Annons

Rekordbelopp frysta efter misstänkt penningtvätt

Antalet misstänkta fall av penningtvätt fortsätter att öka. Polisen frös rekordstora tillgångar på nära en kvarts miljard i fjol, enligt en ny rapport.
Publicerad 6 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Antalet fall av misstänkt penningtvätt fortsätter att öka, enligt polisen.
Antalet fall av misstänkt penningtvätt fortsätter att öka, enligt polisen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler misstänkta fall av penningtvätt och finansiering av terrorism rapporterades in 2020, visar den senaste årsrapporten från finanspolisen. Totalt handlade det om 24 500 stycken, en ökning på 13 procent jämfört med året innan.

Enligt polisen har ökade resurser och ökad kunskapsspridning till banker, försäkringsbolag och andra aktörer på finansmarknaden bidragit till att fler fall kan kartläggas.

Annons

– Ett av de största framstegen 2020 är att vi har ett enhetligt rapporteringssystem där verksamhetsutövare rapporterar på samma sätt. Det gör att vår kartläggning blir effektivare och att vi kan gå på rätt kriminella nätverk och möjliggörare för penningtvätt, säger Nicklas Lundh, chef för finanspolisen vid Noa.

Rekordstora summor frysta

Vid misstankar om penningtvätt kan polisen frysa tillgångar på bankkonton, genom ett så kallat dispositionsförbud.

– Det får en ganska direkt effekt när pengar på ett konto fryses och inte kan skickas vidare, det är ett väldigt operativt ingrepp och ett bra verktyg för oss.

Under fjolåret beslutade polisen att frysa tillgångar på totalt 245 miljoner kronor. Det är den högsta summan hittills och en kraftig ökning jämfört med 2019 då 168 miljoner kronor belades med dispositionsförbud.

"Svårare att frakta kontanter"

Bakom penningtvätten ligger ofta andra typer av brottslighet som narkotikahandel, bedrägerier eller människohandel. Under pandemin har polisen sett nya typer av bedrägerier kopplade till bland annat medicinsk utrustning och coronavaccin. Intresset har också ökat för kryptovalutor och spelmarknaden på nätet.

– Sannolikt har restriktioner kopplade till landsgränser spelat en roll för penningkurirer. Det har blivit svårare att frakta kontanter.

Encrochat viktigt

En utmaning för polisen är att att hålla koll på de nya tjänster för finansiell rådgivning eller pengaöverföring som kommer ut på marknaden. Att samverka med andra verksamheter, bland annat Finansinspektionen och den privata sektorn, blir viktigt även framöver.

Den knäckta kommunikationstjänsten Encrochat har också spelat en betydelsefull roll för att kartlägga penningtvätt kopplad till bland annat narkotikahandeln i Sverige.

– Vi har kunnat följa de strömmar som vi har haft misstankar om och därigenom fått det svart på vitt, så det har betytt väldigt mycket för oss att kunna se hur penningtvätten går till i vissa sektorer, säger Nicklas Lundh.

Fakta: Penningtvätt

Fakta: Penningtvätt

Penningtvätt är ett sätt för kriminella att omvandla brottsvinster från exempelvis bedrägerier eller narkotikahandel till skenbart lagliga inkomster. Penningtvätt sker ofta i flera steg:

1. Placering av brottsvinster i det finansiella systemet, exempelvis med kontantinsättningar eller inköp och försäljning av varor.

2. Skiktning av pengarna för att dölja ursprunget. Här sker vanligtvis flera transaktioner för att minska risken för upptäckt, ofta med hjälp av mobila överföringar och finansteknologiska tjänster.

3. Integrering av pengarna i den legala ekonomin. Integrering kan ske i form av allt från löpande konsumtion till investering i fastigheter och företag.

Källa: Finanspolisens årsrapport 2020

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons