Utrikes

Slutbråkat för vildsint babian i Sydafrika

En babian efter genomsökandet av soptunnor utanför en butik i Tokai i Kapstaden i september i fjol. Arkivbild.
Foto: Nardus Engelbrecht/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En vildsint babianhanne som skapat kaos i en förort till Kapstaden i Sydafrika har avlivats, efter att hans upptåg spårat ur.

Apan har stört de boende i natursköna Smitswinkel Bay på flera sätt sedan han flyttade dit i fjol. I jakten på mat ska han ha gjort över 40 räder bland soptunnor och på tomter, och flera gånger tagit sig in i människors hus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ja till coronalag trots stökiga protester

Poliser och demonstranter under protesten i Berlin på onsdagen.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tysk polis satte in tårgas för att skingra omkring 8 000 demonstranter som samlats i närheten av riksdagshuset i Berlin i protest mot en förändring av landets smittskyddslag.
Lagen röstades igenom trots protesterna.

Den omstridda lagändringen, som diskuterades i förbundsdagen under onsdagen för att sedan röstas igenom, ger mer långtgående befogenheter för regeringen på områden där delstaterna i dag har beslutsmakten, skriver nyhetsbyrån AFP. Ändringen ger regeringen möjlighet att införa utegångsförbud nattetid och stänga skolor i områden med hög smittspridning.

Mer makt åt Merkel

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) och socialdemokratiska regeringspartnern SPD sökte stöd för lagen hos oppositionspartiet De gröna. Liberala FDP, vänsterpartiet Die Linke och AFD var – i olika hög grad och av delvis olika skäl – kritiska.

Debatten och omröstningen i förbundsdagen präglades delvis av omfattande, delvis våldsamma och spretiga protester utanför riksdagsbyggnaden. Sammanlagt har omkring 2 200 poliser deltagit i kommenderingen, där demonstranter bland annat kastat flaskor och glas mot polis.

Flera demonstranter har gripits eller frihetsberövats. Bland de gripna finns minst en känd nynazist, som poserade framför det närbelägna förintelsemonumentet med Anne Franks dagbok och en gul stjärna av den typ som judar tvingades bära i Hitlertyskland, fast med texten "ovaccinerad".

Försökte forcera avspärrningar

Stämningen vid Brandenburger Tor, några hundra meter från förbundsdagen, beskrevs av utsända journalister som mycket spänd. Tusentals människor tryckte på mot avspärrningarna och skanderarde"Släpp förbi oss!", enligt Berlintidningen Der Tagesspiegel. Vid minst ett tillfälle har polisen satt in pepparsprej sedan protestdeltagare försökt forcera polisens linjer.

En mindre grupp av så kallade "Querdenker" – ungefär: folk som vågar tänka annorlunda – lyckades ta sig in på förbundsdagens åskådarläktare, med hjälp av en ledamot från främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD). Partiet, som till viss del övervakas av tyska författningsskyddet på grund av högerextrema tendenser, har under pandemin profilerat sig som starka motståndare till nedstängningar och restriktioner.

Pontus Ahlkvist/TT

Grim Berglund/TT

Utrikes

Danmark öppnar – "skål för livet!"

Sjuksköterskorna Jeanett Trolle, Laila Svendsen, Annegrethe Petersen och Sigrid Nielsen i solen under Dannebrogen i Nyhavn i Köpenhamn.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Fyra danska sjuksköterskor skålar i vitt vin:
– Skål för livet!
För första gången på mer än fyra månader får danska restauranger ta emot gäster. Under parasollet på uteserveringen vid kanalen i Nyhavn i Köpenhamn är lyckan påtaglig.

– Det är fantastiskt! Vi är så glada, säger Jeanett Trolle, som under sin jobbvardag har vårdat covidpatienter precis som de tre väninnorna runt bordet.

Så fort det stod klart att restaurangerna skulle öppna igen skyndade de att boka bord, så om det blir för kallt utomhus denna blåsiga dag har de möjlighet att flytta in inomhus. Förhandsbokning är ett krav inomhus, liksom att man visar upp sitt coronapass i mobilen.

– Det har varit förfärligt, säger Jeanett Trolle om de senaste månaderna.

– Visst, det är också trevligt att ses privat, men det är något helt annat att komma ut och uppleva Köpenhamn så som Köpenhamn ska upplevas.

Omdiskuterat bokningskrav

Onsdagens restaurangöppning har varit omdiskuterad på grund av de många reglerna för inomhusservering. Utöver förhandsbokning minst 30 minuter i förväg och coronapass krävs också munskydd på gående eller stående gäster. Dessutom upphör all servering klockan 22 och en timme senare måste restaurangen vara tom.

– 30-minutersregeln är förfärlig. Vi har accepterat alla andra regler med glädje, men den förstår vi inte, säger Michael Olsen som driver restaurangen Nyhavnskroen.

Regeln krånglar till det för mindre serveringar som hittills levt på spontana drop-in-gäster, påpekar han. För egen del sitter han säkert – de närmaste tio dagarna är det fullbokat här.

Hans granne som driver restaurangen Ved kajen har bara en anställd som serverar.

– Nu ska den personen springa och kolla bokningar hela tiden i stället för att ta hand om gästerna, säger Susanne Juul, Ved kajens restaurangchef.

Vissa avstår

Branschorganisationen Horesta har kritiserat bokningsregeln och påpekat att vissa medlemsföretag på grund av den avstår från att öppna för gäster inomhus.

Kritiken har fångats upp av flera partier i folketinget som kräver att bokningskravet tas bort. Näringsminister Simon Kollerup (S) har sagt sig vara öppen för dialog om saken, men samtidigt i intervjuer pekat på att det i början kan vara bra med ett "fartgupp" för att inte rörligheten ska bli för stor.

Vid ett annat bord i Nyhavn sitter Jeanette Dahl Pedersen som tagit ledigt från jobbet för att denna dag kunna frossa i kafé- och restaurangbesök.

Hon började med en kopp kaffe på Hotel D'Angleterre. Nu sitter hon i solen i Nyhavn och äter brunch. Finalen blir ett restaurangbesök med vänner – inomhus. Hon förutspår en historisk kväll, då Köpenhamn kommer att vara fullt av människor.

Saknat samhörigheten

De senaste månaderna har inneburit svår ensamhet för många människor, tror Jeanette Dahl Pedersen. Själv är hon van vid två, tre restaurangbesök i veckan, men nu har det varit hämtmat för hela slanten. Det passar henne dåligt – hon är en social person, påpekar hon.

– Man saknar samhörigheten som man har när man går ut med vänner.

Samtidigt understryker hon att hon har stort förtroende för hur regeringen och myndigheterna hanterat pandemin.

– De har inte gjort det här för skojs skull och det har kostat mycket.

Det är inte bara restauranger som öppnar i denna fas utan också exempelvis museer, konsthallar, bibliotek och större köpcentrum. Michael Olsen ser det som en nödvändighet.

– Vi har väntat länge. Jag anser att det är rätt att vi öppnar nu, vi får ta den risken i Danmark eftersom det har varit en slags stress bland befolkningen. Nu får vi bara hålla tummarna för att inte den tredje vågen slår till, säger han.

Cecilia Klintö/TT

Krögaren Michael Olsen med visir bland gästerna på Nyhavnskroen.
Krögaren Michael Olsen med visir bland gästerna på Nyhavnskroen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Jeanette Dahl Pedersen har tagit ledigt för att kunna njuta av möjligheten att äta ute.
Jeanette Dahl Pedersen har tagit ledigt för att kunna njuta av möjligheten att äta ute.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Så här öppnar Danmark

Från och med nu går det att äta mat på restauranger och kaféer. För inomhusservering gäller dock krav på förbokning minst en halvtimme i förväg. Gästerna måste också uppvisa coronapass, en app i mobilen, där det framgår att man testat negativt för covid-19 de senaste 72 timmarna, alternativt har antikroppar efter genomgången sjukdom eller har blivit vaccinerad. Inomhus måste gästerna ha munskydd förutom när de sitter till bords. Serveringen upphör klockan 22.

Större inköpscentrum öppnar.

Upp till 500 åskådare får komma in på läktarna i bland annat superligan, den danska högstaligan i fotboll.

Kyrkorna får hålla gudstjänster och andra religiösa sammankomster i mer än en halvtimme. Det blir också tillåtet för gudstjänstdeltagare att sjunga tillsammans.

Nu blir det fritt fram för tio personer att träffas inomhus hemma, i stället för fem som hittills. För folksamlingar utomhus blir taket 50 personer i stället för det tidigare taket på tio. Planen är att dessa tak stegvis ska höjas ytterligare, den 6 och 21 maj och den 11 juni.

På utbildningar av olika slag blir det ett större inslag av undervisning i klassrum, men distansundervisningen finns kvar i varierande grad. Olika regler gäller för olika typer av utbildning.

Även bibliotek, museer och konsthallar öppnas för dem med coronapass.

Barn och unga under 18 år kan börja idrotta inomhus, men behöver inte uppvisa coronapass.

Källa: Justitieministeriet/Ritzau

Utrikes

Navalnyj-anhängare frihetsberövade

Den ryska oppositionella aktivisten Ljubov Sobol. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flera nära allierade till den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har gripits inför landsomfattande demonstrationer till stöd för Navalnyj.
Över 100 demonstranter har omhändertagits av polis

En av dem som gripits är Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj, som enligt hennes advokat fördes bort av polis nära sitt hem i Moskva.

Gripandet skedde endast någon timme efter att säkerhetstjänsten ska ha slitit ut den högprofilerade ryska regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära, ur en taxi i Moskva.

Båda kvinnorna uppger att de var på väg till en av Navalnyjs partilokaler i de centrala delarna av huvudstaden när gripandena skedde.

På flera platser i landet hölls under onsdagskvällen demonstrationer till stöd för den fängslade Navalnyj. Protesterna sker samma dag som president Vladimir Putin hållit sitt årliga tal till det ryska parlamentet.

Polisen har avrått personer från att delta i demonstrationerna och svarat med våld och frihetsberövanden på de platser där folksamlingar dykt upp. Observatörsgruppen OVD-Info uppger att polisen genomfört razzior och frihetsberövat en rad aktivister i minst 20 olika städer runt om i Ryssland inför protesterna. Över 100 personer har omhändertagits.

Enligt Navalnyjs advokat försämras regimkritikerns hälsotillstånd alltmer i det fängelse där han avtjänar ett straff för påstådd förskingring. Under måndagen flyttades Navalnyj, som är inne på sin tredje vecka av hungerstrejk, till en sjukhusavdelning för fångar.

Utrikes

Oljespill där ubåt försvunnit med 53 ombord

Indonesiens militärchef Hadi Tjahjanto. Arkivbild.
Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT
Utrikes
Utrikes Indonesisk militär har tappat kontakten med en ubåt, som tros ha sjunkit till över 600 meters djup. Oljespill har synts på ytan.
53 besättningsmän finns ombord.

Kontakten med ubåten, som ingick i en militärövning där torpeder skulle användas, gick förlorad på onsdagen då den befann sig utanför Balis kust.

– Det stämmer att vi förlorat kontakt med KRI Nanggala 402, säger amiral Julius Widjojono.

Indonesien vände sig omedelbart till Singapore och Australien för hjälp i sökandet, samtidigt som området för försvinnandet granskades. Även Indiens försvarsdepartement har kontaktats.

– Vi söker fortfarande i vattnen utanför Bali, omkring tio mil från kusten, säger landets militärchef Hadi Tjahjanto. Han uppger till Reuters att kontakten bröts klockan 4.30 på onsdagsmorgonen. Tidigare uppgifter har gjort gällande att kontakten gick förlorad klockan 3.

Försvarsdepartementet meddelade att man sett spår av olja på en plats där ubåten tidigare valt att gå ned i djupet. Två krigsfartyg med sonarutrustning undersöker området, enligt ett uttalande skriver Reuters. Försvinnandet ska ha skett norr om Bali.

– Vi känner till havsområdet, men det är djupt, säger amiral Widjojono.

Den tyskbyggda ubåten skulle genomföra torpedövningar med skarp laddning, när befälet bad om att få dyka med ubåten.

"Sedan tillåtelse givits enligt regler, så förlorade vi kontakt med ubåten. Kontakten återupprättades inte", skriver försvarsdepartementet.

Foto: TT

Utrikes

"Historisk vändpunkt" med klar klimatlag i EU

Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker, är en av dem som förhandlat fram uppgörelsen om klimatmål för EU till 2030 och framåt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Utrikes
Utrikes En historisk vändpunkt, en bebis som ska växa sig stark. Så tycker förhandlarna själva om den klimatlag som medlemsländerna och EU-parlamentet har enats om.
Men alla länder behöver inte ha nollutsläpp år 2050. Miljörörelsen talar om ett "fiasko".

Hela natten mot onsdagen satt förhandlarna i Bryssel och brottades med orden för att nå en kompromiss.

Efter 14 timmar kom lösningen.

"Vi är mycket nöjda med den preliminära uppgörelse vi nått. Den europeiska klimatlagen spikar ramen för EU:s klimatlagstiftning 30 år framåt", säger den portugisiske klimat- och miljöministern Joao Pedro Matos Fernandes i ett uttalande.

Nollutsläpp 2050

Klimatlagens främsta mål är att EU ska vara klimatneutralt år 2050. Det ska uppnås med hjälp av att koldioxidutsläppen till år 2030 ska ha minskat med 55 procent jämfört med nivåerna 1990.

Den sistnämnda siffran är vad EU:s medlemsländer velat landa i, medan EU-parlamentet krävt ett skarpare 2030-mål på 60 procent. I slutkompromissen görs dock vissa åtaganden som gör att målsiffran även kan skrivas som 57 procent.

Nya mål ska även tas fram till år 2040. Och ett klimatpolitiskt råd inrättas för att hålla vetenskaplig koll på utvecklingen.

Klimat- och miljöminister Per Bolund har följt slutdrabbningen på håll. Han hade hoppats på tuffare krav, men allt i EU-samarbete handlar om kompromisser, noterar han.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna minska utsläppen snabbare än de mål som satts upp, säger Bolund till TT.

"Ett nyfött barn"

För EU-parlamentets del har den svenska ledamoten Jytte Guteland (S) varit huvudförhandlare. Hon är i huvudsak nöjd med resultatet.

– Det är ingen hemlighet att jag hade velat ha mer. Men det här är en bra start. Vi har byggt in en konstruktion i den här klimatlagen som gör den väldigt stark, säger Guteland på en pressträff via webben och talar om en "historisk vändpunkt".

Att nollutsläppen år 2050 bara ska gälla för EU totalt sett, och inte för varje medlemsland i sig, öppnar samtidigt för att vissa länder kan och kommer att släpa efter.

– Vi jobbade också med det på småtimmarna, men medlemsstaterna var benhårda, säger Guteland.

Hon räknar ändå med att klimatlagen med tiden ska driva fram hårdare krav på alla.

– Det här är starten. Man kan se det som ett nyfött barn som kommer att växa sig starkare och starkare och bli en väldigt viktig person, säger Guteland.

"Blandade känslor"

Gutelands svenska kollegor i EU-parlamentet ger uppgörelsen både stöd och kritik.

– Vi är positiva till att 55 procent gick igenom. Vi tycker att det är en rimlig målsättning. Vi tror att det är viktigt att alla kan stödja det här, säger Jessica Polfjärd (M).

– Det är blandade känslor. Det är ju en enorm möjlighet och en enorm vinst för klimatet att vi nu höjer ambitionen, men besvikelsen ligger i att det hade kunnat gå ännu längre, anser Emma Wiesner (C).

Pär Holmgren (MP) går ännu längre och kallar uppgörelsen för ett "fiasko" i ett pressmeddelande.

– Det enskilt mest allvarliga är att vissa nu kommer att måla upp det här som en seger för klimatet och därmed skicka ut någon signal om att vi har det här under kontroll – vilket vi absolut inte har. Det är väldigt väldigt allvarligt, säger Holmgren till TT.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU:s klimatlag

EU-kommissionen lade fram sitt förslag till klimatlag i fjol våras och lanserade då ett bindande mål om att EU kollektivt ska vara klimatneutralt år 2050. I övrigt består lagen främst av regler för hur utsläppsminskningarna ska granskas och uppdateras fram till dess.

Kommissionen har sedan fyllt på med att EU till år 2030 ska ha minskat sina utsläpp med minst 55 procent, jämfört med 1990 års nivåer. Samma nivå ställde sig även EU:s medlemsländer bakom. EU-parlamentet ville ha minst 60 procent, men nöjde sig med 55 efter löften om tydliga krav när det gäller hur mycket som ska räknas när det gäller kolsänkor, som exempelvis skogen.

I den uppgörelse som nu nåtts ingår även att nya utsläppsmål på vägen ska tas fram till år 2040. Dessutom ska ett klimatpolitiskt råd inrättas med 15 experter, varav max två från samma land.

Uppgörelsen behöver nu bekräftas och godkännas av såväl EU:s medlemsländer i ministerrådet som av hela EU-parlamentet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Knarkkarteller bombar polis med drönare

Federal polis som bekämpar knarkkarteller i Mexiko. Arkivbild.
Foto: Gustavo Aguado/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mexikanska knarkkarteller tar till fjärrstyrda drönare med sprängämnen för attacker mot polis.

De våldsamma narkotikaligorna i Mexiko tros använda ett nytt vapen för att angripa poliser. Två poliser skadades i delstaten Michoacán i tisdags när bomber fälldes mot dem från vad som tros ha varit en drönare, skriver brittiska BBC.

Polis misstänker att den mäktiga narkotikakartellen CJNG låg bakom attacken, men uppgifter i lokala medier om dådet är sporadiska.

Likheter verkar dock finnas med ett fall med två drönare som beslagtogs förra sommaren. Drönarna hittades i bagageutrymmet på en bil som tillhörde misstänka kartellmedlemmar. Behållare hade tejpats fast på drönarna, och lasten bestod av sprängmedel och metallkulor. Detonationen av sprängladdningarna kunde fjärrstyras.

Tisdagens attack inträffade nära staden Aguililla när polis försökte röja en väg till staden. CNJG-kartellen uppges ha blockerat infarterna till staden för att förhindra att mexikanska säkerhetsstyrkor tar sig dit.

Hundratals boende har flytt Aguililla sedan strider bröt ut mellan CJNG och den rivaliserande knarkligan Cárteles unidos om kontrollen över staden.

Aguililla nära Mexikos västkust är födelseplats för kartellen CJNG:s ledare Nemesio Oseguera Cervantes, också kallad El Mencho. Den fruktade El Mencho är en av Mexikos mest eftersökta män, och amerikansk knarkpolis har satt en belöning på omkring 85 miljoner kronor för information som leder till hans gripande.

Utrikes

Sörjande drottning firar födelsedag ensam

Storbritanniens regent drottning Elizabeth anländer till prins Philips begravning. Arkivbild.
Foto: Leon Neal/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes "Jag har, med anledning av min 95:e födelsedag, mottagit många lyckönskningar, vilket jag innerligt uppskattar."
Det hälsar Storbritanniens regent drottning Elizabeth II som under onsdagen firades på distans.

I vanliga fall firas drottningens födelsedag med pompa och ståt – minst en kunglig salut samt avtäckande av nya porträtt målade av regenten. Men i år är inget sig likt.

Födelsedagen tillbringas i stället i ensamhet och stillhet i slottet Windsor. Det nedtonade firandet sker både till följd av pandemin och det faktum att födelsedagen äger rum i en tid av kunglig sorg då drottningens make prins Philip nyligen gick bort.

Många uppmärksammade dock drottningens födelsedag på distans. En av de som skickade en digital födelsedagshälsning var premiärminister Boris Johnson som hälsade att han var "stolt över att tjäna under henne".

I samband med att Elizabeth tackade för gratulationerna så passade hon även på att tacka för de kondoleanser hon mottagit sedan hennes makes bortgång.

"Min familj och jag skulle vilja tacka alla för det stöd och den vänlighet ni visat under de senaste dagarna. Vi har blivit innerligt rörda och fortsätter att påminnas om det extraordinära intryck som Philip gjorde på många under sitt liv", hälsade drottningen fortsatt från sitt sobra födelsedagsfirande.

Utrikes

Färre avrättningar – men inte överallt

En medlem av Muslimska brödraskapet vinkar från försvarsfållan i en rättegång vid ett fängelse i Kairo. I höstas dömdes en stor grupp fångar till döden för att ha försökt fly från samma fängelse. Arkivbild.
Foto: Amr Nabil/AP/TT
Utrikes
Utrikes Färre dödsdömda människor avrättades världen över under pandemiåret 2020.
Men på sina håll var skarprättarna ovanligt aktiva, enligt Amnesty International. Och i Kina, där mörkertalet tros vara enormt, finns minst en person som gjort sig skyldig till smittskyddsöverträdelser bland de avrättade.

18 olika länder avslutade sammanlagt minst 483 personers liv under fjolåret, enligt människorättsorganisationens sammanställning. Dessa personer halshöggs, sköts, hängdes eller gavs dödliga elstötar eller gift.

Mörkertalet bedöms vara jämförelsevis enormt. Kina antas sedan länge vara det land som avrättar allra flest människor – enligt Amnesty är det sannolikt tusentals varje år – men omvärlden har svårt att följa detta då det sker under största sekretess, som statshemligheter.

I åtminstone ett känt fall dömdes en man till döden inom ramen för Kinas insatser mot överträdelser av strikta smittskyddsåtgärder, ett straff som även verkställdes.

Egyptiska massavrättningar

Frånsett Kina utfördes den överväldigande majoriteten av alla avrättningar 2020 i fyra länder i Mellanöstern: Iran, Egypten, Irak och Saudiarabien.

Egypten var särskilt aktivt. Antalet människor som togs av daga av den egyptiska staten var mer än tre gånger så högt jämfört med året innan. Bara under oktober och november avrättades 57 personer som dömts till döden till följd av ett försök till massflykt från ett fängelse i Kairo. Under hela året utfördes 107 avrättningar i landet.

Saudiarabien och Irak räknas in bland de mest aktiva avrättarstaterna – trots att antalet avrättningar sjönk drastiskt i bägge länderna mellan 2019 och 2020.

"Oroväckande beslutsamt"

Amnesty noterar också att USA:s tidigare regering återupptog federala avrättningar, efter det att inget sådant dödsstraff hade verkställts på 17 år. Även Indien, Oman, Qatar och Taiwan utförde avrättningar efter längre pauser.

"När världen fokuserade på att hitta sätt att rädda liv undan covid-19 visade flera regeringar upp en oroväckande beslutsamhet att alldeles oavsett ta till dödsstraffet och avrätta människor", säger Amnesty Internationals nytillträdda generalsekreterare, FN:s tidigare människorättsrapportör Agnès Callamard, enligt ett pressmeddelande.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Avrättningskammare på delstatsfängelset San Quentin i Kalifornien, USA. Den dödsdömde fången spänns fast på britsen och ges en dödlig giftinjektion. Arkivbild.
Avrättningskammare på delstatsfängelset San Quentin i Kalifornien, USA. Den dödsdömde fången spänns fast på britsen och ges en dödlig giftinjektion. Arkivbild.
Foto: Eric Risberg/AP/TT

FAKTA

Fakta: Avrättningar under 2020

483 dödsdömda personer avrättades i 18 länder världen över under år 2020, enligt den information Amnesty International har kommit åt. Jämfört med året innan var det en minskning på 26 procent och antalet är också det lägsta på ett årtionde.

Hur många avrättningar som skedde i Kina är oklart, men Amnesty slår likväl fast att landet står för flest i världen.

Länderna som avrättade människor förra året är Bangladesh, Botswana, Egypten, Indien, Iran, Irak, Jemen, Kina, Nordkorea, Oman, Qatar, Saudiarabien, Somalia, Sydsudan, Syrien, Taiwan, USA och Vietnam.

1 477 personer dömdes till döden i 54 olika länder under 2020. Det var dock också en stor minskning, med 36 procent, från året innan.

Vid årsskiftet räknade Amnesty till 28 567 personer världen över som sitter fängslade med en dödsdom och väntar på att avrättas.

16 av alla människor som avrättades var kvinnor. De dödades i Iran, Egypten, Saudiarabien och Oman. I tre fall i Iran avrättades personer som dömts för brott som begicks när de var minderåriga.

Källa: Amnesty International

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL