Annons

Kylslagen och blåsig påsk väntar

Behåll mössa och vantar på. Trots en del sol är det mestadels kalla vindar som sveper in över landet under påsken.
väder • Publicerad 2 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Påsken bjuder på klassiskt aprilväder med sol, blåst och ganska kyliga temperaturer. Arkivbild.
Påsken bjuder på klassiskt aprilväder med sol, blåst och ganska kyliga temperaturer. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Påsken är tidig i år och det märks också på temperaturerna. Påskveckan inleddes med ljumma vindar och det såg ut som om våren var på gång på allvar, men helgen bjuder på betydligt svalare väder. Klassiskt aprilväder med andra ord.

Södra delarna av landet kan hoppas på runt 5–10 grader men i norra och mellersta Sverige väntar betydligt lägre temperatur. Dessutom blir det rejält blåsigt.

Annons

– Det är ett lågtryck som passerar norr om Skandinavien som gör det blir blåsigt, framför allt i fjällen. I både Jämtlandsfjällen och i Lapplandsfjällen har vi klass 1-varningar utfärdade för hård eller mycket hård vind i kombination med nederbörd, säger Marie Staerk, som är meteorolog på SMHI.

Frontzonen påverkar även Dalarna, Värmland och Uppland som får molnigt väder, dock med uppehåll, under påskaftonen.

Bäst solchans i väst

Störst chanser att se solen har de som befinner sig i södra Svealand och västra Götaland. Där väntar övervägande soligt väder med med 5–10 plusgrader.

– Natten till söndag drar ett nytt lågtrycksområde in och molnigheten ökar. Dessutom blir det lite blåsigt, lokalt till och med med hårda vindbyar, säger Marie Staerk.

Söndag bjuder på en hel del sol, i Stockholmstrakten med temperaturer uppåt 12 grader, men det gäller att ha vinterjackan i beredskap för vädret är nyckfullt.

Här saknas innehåll

– Natten mot måndag tar det i ordentligt med hårda vindar och i högre terräng i Götaland och västra Svealand kan det till och med bli en del snö när en kallfront passerar, säger Marie Staerk och passar på att varna för halt väglag:

– Vi har nederbörd som passerar över Svealand och Norrland under dagen och när temperaturen faller under natten ska man ta det lite försiktigt på vägarna. Vi har ingen varning om halka ute, men man ska vara lite uppmärksam på det.

Stor brandfara

Eftersom många i pandemitider väljer att umgås utomhus och kanske plockar fram grillen eller gör en påskbrasa passar SMHI på att skicka med en varning om att brandfaran är stor.

– Risken för gräsbränder är stor från Hälsingland och söderut, speciellt när det blir blåsigt ska man vara försiktig, säger Marie Staerk.

Kristina Erkenborn/TT

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons