Lagfarter Nsk

Nya ägare till hus i Killeberg

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk 749 000 kronor fick Tonny och Luna Bormeth från Ålsgårde, Danmark ge för huset på Hökön 1078 i Killeberg. Huset är 97 kvadratmeter stort och byggdes 1939. Tomten är 4 350 kvadratmeter. Köpet från säljaren Asx 1880 Aps blev klart i mars 2021.

Knappt en kilometer därifrån såldes för bara fyra månader sedan ett annat hus, på Persavägen 1. Där blev priset för det 143 kvadratmeter stora huset 1 400 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Polis släppt mot borgen efter dråpanklagelser

Staket har satts upp runt huset där polisen som sköt ihjäl 20-åriga Daunte Wright bor.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polisen som sköt ihjäl 20-årige Daunte Wright har släppts mot borgen, efter att ha gripits under onsdagen.

Hon är formellt anklagad för ett dråpliknande brott (på engelska second degree manslaughter) för dödsskjutningen och har släppts mot en borgensumma på 100 000 dollar, motsvarande nästan 850 000 kronor.

Den första domstolsförhandlingen i målet kommer att äga rum klockan 13.30 på torsdagseftermiddagen, lokal tid.

– Även om vi uppskattar att åklagaren går vidare med att skipa rättvisa för Daunte, så kan ingen fällande dom ge familjen deras älskade tillbaka, sade familjen Wrights advokat Ben Crump efter gripandet av polisen.

Sedan dödsskjutningen i söndags har Minneapolis återigen skakats av protester. För fjärde kvällen i rad drabbade demonstranter och kravallpolis samman när mörkret föll på onsdagen. Polisen sköt tårgas för att skingra demonstranter utanför polisstationen i Brooklyn Center, förorten där Daunte Wright sköts till döds.

20-åringen var ute och körde bil med sin flickvän i Brooklyn Center i söndags, när polisen stoppade bilen på grund av en trafikförseelse och då upptäckte att Wright var efterlyst. Vid ingripandet uppstod tumult och skott avlossades. Wright körde i väg skadad och kraschade några kvarter bort.

Polisen som sköt Wright hävdar att skjutningen var en olyckshändelse, och att hon råkat avlossa sitt tjänstevapen när hon egentligen skulle använda sitt elchockvapen. Inspelningar som har släppts från hennes kroppskamera tycks stödja påståendet.

Hon samt polischefen har ansökt om uppsägning, men stadsledningen hann innan dess besluta att de ska avskedas.

En demonstrant visar sin förtvivlan vid en protest på onsdagen vid polishuset i Brooklyn Center, Minneapolis, efter dödskjutningen av 20-årige Daunte Wright. Arkivbild.
En demonstrant visar sin förtvivlan vid en protest på onsdagen vid polishuset i Brooklyn Center, Minneapolis, efter dödskjutningen av 20-årige Daunte Wright. Arkivbild.
Foto: John Minchillo

Sport

Stenson i dramatisk kamp om svenska OS-platser

Henrik Stenson under US Masters förra veckan. Arkivbild.
Foto: Christer Höglund/TT
Sport
Sport Är det fördel Alex Norén, Henrik Stenson eller Henrik Norlander i kampen om få spela OS?
Det beror på hur man ser på saken.
Men allt talar för en fajt in på målsnöret om vilka två som får åka till Tokyo.

Herrarnas världsrankning i golf är ingen rolig svensk läsning. Den här veckan är första gången sedan våren 1992 som det inte finns en enda blågul spelare bland de 100 bästa.

Men kampen om vilka två som ska få spela OS kunde i alla fall inte vara mer spännande. Världsrankningen om tio veckor avgör och läget just nu är knallhårt i ett drama med tre USA-baserade svenskar i huvudrollerna.

Alex Norén är rankad 102:a, Henrik Stenson 108:a och Henrik Norlander 109:a.

– Det är ju väldigt jämnt, helt öppet, och omöjligt att säga i dagsläget. Men jag vet att alla tre är väldigt sugna på att ta en plats, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Fördel alla

Vem som har övertaget inför slutspurten? Alla – men på olika sätt:

+ Alex Norén är just nu rankad högst av svenskarna och har dessutom visat upp den mest pålitliga formen över tid. Stockholmaren har klarat kvalgränsen i fem av sju tävlingar på PGA-touren efter årsskiftet.

+ Henrik Stenson, regerande OS-silvermedaljör, visade efter en rejäl formsvacka små glimtar av sitt forna jag i US Masters förra veckan. Ytterligare två majors med många rankningspoäng på spel väntar under kvalperioden – PGA-mästerskapet i maj och US Open i juni – och 45-åringen är som ensam svensk klar för båda.

+ Henrik Norlander har visserligen sviktat lite på sistone, men hade en formtopp med flera bra tävlingar i början av året och är den svensk som har spelat in flest rankningspoäng under 2021. Det betyder också att Norlander kommer att tappa färre av sina poäng fram till OS-kvalgränsen i juni, och att han därför i praktiken ligger bättre till än Stenson i nuläget.

"Kapaciteten är stor"

Marginalerna mellan svenskarna är hur som helst extremt små: Norén har 1,36 världsrankningspoäng, Stenson 1,31 och Norlander 1,30. Det betyder att en till synes futtig 49:e-plats i en PGA-tourtävling eller en klarad kvalgräns i en major till slut kan bli det som avgör vilka som får åka till Tokyo.

Det som är helt säkert är att det är rankningen den 21 juni, dagen efter US Open, som bestämmer svenskarnas OS-öde. Förbundskapten Katarina Vangdal eller Sveriges olympiska kommitté (SOK) kan till exempel inte ta hänsyn till aktuell dagsform eller väga den regerande silvermedaljören Stensons digra meritlista, med British Open-titeln 2016 som kronan på verket, mot att 34-årige Norlander aldrig har vunnit på någon av de största tourerna.

OS-platserna är individuella och i slutändan är det sedan formellt SOK som avgör om de kvalificerade spelarna ska få spela för Sverige i Tokyo.

– Men vi kan inte välja vem vi vill ha och säga att vi vill ha trean i stället för tvåan, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK med ansvar för golfen.

I teorin kan även andra spelare fortfarande blanda sig i kampen om spel i OS. Men Marcus Kinhult, närmast jagande på 151:a plats, har nyligen diagnosticerats med epilepsi och kommer att bli borta från golfen den närmaste tiden.

Damsidan då?

Där ser Anna Nordqvist (rankad 54:a) och Madelene Sagström (72:a) ut att ha OS-platserna i ett järngrepp. Linnea Ström (125:a) är tredje högst rankad av svenskorna.

Carl Göransson/TT

FAKTA

Fakta: Norén, Stenson och Norlander

Alex Norén

Ålder: 38.

Världsrankning: 102.

Bland meriterna: Tio segrar på Europatouren, senast 2018. Som bäst en andraplats på PGA-touren. Var med i Europas vinnande Ryder Cup-lag 2018. Har varit rankad åtta i världen.

Tidigare OS: Nej. Missade OS i Rio med knapp marginal, då David Lingmerth knep den andra svenska OS-platsen bakom Henrik Stenson.

Den här veckan: Spelar PGA-tourtävlingen i Hilton Head, South Carolina.

Henrik Stenson

Ålder: 45.

Världsrankning: 102.

Bland meriterna: British Open-mästare 2016, seger i The Players Championship 2009, blev historisk när han 2013 tog totalsegern i såväl PGA-tourens Fedex Cup som Europatourens Race to Dubai, OS-silver i Rio 2016, har spelat Ryder Cup fem gånger och var som bäst rankad tvåa i världen.

Tidigare OS: Tog silver när golfen efter 112 år var tillbaka på OS-programmet i Rio efter en tuff duell om guldet med engelsmannen Justin Rose.

Den här veckan: Spelledig.

Henrik Norlander

Ålder: 34.

Världsrankning: 102.

Meriter: Blev tidigare i år delad tvåa på Torrey Pines utanför San Diego, vilket var hans andra andraplats i karriären på PGA-touren. Några veckor senare nådde han 96:e plats på världsrankningen, en ny toppnotering. De två största segrarna har kommit på undertouren Korn Ferry Tour, där han vann både 2015 och 2019.

Tidigare OS: Nej.

Den här veckan: Spelar PGA-tourtävlingen i Hilton Head, South Carolina.

FAKTA

Fakta: Golfen i OS i Tokyo

• Startfälten kommer att innehålla 60 spelare i såväl dam- som herrklassen. Världsrankningen avgör vilka spelare som är kvalificerade. Varje land får ställa upp med max två spelare, med undantaget att upp till fyra spelare från ett land får vara med om de alla är topp 15 på världsrankningen.

• Herrarnas världsrankning den 21 juni (efter US Open) avgör vilka som får spela OS, medan damernas kvalificeringsperiod pågår till världsrankningen den 28 juni (efter PGA-mästerskapet).

• OS-golfen spelas som 72-håls slagspelstävling på Kasumigaseki Country Club, cirka fem mil nordväst om Tokyo.

Kultur och nöje

Fouad Youcefi leder SVT:s nya politiksatsning

Kultur och nöje
Kultur och nöje SVT:s nya programsatsning "Politikbyrån" beskrivs som nördigare och med andra infallsvinklar än "Aktuellt". Programledaren Fouad Youcefi ska guida tittarna genom svensk inrikespolitik, med gäster som inte "levererar politiska floskler".

Som vikarierande korrespondent för SVT bevakade Fouad Youcefi under fjolåret USA-valet och det amerikanska samhällets hantering av coronapandemin. När Kapitolium i Washington stormades tidigare i år var han SVT:s utsände på plats.

Men nu ska korrespondenten på hemmaplan leda programsatsningen "Politikbyrån", som av SVT beskrivs som ett djuplodat program om den svenska inrikespolitiken och samhällsdebatten.

Dramatisk förändring

"Det kan verka som en rejäl omställning att gå från att bevaka ett av de mest dramatiska åren i USA:s moderna historia till att låsa in sig själv i en studio för att snacka svensk politik. Men det är det inte. Det svenska politiska landskapet är inne i en dramatisk förändring, och bakom varje ord från politikerna finns en tanke, en strategi, och ofta en risk", säger Fouad Youcefi i ett pressmeddelande.

Tittarna känner honom kanske främst från SVT:s nyhetssändningar från USA, men Youcefis journalistiska cv innefattar även arbete på bland annat "Uppdrag granskning". Han är dessutom ordförande för Föreningen grävande journalister och nominerades 2014 till Guldspaden.

Om – inte med

I sitt nya arbete på "Politikbyrån" nördar han ner sig inrikespolitiken med olika experter vid sin sida. Tillsammans ska de prata om politikerna och inte med dem.

"Om 'Agenda' tar upp ett ämne på ett sätt – så kan vi ta upp samma ämne, men med ett helt annat perspektiv, en annan ton, och aldrig med gäster som levererar politiska floskler. Det blir ett nördigt program om svensk inrikespolitik", säger Fouad Youcefi.

Oskar Carlsson/TT

Inrikes

Allt fler gravida stoppas från att arbeta

Inrikes
Inrikes Allt fler gravida ansöker om graviditetspenning, enligt Försäkringskassan. De senaste veckorna har antalet ansökningar ökat lavinartat.
PREMIUM

I slutet av februari meddelade Socialstyrelsen att kvinnor som smittas med covid-19 under den senare delen av graviditeten löper ökad risk att föda för tidigt, och att gravida i vecka 22–36 bör räknas in bland riskgrupperna.

Efter det sköt ansökningarna om graviditetspenning i höjden, från runt 800 i vecka nio till över 1 700 veckan därpå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Markströms Calgary tog tredje raka segern

Jacob Markström betraktar ett misslyckat försök av Tyler Toffoli att göra mål.
Foto: Ryan Remiorz/AP/TT
Sport
Sport Med Jacob Markström i buren tog Calgary sin tredje raka seger.
För motståndet stod Montreal, som förlorade med 4–1.
– Kroppen känns bra, säger Markström.
PREMIUM

Tre raka segrar mot tre olika motståndare. Calgary har medvind i NHL-ishockeyn.

– Det har inte varit den säsong vi har velat ha, men de senaste tre matcherna har varit bra, säger Calgarys svenske målvakt Jacob Markström.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Kultur och nöje

Nu faller domen i NMR-målet

Svenska Akademien har stämt Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront för brott mot det så kallade klassikerskyddet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Bröt Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront mot det så kallade klassikerskyddet när man publicerade en rad diktverk? I dag faller domen i det uppmärksammade målet mellan Svenska Akademien och nynazistiska NMR.

Svenska Akademien har stämt NMR och Nordfront för att ha använt dikter på ett sätt som misstänks strida mot det så kallade klassikerskyddet, vilket är en del av upphovsrättslagstiftningen och aldrig tidigare har prövats i domstol.

Bakgrunden är att Nordfront på sin webbplats bland annat har publicerat utdrag ur Esaias Tegnérs nationalromantiska diktverk "Krigssång för skånska Landtvärnet", "Svea" samt "Vikingabalk". Enligt Akademiens företrädare har dessa publiceringar skett i anslutning till innehåll som förespråkar hat och våldsbejakande. Akademien anser att publiceringarna strider mot "den andliga odlingens intressen" och vill därför att Nordfront ska förbjudas att publicera en rad litterära verk.

Om så ändå sker ska NMR och Nordfront tvingas betala ett vite på en miljon kronor vardera.

Svenska Akademiens advokat Anders Kylhammar framhöll i samband med rättegången att domen kommer att bli vägledande för framtiden. Frågan har prövats i patent- och marknadsdomstolen och enligt Anders Kylhammar ska domstolen framför allt avgöra huruvida publiceringen av dikterna på Nordfronts hemsida var kränkande eller inte. För Svenska Akademien är det en fråga om hur kulturarvet får användas.

Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront i sin tur menar att Svenska Akademiens yrkanden ska avvisas. Både Nordfront och NMR yrkar också på ersättning för rättegångskostnaderna.

Domen faller klockan 11.

Erika Josefsson/TT

Inrikes

Utbredd distansundervisning trots hävt FHM-råd

Hemmaplugg gäller fortsatt för många gymnasieelever. 8 av 21 regioner har en generell rekommendation om att det ska bedriva delvis fjärr- eller distansundervisning på gymnasiet. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har slopat sin nationella rekommendation om distansundervisning i gymnasiet – men fortsatt har många regioner en generell avrådan från att alla återvänder till skolan.
– Jag är djupt bekymrad över framtiden för våra ungdomar, säger Maria Burtus, rektor i Dalarna som fortsätter på distans.
PREMIUM

Den 1 april upphörde Folkhälsomyndighetens rekommendation om delvis fjärr- och distansundervisning för gymnasieskolan. Myndigheten tryckte bland annat på hur negativt distansen har påverkat eleverna, men menade även att en nationell rekommendation är trubbig då regionerna ofta befinner sig i olika faser i smittspridningen. Fortsatt fanns dock möjlighet att besluta om distans på lokal eller regional nivå.

TT:s kartläggning visar att 8 av 21 regioner i nuläget nyttjar den möjligheten genom en generell avrådan om full närvaro i skolan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Resistent variant av malaria sprider sig

Resistenta varianter av malariaparasiten, som sprids via myggor, blir vanligare i Afrika. Arkivbild.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes För första gången finns det kliniska bevis på att läkemedelsresistenta varianter av malaria har fått fäste i Afrika. Den slutsatsen drar forskare i en studie som presenteras i den medicinska tidskriften The Lancet.

Experter har länge oroats över att parasiten som orsakar malaria och sprids via myggor ska mutera och utveckla resistens mot läkemedlen som används för att behandla sjukdomen.

Risken anses vara störst i Afrika, där över 90 procent av alla världens dödsfall kopplade till malaria inträffade 2019. Över 400 000 människor avled i malaria det året och över två tredjedelar av dessa var barn.

Den nya studien som nu publiceras i The Lancet visar att standardbehandlingen av malaria inte är lika effektiv på barn som har smittats med en muterad variant av parasiten. Barnen var helt enkelt sjuka längre än brukligt.

– Vår studie visar att resistenta varianter börjar bli vanligare, säger studiens huvudförfattare Aline Uwimana, som är forskare vid Rwandas biomedicinska center i Kigali.

I studien övervakades 200 sjuka barn, mellan sex månader och fem år gamla, som fick en tre dagar lång standardbehandling med malariamedicinen artemisinin. Forskarna följde barnen i 28 dagar och 15 procent av dem bar fortfarande på spårbara parasiter tre dagar efter behandlingen.

"Nya data tyder på att vi är på väg mot en kliniskt signifikant artemisinin-resistens i Afrika," säger Philip Rosenthall professor vid University of California i San Francisco, i en skriftlig kommentar till The Lancet.

Forskarna anser att det omgående behöver göras ytterligare undersökningar i Rwanda, där studien genomfördes, samt i länderna runt omkring.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL