GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barn blir sjuka

Opinion • Publicerad 6 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

av föroreningarna

Bland många tänkvärda konsekvenser av pandemins sociala isolering finns insikten om hur skadliga luftföroreningarna är. Utsläppen sjunker till nivåer som vi borde ha hela tiden.

Ett antal förskolor i Malmö visar sig överskrida gränsvärden för farlig luftkvalitet enligt en mätning från Naturvårdsverket. Risken när särskilt stor för barns hälsa när de vistas ute i miljöer med farligt höga luftföroreningar. Bland annat bronkit och permanent försämrad lungfunktion kan bli resultatet. Enligt rapporten kan fem till 20 procent av av hälsoproblemen av en viss typ kopplas till luftföroreningar. I realiteten kan det dessutom vara ännu värre än mätningarna visar: Naturvårdsverkets instrument är trubbiga, enligt forskarna själva och de faktiska värdena är nog värre.

Malmös kommunalråd Andreas Schönström säger att anledningen är historisk. Tidigare byggde man barnomsorg nära det som nu är starkt trafikerade vägar eftersom trafiken inte var lika tung när de byggdes. Dock kvarstår problemet och det är oacceptabelt för staden att riskera hälsan på föreskolebarn.

Man kan hoppas att Malmö, med sin ambitiösa och intensiva byggplan för framtiden, tar extra hänsyn till det när man förtätar bostadsområden i centrum. Att barn inte ska bli sjuka av att vistas på sin förskola är det minsta man kan begära. Kanske måste några av de redan utsatta förskolorna omges av bilfria gator.

Pandemin visar att man generellt sett bör fundera mer på bilfri, eller delvis bilfri, innerstad. Om man ska ha en levande och inbjudande innerstad är det så klart viktigt att man kan visas i centrum utan att bli sjuk. Internationellt sett är utsläpp och föroreningar i storstäder ett stort folkhälsoproblem. Förskolemätningarna är en varning om att vi borde ligga på ”pandeminivå” konstant och ha den lägre utsläppsnivån som högsta acceptabla värde permanent.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.