GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minns du mästerkockarna?

Det blev Christin Kashou som blev Sveriges mästerkock 2021. Minns du vilka som har vunnit tidigare år?
Tv • Publicerad 8 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Limhamnsbon och hela Sveriges pizzadrottning, Sandra Mastio, som idag driver restaurangen Mastio inledde sin matkarriär efter just Sveriges mästerkock som hon vann 2015.
Limhamnsbon och hela Sveriges pizzadrottning, Sandra Mastio, som idag driver restaurangen Mastio inledde sin matkarriär efter just Sveriges mästerkock som hon vann 2015.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Elva säsonger, elva mästerkockar. Från Louise Johansson till Christin Kashou. Idag har de flesta av mästerkocks-vinnarna sadlat om helt och jobbar numera med sin stora matpassion. Vi kikar.

Louise Johansson, 2011

Vi tar det från början. 2011 var året då Sveriges mästerkock fick sin premiär i Sverige. Juryn bestod av Per Morberg, Markus Aujalay och Leif Mannerström. För Louise Johansson var det en stor dröm att lämna lagerarbetet och satsa på sin stora passion – att få laga mat på heltid. Det visade sig vara en dröm som skulle bli lätt för Louise att uppfylla. Hon tog hem vinsten i Sveriges mästerkock och har sedan dess drivit företaget Tase by Louise, jobbat på många finkrogar i Sverige, skrivit kokböcker och varit en av finalisterna i Årets kock 2019.

Sigrid Bárány, 2012

Översättaren och burleskälskaren Sigrid Bárány imponerade med sin smaksäkerhet och matglädje. Efter vinsten släpptes kokboken Spisvärme som sedan följdes upp av Sigrids kök. Sedan sin medverkan i Sveriges mästerkock har Sigrid Bárány jobbat som kock, matkreatör/inspiratör och receptmakare. Hon håller också cockalonger och föreläsningar, är sommelier och driver podcasten Schysst mat.

Jennie Walldén, 2013

Tygelsjöbon, som är född i Kristianstad, var marknadschef för ett stort livsmedelsföretag i Eslöv när hon ställde upp i Sveriges mästerkock med visionen att få folk att upptäcka den koreanska matkonsten. Och för att hon tyckte att matlagning var förbaskat kul. Naturligtvis. Och visst lyckades hon med det. Efter vinsten i Sveriges mästerkock lämnade hon sin tjänst som marknadschef för att ägna sig åt matlagning på heltid. Sedan dess har det blivit fyra kokböcker och hon driver sedan några år tillbaka restaurangen Namu i Malmö. Jennie Walldén har även en podd tillsammans med matkreatören Diana ”Diadonna” Dontsova och är utbildad sommelier.

Amir Kheirmand, 2014

Amir Kheirmand har en bakgrund inom reklam och kommunikation. Efter att han vann 2014 blev det dock matlagningen som fick styra vägen i karriären. Han har släppt tre kokböcker, varit med i tv-programmet En tysk, en fransk och en husman (SVT) och startade 2015 det framgångsrika varumärket Schysst käk, som består av färdigrätter och tillbehör, som han driver och utvecklar än i dag.

Sandra Mastio, 2015

Limhamnsbon och Sveriges pizzadrottning, Sandra Mastio, tog juryn med storm med sina ofta rustika men eleganta rätter. Och visst blev det en vinst. Efteråt lämnade hon jobbet på Möllans ost och satsade helhjärtat på maten och startade tillsammans med sin man Stefano Mastio pizzarestaurangen Mastio på Dragörkajen. Det blev såklart succé och är det än idag.

Catarina König, 2016

Catarina König drev en butik men älskade att laga mat när hon ställde upp i Sveriges mästerkock. Hon sökte redan 2015 men tog sig inte vidare till topp tolv. Så det blev minst sagt en revansch för henne det här året när hon dessutom vann. Sedan vinsten har hon jobbat som kock på heltid, skrivit kokböcker och bloggat om sin mat på Elle. Hon vann dessutom specialupplagan av Sveriges mästerkock – Decenniets mästerkock – där vinnarna av tävlingen från de olika åren kämpade mot varandra.

Klara Lind, 2017

Klara Lind var innan medverkan i Sveriges mästerkock pedagog men drömde om att få leva på sin stora passion som var matlagning. Nej, det gick inte alltid som hon ville i Sveriges mästerkock-tävlingarna, men hennes vilja tog henne vidare till finalen som hon glänste i. Sedan dess har Klara Lind ägnat sig åt maten på heltid, lever sin dröm och jobbar som kock. Hon har även en Youtube-kanal där hon bjuder in gäster som hon lagar mat med och hon kom tvåa i Decenniets mästerkock.

Erik Hammar, 2018

Såg man säsongen med Erik Hammar förstod man snabbt att han älskade Frankrike och älskade fransk mat. När han vann Sveriges mästerkock blev det föga förvånande kokboken Min franska matresa som han släppte. Efter vinsten jobbade Erik Hammar med mat på olika sätt och drev bland annat en framgångsrik podd. Idag har han dock lämnat matlagningen på proffs- och yrkesnivå och låtit den bli sin stora hobby istället.

Gabriel Jonsson, 2019

Drev tidigare ett byggbolag och jobbade inom byggbranschen i olika roller innan maten tog över. Efter vinsten i Sveriges mästerkock var det självklart för honom att fortsätta att jobba med mat. Idag driver han Youtubekanalen Ett gott land där han försöker lära folk att laga mat på ett lätt sätt. Han driver även ett cateringföretag och ordnar event.

Sofia Henriksson, 2020

Sofia Henriksson är journalist i grunden och jobbade som tv-spelstestare i Madrid när hon klev in i Sveriges mästerkock-köket. Men med vinst blev det matlagningsfokus istället. Idag driver hon sitt eget företag där hon på olika sätt jobbar med mat. Hon har även en egen Youtube-kanal där hon lagar mat, antar utmaningar och delar med sig av sina bästa matknep.

<iframe allowfullscreen src="https://www.tv4play.se/iframe/video/13332249" scrolling="no" frameborder="no" width="100%" height="100%"></iframe>

Christin Kashou, 2021

Juristen Christin Kashou har nu lagt sin juristkarriär på hyllan och släppt kokboken Mina asiatiska favoritrecept. Hon planerar att jobba med mat på heltid och vill inom ett par år starta sin egen restaurang.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.