Annons

Kinesisk känga mot britter efter aktivistasyl

Publicerad 8 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Demokratiaktivisten Nathan Law under ett demonstration i Rom i augusti 2020.
Demokratiaktivisten Nathan Law under ett demonstration i Rom i augusti 2020.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

"En efterlyst brottsling" – så beskriver Kinas utrikesdepartement Hongkong-aktivisten Nathan Law, som i dagarna beviljats brittisk asyl. Kina riktar nu hård kritik mot Storbritannien för att landet skyddar aktivisten.

– Storbritannien är uppenbarligen en plattform för Hongkongs frihetsuppviglare, säger UD-talespersonen Zhao Lijian under en presskonferens.

Annons

Den 27-årige Law, som var ledande i den så kallade paraplyrevolutionen 2014, lämnade Hongkong samma dag som Pekings kontroversiella säkerhetslag klubbades igenom i somras. Han har sedan dess befunnit sig i Storbritannien.

Den nationella säkerhetslagen gör det bland annat möjligt att utdöma långa fängelsestraff, även livstid, för omstörtande verksamhet, separatism, terrorism eller samröre med utländska krafter, i mycket vid mening.

Storbritannien har starkt fördömt utvecklingen i den forna brittiska kolonin. I januari gjorde landet det lättare för Hongkongbor att få brittiskt medborgarskap.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons