Annons

Ikee snabbast – klar för en till OS-distans

Sarah Sjöström visade stöd under japanskans kamp mot blodcancern.
Men i sommar-OS får den svenska stjärnan se upp.
Rikako Ikee har säkrat platser på 4x100 medley och 4x100 meter fritt.
Publicerad 8 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Rikako Ikee är klar för ytterligare en OS-distans. Arkivbild.
Rikako Ikee är klar för ytterligare en OS-distans. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

För två år sedan drabbades Rikako Ikee av leukemi, blodcancer, och simkarriären sattes på paus. Hon behandlades i tio månader innan hon i mars förra året fick börja träna igen, och i augusti gjorde hon tävlingscomeback.

Under Ikees tid vid sidan av bassängen visade Sarah Sjöström, tillsammans med flera stjärnor, sitt stöd genom att skicka en hälsning vid VM-finalen på 100 meter fjäril.

Annons

Nu får Sjöström & Co se upp.

20-åriga Rikako Ikee är tillbaka.

På påskdagen ordnade hon första framgången sedan diagnosen, då hon var först i mål på 100 meter fjärilsim och även om tiden inte räckte till en individuell OS-plats på distansen så gav det en plats till 4x100 meter medley.

Nu är hon även OS-klar för 4x100 meter fritt.

Ikee vann 100-metersfinalen på ett nationellt mästerskap men precis som på påskdagen var inte tiden bra nog för att säkra en individuell plats.

– Jag siktade på 53 sekunder, så jag är glad att jag lyckades med det, säger hon om tiden 53,98 som visserligen var på fel sida av kvalgränsen 53,31 för en individuell plats.

– Men om jag ska vara helt ärlig ville jag att min tid skulle vara lite bättre.

Ikee tog sex guld vid Asiatiska spelen 2018 och blev ett av Japans stora medaljhopp till OS i Tokyo, men efter diagnosen har hon själv pratat mer om Paris 2024.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons