder är ingen ovanlighet. Många av de utländska serier som visas i Sverige har kortats från sin ursprungliga speltid på en timme för passa in i reklamkanalernas entimmesslottar och har därmed ofta förlorat 10–15 minuter, vilket självfallet påverkar såväl karaktärsutveckling som händelseförlopp. De som förlorar på det är inte bara tittarna, utan även upphovsmännen.

När Måns Mårlinds och Björn Steins påkostade serie ”Shadowplay” visades på Viaplay i vintras, under titeln ”The defeated”, hade den inte bara klippts ner av seriens amerikanska delproducenter. Den hade uppenbarligen klippts om helt och hållet, rollfigurer hade försvunnit, scener hade flyttats runt mellan avsnitten, intrigen var förenklad och den ursprungliga musiken hade bytts ut.

Berlin efter kriget

Det som nu visas i samma kanal är Mårlinds/Steins director's cut, det vill säga originalversionen. Jag har inte sett ”The defeated”-varianten, men jag föreställer mig att detta är mycket bättre.

Handlingen i korthet: en amerikansk polis, Max, kommer till det sönderbombade Berlin strax efter krigsslutet. Han ska hjälpa till med att skapa en polisstyrka i staden. De flesta män är döda eller sitter i fängelse, polisjobbet sköts mestadels av kvinnor. Max blir snabbt indragen i jakten på den mystiske Dr Gladow, samtidigt som han letar efter sin egen bror som befinner sig någonstans i staden.

Långsamt tempo

”Shadowplay” är en bra och spännande thrillerserie. Må vara att huvudpersonen Max, som spelas av Taylor Kitsch, är lite blek. Detta uppvägs mer än väl av den eminenta Nina Hoss som polisen Elsie och Sebastian Koch som den mystiske Dr Gladow. De ger djup och nyanser till sina roller. Handlingen är berättad i ett långsamt men aldrig segt tempo, då och då med utbrott av ganska blodiga våldssekvenser. Serien är inspelad i några raserade kvarter i Prag och det är lätt att föreställa sig att det var så här det såg ut i Berlin 1946, när de överlevande försökte hitta en väg tillbaka till ett fungerande liv.

Titeln på den kortade versionen, "The defeated", syftar troligen på de besegrade tyskarna. Mårlinds/Steins titel, "Shadowplay", säger mer om vad det handlar om – ett skuggspel, en maktkamp, mellan de som förlorat och de som vann.

Gunnar Rehlin/TT

Måns Mårlind och Björn Steins thriller 'Shadowplay' har tidigare visats i en klippt version, då med titeln 'The defeated'. Pressbild.
Måns Mårlind och Björn Steins thriller "Shadowplay" har tidigare visats i en klippt version, då med titeln "The defeated". Pressbild.
Foto: Stanislav Honzik

FAKTA

Fakta: Shadowplay

Genre: Thriller

Premiär: 23 april 2021 på Viaplay

I rollerna: Taylor Kitsch, Nina Hoss, Logan Marshall-Green med flera

Regi: Måns Mårlind, Björn Stein

Antal avsnitt: 8

Betyg: + + + +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Ekonomi

Klartecken från Karlsruhe om EU:s coronastöd

Domarna i tyska författningsdomstolen. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Foto: Sebastian Gollnow/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tyska författningsdomstolen i Karlsruhe ger klartecken åt EU:s stora coronastödfond, som unionen lånar 750 miljarder euro till.

Den mäktiga instansen avfärdar en klagan mot återhämtningsfonden, som är omstridd då den ska finansieras med gemensam upplåning.

Sju av domstolens åtta domare stod bakom beslutet.

Pontus Ahlkvist/TT

Utrikes

"Historisk vändpunkt" med klar klimatlag i EU

Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker, är en av dem som förhandlat fram uppgörelsen om klimatmål för EU till 2030 och framåt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Utrikes
Utrikes En historisk vändpunkt och en bebis som ska växa sig stark. Så tycker i alla fall förhandlarna själva om den klimatlag som medlemsländerna och EU-parlamentet nu enats om.
Men alla länder behöver inte ha nollutsläpp år 2050.

Hela natten mot onsdagen satt förhandlarna och brottades med orden för att nå en kompromiss som alla kunde acceptera.

Efter 14 timmar i Bryssel kom till slut lösningen.

"Vi är mycket nöjda med den preliminära uppgörelse vi nått. Den europeiska klimatlagen spikar ramen för EU:s klimatlagstiftning 30 år framåt", säger den portugisiske klimat-och miljöministern Joao Pedro Matos Fernandes i ett uttalande.

Nollutsläpp 2050

Klimatlagens främsta mål är att EU ska vara klimatneutralt år 2050. Det ska uppnås med hjälp av att koldioxidutsläppen till år 2030 ska ha minskat med 55 procent jämfört med nivåerna 1990.

Den sistnämnda siffran är vad EU:s medlemsländer velat landa i, medan EU-parlamentet krävt ett skarpare 2030-mål på 60 procent. I slutkompromissen görs dock vissa åtaganden som gör att målsiffran även kan skrivas som 57 procent.

Nya mål ska även tas fram till år 2040. Och dessutom ska ett klimatpolitiskt råd inrättas för att hålla vetenskaplig koll på utvecklingen.

"Ett nyfött barn"

För EU-parlamentets del har den svenska ledamoten Jytte Guteland (S) varit huvudförhandlare. Hon är i huvudsak nöjd med resultatet.

– Det är ingen hemlighet att jag hade velat ha mer. Men det här är en bra start. Vi har byggt in en konstruktion i den här klimatlagen som gör den väldigt stark, säger Guteland på en pressträff via webben och talar om en "historisk vändpunkt".

Att nollutsläppen år 2050 bara ska gälla för EU totalt sett, och inte för varje medlemsland i sig, öppnar samtidigt för att vissa länder kan och kommer att släpa efter när det gäller sina utsläpp.

– Vi jobbade också med det på småtimmarna, men medlemsstaterna var benhårda, säger Guteland, som ändå räknar med att klimatlagen med tiden ska driva fram hårdare krav på alla.

– Det här är starten. Man kan se det som ett nyfött barn som kommer att växa sig starkare och starkare och bli en väldigt viktig person, säger Guteland i Bryssel.

Lagfarter Nsk

110 kvadratmeter stort hus i Tyringe sålt

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Fastigheten på adressen Matteröd 2796 i Tyringe har fått nya ägare. Köpare är Katarina Windahl, 57, och Lars Inge Tyrberg, 61, och säljare är Alf Henry Lundström. Köpet blev klart i mars 2021 och priset blev 2 600 000 kronor. Det 110 kvadratmeter stora huset är byggt 1929. Fastigheten har också en tomt på 5 313 kvadratmeter.

Ett par hundra meter bort såldes för sju månader sedan ett annat hus, på Matteröd 2673. Där landade priset på 680 000 kronor för det 143 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL