Kultur och nöje

Minns du mästerkockarna?

Limhamnsbon och hela Sveriges pizzadrottning, Sandra Mastio, som idag driver restaurangen Mastio inledde sin matkarriär efter just Sveriges mästerkock som hon vann 2015.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Kultur och nöje
Mat
Tv Det blev Christin Kashou som blev Sveriges mästerkock 2021. Minns du vilka som har vunnit tidigare år?

Elva säsonger, elva mästerkockar. Från Louise Johansson till Christin Kashou. Idag har de flesta av mästerkocks-vinnarna sadlat om helt och jobbar numera med sin stora matpassion. Vi kikar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Asiatisk kokkonst ett vinnarrecept

Christin Kashou från Stockholm är årets vinnare i det populära tv-programmet Sveriges mästerkock och har nu släppt kokboken Mina asiatiska favoritrecept.
Foto: Frida Wismar
Kultur och nöje
Mat
TV En riktig vinnarskalle som är perfektionist ut i fingerspetsarna och älskar sydostasiatisk mat. Där har du 24-åriga Christin Kashou, som tog hem titeln Sveriges mästerkock 2021 i onsdagens finalavsnitt, i ett nötskal. Nu släpps hennes första kokbok Mina asiatiska favoritrecept som hon hoppas ska få fler att anamma den asiatiska kokkonsten.

Den 25 november 2020 kommer alltid att vara ett speciellt datum för juristen Christin Kashou. Det var denna dag som bidrog till att hon faktisk kunde ta det där avgörande steget och byta yrkesbana, lägga juristkarriären på hyllan och satsa fullt ut på sin stora passion: matlagning.

Den 25 november avgjordes nämligen finalen i Sveriges mästerkock där hon mötte ett tufft motstånd i Ayla Canpunar, men till slut stod som segrare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Billie Eilish bror släpper debutalbum

Billie Eilish och brodern Finneas O'Connell , som snart är aktuell med sitt debutalbum. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Artisten, producenten och låtskrivaren Finneas O'Connell, inte minst känd för att han har skrivit flera hitlåtar till sin syster, superstjärnan Billie Eilish, släpper den 15 oktober sitt debutalbum "Optimist.

Finneas, som också är hans artistnamn, avslöjade det kommande albumsläppet på sociala medier, skriver NME. Nyheten kom bara minuter efter att han släppt sin nya singel "A concert six months from now".

"Optmist" är uppföljaren till EP:n "Blood harmony" från 2019.

Kultur och nöje

Ny biografi över Tesla-grundaren Elon Musk

Walter Isaacson är i färd med att skriva en biograf över Tesla-grundaren Elon Musk. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Författaren Walter Isaacson skriver en bok om Tesla-grundaren Elon Musk. Arbetet är i full gång och enligt Musk ska Isaacson redan nu ha följt honom som en skugga i flera dagar för att samla material.

Isaacson har tidigare skrivit böcker om såväl Benjamin Franklin som Albert Einstein. Mest känd är han dock för sin bok om Apple-grundaren Steve Jobs, som blev en internationell bästsäljare.

Det är inte första gången som Musk låter någon annan berätta hans historia. 2015 publicerade Ashlee Vance en biografi över Musk. Det var dock innan Tesla blev det högst värderade bilföretaget i världen.

Kultur och nöje

Beatles handskrivna låtlistor till salu

George Harrison, Ringo Starr, Paul McCartney och John Lennon i London på 1960-talet. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nu finns chansen att förvärva två av The Beatles handskrivna låtlistor. Den 28 oktober går de under klubban på auktionshuset Bonhams, rapporterar Music News.

Den ena låtlistan skrevs av Paul McCartney och är från en spelning 1960 på Grosvenor Ballroom i Wallasey, i närheten av Liverpool. Då hette gruppen The Silver Beatles.

Den andra låtlistan är från en konsert på Majestic Ballroom i Luton, 1963, ett år efter att Ringo Starr anslutit till beatlarna.

De båda listorna uppges vara två av sammanlagt åtta listor som fortfarande finns bevarade, och de beräknas klubbas för mellan 150 000 dollar till 250 000 dollar, omkring 1,3 miljoner kronor till 2,1 miljoner kronor.

Kultur och nöje

Ny biografi över Tesla-grundaren Elon Musk

Walter Isaacson är i färd med att skriva en biograf över Tesla-grundaren Elon Musk. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Författaren Walter Isaacson skriver en bok om Tesla-grundaren Elon Musk. Arbetet är i full gång och enligt Musk ska Isaacson redan nu ha följt honom som en skugga i flera dagar för att samla material.

Isaacson har tidigare skrivit böcker om såväl Benjamin Franklin som Albert Einstein. Mest känd är han dock för sin bok om Apple-grundaren Steve Jobs, som blev en internationell bästsäljare.

Det är inte första gången som Musk låter någon annan berätta hans historia. 2015 publicerade Ashlee Vance en biografi över Musk. Det var dock innan Tesla blev det högst värderade bilföretaget i världen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Kultur och nöje

Mindre hångel på Drottningholms slottsteater

Scenografen Bente Lykke Møller och regissören Staffan Valdemar Holm är gifta och har arbetat tillsammans i över 30 år. 'Agrippina' på Drottningholms slottsteater blir deras första barockopera. 'Det är roligare än att vi ska göra vår tolfte Shakespeare-uppsättning', säger Staffan Valdemar Holm.
Foto: Stefan Jerrevång/ TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sex, makt och rock 'n' roll står i centrum när paret Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller sätter upp Händels barockopera "Agrippina" på en pandemianpassad Drottningholms slottsteater.

Regissören Staffan Valdemar Holm och scenografen Bente Lykke Møller har arbetat tillsammans sedan 1980-talet – men aldrig tidigare på Drottningholms slottsteater i Stockholm.

– Tanken att vi skulle göra en föreställning här har funnits länge, men det har varit lite svårt att få till det, säger Staffan Valdemar Holm.

Förra sommaren var det pandemin som satte käppar i hjulet. Arbetet med parets uppsättning av Händels 1700-talsopera "Agrippina" hade knappt påbörjats när premiären ställdes in. Men nu, drygt ett år senare, kan det romerska maktspelet till sist inta scenen.

För valet av "Agrippina" står Drottningholms slottsteaters nuvarande "artist in residence" Ann Hallenberg. Hon sjunger titelrollen för trettonde gången, medan det för Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller blir första gången som de tar sig an en barockopera.

– Vi kan egentligen inte genren, medger Staffan Valdemar Holm.

– Men det är därför vi går dit. Det är roligare än att vi ska göra vår tolfte Shakespeare-uppsättning. Det här känner vi inte till och därför går vi in med öppna ögon och ett slags naivitet, lust och fascination, säger han.

Pandemianpassning

Samtidigt har pandemin fortsatt att sätta avtryck på produktionen. Repetitionerna har säkerhetsanpassats med dagliga tester och salongen har begränsats till 150 personer – en tredjedel av den fulla publikkapaciteten.

TT: Har det också påverkat det sceniska uttrycket?

– Det blir mindre hångel, säger Bente Lykke Møller.

– Vi har fått fejka mer, men vårt jobb är ju illusion. Vi har försökt att kompromissa så lite som möjligt, utan att kompromissa med säkerheten, fortsätter Staffan Valdemar Holm.

Omvänd könsmaktsordning

I operans centrum står Agrippina, en äregirig romersk kejsarinna som maktspelar för att få se sin son Nerone på tronen.

– Det är speciellt med den här operan, att all rationalitet och intelligens hör till kvinnorollerna. Männen är helt i sina känslors våld, säger Staffan Valdemar Holm.

Det är ett slags omvänd könsmaktsordning som Bente Lykke Møller har förstärkt genom kostymerna. Medan kvinnornas kostymer byts ut och blir modernare för varje entré, står männen kvar i sandaler och toga, byxlösa och dömda till att "hantera alla de här metrarna med tyg".

– Och det är inte utan viss komik, konstaterar hon.

"Agrippina" komponerades som satirisk underhållning till karnevalen i Venedig 1710. Det är en satir som må vara förankrad i sin samtid, men som enligt Staffan Valdemar Holm är aktuell än i dag.

– Stycket handlar om erotik och makt. Jag tänker på det där citatet som har tillskrivits Oscar Wilde men som han kanske inte sade: "Everything is about sex except sex. Sex is about power". Så är det fortfarande, säger han och fortsätter:

– Jag har väldigt stor respekt för det här verket. Det är ett oerhört bra skrivet, osentimentalt libretto, och musiken är fantastisk.

Han beskriver barockmusiken som "friare än den musik som kom 100 eller 150 år senare".

– Den är mer rock 'n' roll, säger han.

Bente Lykke Møller protesterar.

– Nej, det är fel ord. Musiken är krispig.

Kulisser som konstverk

Att teaterrummet på Drottningholm – ett kulturarv med nästan lika många år på nacken som Händels opera – skiljer sig från de rum som duon är vana vid har fört med sig både begränsningar och kreativa möjligheter.

– Man kan välja att göra scenografi i det här teaterrummet, men det kändes helt fel, säger Bente Lykke Møller.

I stället har hon utgått från de befintliga kulisserna – "ett konstverk i sig" – och arbetat med öppna dekorbyten och begränsad rekvisita för att sätta scenen men framför allt sångarna i centrum. Det är trots allt deras samspel och gestaltningar som är operans kärna, menar Staffan Valdemar Holm, vars ambition har varit att dramatisera "i stället för att det bara sjungs". Det är något som har underlättats av sångarnas begåvning, säger han.

– Om man är så duktig musikaliskt, då är man också fri att gestalta. Det har varit en del i mitt arbete, att skapa den trygghet som gör att de vågar rocka loss.

Matilda Källén/TT

Bente Lykke Møller har skapat operans kostymer. Medan de två kvinnorollerna – Agrippina och Poppea – gör flera kostymbyten och till slut står på scen i samtida kläder, förblir männen i toga och sandaler.
Bente Lykke Møller har skapat operans kostymer. Medan de två kvinnorollerna – Agrippina och Poppea – gör flera kostymbyten och till slut står på scen i samtida kläder, förblir männen i toga och sandaler.
Foto: Stefan Jerrevång/ TT
'Är man för inne i opera tänker man kanske 'det här är en fin aria', men jag tänker dramatiskt: Vad är det egentligen som händer här?' säger regissören Staffan Valdemar Holm om hur han har tagit sig an barockoperan 'Agrippina'.
"Är man för inne i opera tänker man kanske 'det här är en fin aria', men jag tänker dramatiskt: Vad är det egentligen som händer här?" säger regissören Staffan Valdemar Holm om hur han har tagit sig an barockoperan "Agrippina".
Foto: Stefan Jerrevång/ TT
'Att gå in i den här historiska byggnaden och få den att leva, det har varit ett spännande experiment', säger regissören Staffan Valdemar Holm, som sätter upp barockoperan 'Agrippina' på Drottningholms slottsteater tillsammans med sin hustru, kostymören och scenografen Bente Lykke Møller.
"Att gå in i den här historiska byggnaden och få den att leva, det har varit ett spännande experiment", säger regissören Staffan Valdemar Holm, som sätter upp barockoperan "Agrippina" på Drottningholms slottsteater tillsammans med sin hustru, kostymören och scenografen Bente Lykke Møller.
Foto: Stefan Jerrevång/ TT

FAKTA

Fakta: "Agrippina" på Drottningholms slottsteater

"Agrippina" är en opera i tre akter av Georg Friedrich Händel, med libretto av Vincenzo Grimani, som komponerades för karnevalen i Venedig 1710. Handlingen kretsar kring den romerska kejsarinnan Agrippina som konspirerar för att hennes son Nerone ska få överta tronen.

På Drottningholms slottsteater regisseras "Agrippina" av Staffan Valdemar Holm, med scenografi och kostym av Bente Lykke Møller. Medverkar gör bland andra Ann Hallenberg som sjunger Agrippina, Bruno de Sá som sjunger Nerone och Kristina Hammarström som sjunger Ottone. Dirigent är Francesco Corti.

Operan har premiär den 7 augusti och spelas till den 21 augusti. En inspelning av operan visas med fri entré på storbildsskärm i slottsparken den 4 september.

FAKTA

Fakta: Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller

Staffan Valdemar Holm har regisserat teater och opera sedan 1980-talet, bland annat på Folkoperan, Kungliga operan och Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Han har varit teaterchef på Dramaten, Malmö dramatiska teater och Düsseldorfer Schauspielhaus.

Bente Lykke Møller är scenograf och kostymör och har arbetat med Staffan Valdemar Holm på ett stort antal produktioner för teater, opera och tv. Tillsammans grundade de Ny skandinavisk forsøksteater i Köpenhamn 1988.

I sommar är de aktuella med operan "Agrippina" på Drottningholms slottsteater, 7–21 augusti.

Kultur och nöje

Sara Bruun vill vara lärarens röst

– Jag tror lärare kommer ta emot det bra, men jag har ändå en gnagande känsla att det kan bli drev. Twitter är så oberäkneligt, säger Sara Bruun om vilka förhoppningar hon har inför sändningen av hennes sommarprogram i P1, som sänds i dag.
Foto: Bella Bryngelson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Med sitt sommarprat vill hon ta lyssnaren med sig in i klassrummet. I snart 25 år har hässleholmaren Sara Bruun varit lärare - ett yrke hon beskriver som både svårt och fantastiskt. I dag sänds hennes program i Sommar i P1.
– Jag tycker det är väldigt läskigt, eftersom man inte vet vart det ska ta vägen. Men det är så klart också hedrande, säger hon.

Hon är twittrare och skriver med jämna mellanrum debattinlägg på Skolvärlden.se. Men även för en van debattör som Sara Bruun, infinner sig en viss nervositet. När tidningen träffar henne är det dagen innan hennes sommarprogram ska sändas.

– Det svåra är att veta hur folk utanför skolan kommer reagera - jämfört med mig som är i den världen hela tiden. Kommer andra kunna sätta sig in i känslan av att vara lärare?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Legendarisk house-dj död i covid-19

Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje

Musikproducenten Paul Johnson är död, rapporterar bland andra The Guardian. Han är mest känd för houselåten "Get get down". Johnson dog av covid-19 efter att ha vårdats en längre tid på sjukhus.

Paul Johnson föddes och växte upp i Chicago 1971. Han började dj:a och producera housemusik under senare delen av 1980-talet. Johnson anses vara en av de största inom genren Chicago-house.

Han släppte hundratals album, ep:s och singlar, däribland hitlåten "Get get down". Låten toppade Billboards danslista i hemlandet USA såväl som hitlistorna i Storbritannien, Frankrike, Belgien och Nederländerna.

Paul Johnson blev 50 år.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL