Det totalitära Kina trappar upp tonen gentemot omvärlden. Mötet med den amerikanske utrikesministern härförleden var iskallt. Klädjätten H&M bojkottas i landet eftersom man har mage att sluta handla bomull från regionen Xinjiang där Kina förtrycker minoritetsgruppen uigurer. Kinas ambassadör i Sverige kommer titt som tätt med uttalanden där han fördömer Sveriges agerande och tar till de diplomatiska metoder han har tillgång till.
Att kritisera Kina är inte lätt. Det är ett alltmer mäktigt land som bemöter all kritik så att det komplicerar för ledningen i de länder som kritiserar. Internt tar partiapparaten till medel som kan få en västerländsk demokrat att dra på mungiporna om det inte vore så allvarligt. Till exempel ska en trevlig musikalfilm försöka förbättra bilden av Xinjiang och visa hur härligt det är i regionen. Självklart visas inte interneringslägren för uigurer eller tvångssteriliseringen av denna folkgrupp. Det finns heller inga spår av moskéer fast uigurerna är muslimer. Kina struntar högaktningsfullt i att deras behandling av uigurerna väcker protester i omvärlden, det viktiga för landet är att de flesta av medborgarna låter sig luras att allt är frid och fröjd.
Kina har under rätt många år använt sin politiska och ekonomiska makt till att skaffa sig geopolitisk makt i bland annat Afrika. Genom att ”hjälpa till” med investeringar skaffar man sig tillgång till hamnar och andra viktiga anläggningar. Även i Sverige har det pågått intensiva försök att påverka kommuner och kinesiska bolag är gärna med och finansierar dyr infrastruktur. Det är en viktig säkerhetsfråga för svenska politiker att inte vara naiva i förhållande till kinesiska företag eller den kinesiska staten. Det kinesiska övervakningssamhället kan lätt spridas till andra länder och där användas i syfte att övervaka utlandsboende kineser och inte minst bedriva olika sorters spionage gentemot landet.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN