Utrikes

Macron vill lägga ned elituniversitet

Frankrikes president Macron vill göra om elituniversitetet ENA. Arkivbild.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes president Emmanuel Macron är redo att lägga ned landets elituniversitet ENA, Ecole Nationale d'Administration, där han själv har studerat.
PREMIUM

Många tidigare presidenter, företagsledare och diplomater har gått på skolan.

Det som tidigare varit ENA ska i stället bli en skola som inriktar sig på att utbilda människor som vill arbeta inom statsförvaltningen. Skolan har blivit en symbol för ojämlikhet i Frankrike och den nya skolan ska ha andra antagningskrav än den nuvarande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Professor om domen: En enorm lättnad

Ett par vid Black Lives Matter Plaza i närheten av Vita huset, efter det att domen mot Derek Chauvin presenterats.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Domen mot expolisen Derek Chauvin är en lättnad för Black lives matter-rörelsen, enligt två historiker. Men hur stor påverkan den får är svårt att säga.
– Jag tror inte att någon av organisatörerna känner att allt är klart nu, säger forskaren Ashley Howard.

En lättnadens suck. Men inte utan viss förvåning. Så beskriver Heather Ann Thompson, författare och professor i historia vid University of Michigan, domen mot Derek Chauvin.

Juryn anser att Chauvin är skyldig på alla tre dråpliknande punkter som han stod åtalad för, för att ha dödat George Floyd i maj i fjol. Ett fall som ledde till en protestvåg mot rasism och polisvåld i USA och andra håll i världen.

– Det är en anmärkningsvärd dom. Det är den första* (vita) polisen som döms för dråp i delstaten Minnesota. Det är ganska chockerande. Men jag är inte säker på om det kommer att vara ett tecken på förändring eller inte, för bevisen var ganska överväldigande i det här specifika fallet, säger hon.

"Mycket arbete kvar"

Thompson tror att proteströrelsen kommer att vara fortsatt vaksam, eftersom domen inte nödvändigtvis innebär att nästa polis som dödar en svart medborgare kommer att ställas till svars.

– Jag tror att folk är extremt lättade och väldigt glada, men det är inte ett tecken på att allt nu kommer att förändras.

Historikern Ashley Howard, biträdande lektor vid University of Iowa, håller med om att domen är lättnad för vissa, medan andra kommer att anse att Chauvin är oskyldigt dömd för att utfört sitt jobb.

Hon tror att BLM-rörelsen inte kommer att se domen som slutet på resan, utan som ett steg i rätt riktning.

– Jag tror inte att någon av organisatörerna känner att att allt är klart, för det finns så mycket arbete kvar att göra, säger hon.

Överraskande dom

Howard är överraskad över att Chauvin fälldes på alla tre punkterna och konstaterar att myndigheter i flera städer förberett sig på domen – genom att täcka över fönster, sätta upp taggtråd och utrusta kravallpolis – vilket kan tolkas som en förberedelse på en friande dom.

– På sätt och vis har det varit vettigt att städer förberett sig på ett sådant sätt, det i sig är ett uppenbart erkännande av att systemet inte fungerar. Det är lite av nyckeln här, att folk inte trodde att rättvisa skulle skipas, säger hon.

TT: Bevisar domen något annat?

– Jag tror inte att det här bevisar att systemet håller på att förändras, att fler kommer att hållas ansvariga eller att vi kommer att se ett slut på polisvåld. Det är nog bara ett bevis på att vi hade en nio minuter lång video där en man som inte gör motstånd pressas ned mot marken. Och trots den fanns en tvekan om att det skulle bli en fällande dom.

Påminner om Till

Ashley Howard tror att man i framtiden kommer att se på fallet George Floyd på ett liknande sätt som man ser på Emmet Till, en fjortonårig pojke som mördades 1955 i Mississippi. De två vita mördarna gick fria, vilket blev en katalysator för människorättsrörelsen i USA.

– Jag tror att vi kommer att få se något liknande med George Floyd, att det var det tillfälle då folk aktiverades, radikaliserades och insåg de rasistiska orättvisor som finns i landet. Och det är gäller inte bara svarta demonstranter – utan personer av alla åldrar och etniciteter i hela landet och världen – som påverkats och inspirerats att göra något för förändring, sorgligt nog på grund av hans död.

Heather Ann Thompson hoppas ändå att domen skickar ett budskap till landets poliskårer.

– Om de lyckas tygla sina poliser är det en väldigt viktig dom som förändrar saker på gatunivå. Om de inte gör det kommer vi att se många fler som dödas av poliser, säger hon.

*Fotnot: Den svarte expolisen Mohamed Noor dömdes i Minnesota för att i tjänsten ha dödat den vita kvinnan Justine Damond 2017.

Gustav Sjöholm/TT

Domen firades i Minneapolis
Domen firades i Minneapolis
Foto: Morry Gash/AP/TT

Utrikes

Biden: Floyd-domen ett steg framåt

Många uttrycker lättnad efter domen mot den tidigare polismannen Derek Chauvin som fastlår att han orsakade George Floyds död i maj i fjol.
Foto: Morry Gash/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Joe Biden säger att domen som fastslår att den tidigare polisen Derek Chauvin orsakade George Floyds död är ett stort steg framåt.
– Det var ett mord i fullt dagsljus och det slet bort skygglapparna för hela världen. Strukturell rasism är en fläck på nationens själ, säger Biden.

Rättegången mot den före detta polismannen Derek Chauvin, som hade sitt knä mot George Floyds hals i nio minuter och 29 sekunder innan Floyd dog, har pågått i två veckor och 45 vittnen har hörts.

Juryn, som bestått av sju kvinnor och fem män, överlade i totalt nio timmar innan man meddelade att Chauvin ansågs skyldig på samtliga tre åtalspunkter – på engelska second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.

Han riskerar nu upp till 40 års fängelse.

Utlöste protester

Ingripandet mot Floyd i Minneapolis i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.

President Biden sade i sitt tal från Vita huset att landet inte har upplevt något liknande sedan medborgarrättsrörelsen på 1960-talet.

– Ingenting kan någonsin ge dem tillbaka deras broder och far, men det här kan bli ett enormt steg framåt mot rättvisa i USA.

Han uppmanade även amerikanerna att stå enade.

– Det finns de som kommer att försöka dra nytta av känsloläget just nu – agitatorer och extremister som inte bryr sig om social rättvisa. Vi får inte låta dem lyckas.

"Kan andas igen"

Flera amerikanska städer hade förberett sig för eventuella oroligheter i samband med att domen meddelas. I Minneapolis, där rättegången hållits, hade man satt upp taggtråd kring polisstationer och även kallat in nationalgardet för att patrullera vissa delar av centrum. Men när domen meddelades bröt jubel ut – både i folksamlingen utanför domstolen och på flera andra håll i landet. Många grät av lättnad.

– I dag kan vi andas igen, säger George Floyds bror Philonise Floyd till AFP.

George Floyd uppges ha sagt "jag kan inte andas" över tjugo gånger under polisingripandet och orden har skanderats under många av de protester som skakade USA i fjol.

President Biden pratade efter domen med flera av Floyds familjemedlemmar och sade även till dem att han var lättad.

"Uppenbart"

I sin slutplädering framförde åklagaren synpunkten att det var uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Försvaret hävdade å sin sida att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och förde fram andra teorier om dödsorsaken.

USA:s president Joe Biden talade från Vita huset efter det att domen mot den tidigare polismannen Derek Chauvin offentliggjorts.
USA:s president Joe Biden talade från Vita huset efter det att domen mot den tidigare polismannen Derek Chauvin offentliggjorts.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
George Floyds bror Philonise Floyd under en presskonferens efter det att domen meddelats.
George Floyds bror Philonise Floyd under en presskonferens efter det att domen meddelats.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Människor över hela USA hade samlats, här aktivister i Detroit i samband med att domen offentliggjordes.
Människor över hela USA hade samlats, här aktivister i Detroit i samband med att domen offentliggjordes.
Foto: Jacob Hamilton

FAKTA

Fakta: Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i mer än nio minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.

Utrikes

Vaccinerade i New York belönas med marijuana

Under parollen 'Joints for jabs' (ungefär joints för nålstick) delades marijuana ut i New York till personer som kunde visa upp vaccinationsintyg.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Under tisdagen kunde New York-bor över 21 år som visade upp intyg på att de vaccinerats mot covid-19 hämta ut gratis marijuanacigaretter.

– Det här är första gången som vi kan hänga här och lagligt dela ut joints, säger Michael O'Malley, en av arrangörerna till "Joints for jabs" (ungefär joints för nålstick) vid Union Square, på Manhattan.

– Vi stöder det federala arbetet med att få ut vaccinet. Och vi försöker också få dem att federalt legalisera marijuana, säger han.

Liknande evenemang förekom under dagen i USA:S huvudstad Washington DC och har tidigare bland annat genomförts i Michigan.

Den 31 mars undertecknade New Yorks guvernör Andrew Cuomo lagstiftning som tillåter vuxna över 21 år att köpa cannabis och att hemma odla växter för personlig konsumtion.

Flera liknande evenemang har genomförts i USA under de senaste veckorna, men det handlar vanligtvis om att vaccinerade får mat eller dryck av något slag.

Utrikes

Färre avrättningar – men inte överallt

En medlem av Muslimska brödraskapet vinkar från försvarsfållan i en rättegång vid ett fängelse i Kairo. I höstas dömdes en stor grupp fångar till döden för att ha försökt fly från samma fängelse. Arkivbild.
Foto: Amr Nabil/AP/TT
Utrikes
Utrikes Färre dödsdömda människor avrättades världen över under pandemiåret 2020.
Men på sina håll var skarprättarna ovanligt aktiva, enligt Amnesty International. Och i Kina, där mörkertalet tros vara enormt, finns minst en person om gjort sig skyldig till smittskyddsöverträdelser bland de avrättade.
PREMIUM

18 olika länder avslutade minst 483 personers liv under fjolåret, enligt människorättsorganisationens sammanställning. Dessa personer halshöggs, sköts, hängdes eller gavs dödliga elstötar eller gift.

Mörkertalet bedöms vara jämförelsevis enormt. Kina antas sedan länge vara det land som avrättar allra flest människor – enligt Amnesty är det sannolikt tusentals varje år – men omvärlden har svårt att följa detta då det sker under största sekretess, som statshemligheter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Veterinärer tros ha gett människor hundvaccin

Ett godkänt vaccin – ämnat för människor. Arkivbild.
Foto: Paul Sancya/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två chilenska veterinärer utreds för att ha gett minst 75 personer hundvaccin mot corona under månaderna innan covid-19-vaccin ämnade för människor kom till landet.
PREMIUM

De två anklagas för att ha injicerat människor med ett vaccin som tagits fram för coronasmitta hos hundar, vilket inte är samma virus som sars-cov-2, det vill säga det virus som orsakar covid-19.

Det hela uppdagades i september i fjol då utsända från landets hälsomyndigheter upptäckte att anställda vid en veterinärklinik i Calama i norra Chile arbetade utan munskydd. De anställda hävdade att de hade vaccinerats av en lokal veterinär.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

casinotopp.com

Fördelar med online casinon vs fysiska casinon

Casinotopp.com I dagsläget finns det faktiskt bara totalt tre stycken fysiska casinon i hela Sverige. Alla dessa casinon är statligt ägda och går under namnet Casino Cosmopol. Du kan hitta dessa casinon i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Då utbudet på fysiska casinon är väldigt litet i Sverige kan det vara svårt att faktiskt ha möjlighet att besöka ett. Därför kan det vara ett bra alternativ att besöka ett online casino istället. Nedan har vi sammanställt olika fördelar med att besöka ett online casino framför ett fysiskt casino.

Online casinon är lättillgängliga

Online casinon är väldigt mycket mer lättillgängliga än vad fysiska casinon i Sverige är. I somras lades Casino Cosmopol i Sundsvall ner till följd av dålig ekonomi. Detta innebär att det numera enbart finns tre fysiska casinon kvar vilket innebär att tillgängligheten är begränsad.

Internetbaserade casinon är så gott som alltid tillgängliga. Det finns över 100 olika online casinon som har en svensk spellicens. Dessa casinon finns alltid att tillgå via datorn, plattan eller en smartphone så länge du har internet.

Du behöver alltså inte befinna dig i Stockholm, Malmö eller Göteborg för att ha tillgång till casinospel. Du kan även välja mellan fler olika casinon och få spela casinospel som passar dina preferenser.

Stort utbud

Då fysiska casinon behöver rymmas inom fyra väggar och ett tak så blir spelutbudet relativt begränsat. Online casinon har inga fysiska rum att anpassa sig efter och kan därför erbjuda ett stort spelutbud.

Online casinon erbjuder i vanliga fall flera hundra olika traditionella casinospel men ibland erbjuder casinosajter tusentals casinospel.

Bra skydd för spelare

Casinon med svensk spellicens ger ett stort skydd till sina spelare från Svenska Spelinspektionen från att hamna i spelmissbruk. Spelinspektionen är en myndighet som finns till för att säkerställa att casinospel sker lagligt, säkert och tillförlitligt.

Under den rådande Corona pandemin har Spelinspektionen tillsammans med regeringen tagit fram nya restriktioner och regler för att skydda personer från att hamna i ett spelmissbruk.

Du är snabbt igång

För bara några år sedan krävde online casinon ganska krångliga registreringar och att man uppgav mycket personlig information. Sedan BankID kom har online casinon hakat på trenden och tiden för långsam registrering är förbi.

Flera casinon tillåter numera att man enkelt loggar in med BankID vilket innebär att man är igång efter bara några klick. Denna typ av online casinon har fått samlingsnamnet Casino utan konto.

Tips på svenska online casinon

Nedan har vi listat våra personliga svenska online casinon. Om inget av dessa casinon faller dig i smaken kan du besöka Casinotopp för mer inspiration.

1. LeoVegas

LeoVegas är troligtvis ett online casino som du redan hört talats. LeoVegas är en stark och pålitlig aktör på marknaden som är otroligt populär. Spelar du på LeoVegas kan du känna dig trygg.

LeoVegas erbjuder de mest klassiska casinospelen:

- Slot spel - Roulett - Baccarat

- Blackjack - Live casino

- Tärning - Poker

LeoVegas är ett perfekt casino att spela på när du är på språng då deras mobilversion är väldigt välutvecklad. Sajten har även en väldigt bra kundtjänst vilket ökar casinots kredibilitet.

2. No Account Casino

På No Account Casino kan du enkelt spela på flera olika online casinon och slippa krånglig registrering. No Account Casino var faktiskt ett av de första online casino som erbjöd denna lösning till sina spelare.

No Account Casino har en svensk spellicens men även en licens från MGA vilket verkligen bidrar till casinots höga kvalité och otroliga spelutbud.

No Account Casino har en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt och har även en livechatt.

3. Betsson

Betsson är ett av Sveriges mes välkända spelbolag. Betsson har lyckats bygga upp ett bra rykte om sitt företag och detta med all rätt. Sajten har en användarvänlig layout och ett stort spelutbud.

Under det senaste året har Betsson även utvecklat en riktigt bra App där man enkelt kan spela på casinot när man är på språng.

Betsson grundades 2002 och ägs av Betsson Group. Casinot har en svensk spellicens vilket bidrar med en trygghet till alla spelare.

Utrikes

Juryn: Chauvin skyldig till Floyds död

Den före detta polisen Derek Chauvin förklaras skyldig till dråp på George Floyd.
Foto: Court TV/AP/TT
Utrikes
Utrikes Juryn finner Derek Chauvin skyldig till att ha orsakat George Floyds död. Han befinns skyldig på alla tre åtalspunkter.
Fallet i Minneapolis är det mest uppmärksammade när det gäller polisvåld i USA på årtionden.
PREMIUM

Rättegången mot den före detta polismannen Derek Chauvin, som hade sitt knä mot George Floyds hals i nio minuter och 29 sekunder innan Floyd dog, har pågått i två veckor och 44 vittnen har hörts.

Juryn, som bestått av sju kvinnor och fem män, överlade i totalt nio timmar innan man meddelade sitt beslut.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

TT-FLASH: Derek Chauvin skyldig enligt juryn

Utrikes
Utrikes Den åtalade ex-polisen Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död, enligt juryns utslag i Minneapolis.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ukrainas president vill träffa Putin i Donbass

En ukrainsk soldat nära Donetsk den 19 april.
Foto: Roma Mostetskij/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den ökade ryska truppnärvaron vid den ukrainska gränsen gör stämningen alltmer infekterad mellan Ryssland och Ukraina.
I en framstöt bjuder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj in sin ryske kollega Vladimir Putin till den konfliktfyllda Donbassregionen i östra Ukraina.
PREMIUM

"Herr Putin, jag är redo att sträcka mig ännu längre och bjuda in er till ett möte var som helst i Ukrainas Donbassregion, där det pågår ett krig", säger Zelenskyj i en videoinspelning som offentliggjordes på tisdagskvällen.

I Donbassregionen har strider mellan proryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor pågått sedan 2014.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL