Annons

Franskt underskott sväller i pandemin

Publicerad 4 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Frankrikes budgetunderskott sväller och statsskulden växer i pandemins tredje våg, enligt landets finansminister Bruno Le Maire.

I en tv-intervju uppger han att budgetunderskottet i år kommer att uppgå till 9 procent, mot tidigare beräkningar på 8,5 procent. Samtidigt visar beräkningar att statsskulden i år kommer att växa till 118 procent av BNP, mot beräkning på 115 procent.

Annons

Han uppger samtidigt att han gjort upp med EU-kommissionen om ett räddningspaket riktat till det krisdrabbade flygbolaget Air France, en del av Air France KLM-koncernen. Hur mycket statligt stöd som kommer att betalas ut är dock ännu inte fastslaget.

Le Maire har tidigare meddelat att finansdepartementet sänkt sin tillväxtprognos till 5 procent i år, mot tidigare 6 procent.

Spridningen av covid-19 i Frankrike har på kort tid fördubblats i omfattning till 40 000 nya bekräftade fall per dygn.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons