Utrikes

"Kupp mitt i London" – ambassadör sov i bilen

Myanmars ambassadör i Storbritannien, Kyaw Zwar Minn, pratar med polisen utanför ambassaden i London sedan Myanmars militärattaché tagit kontroll över byggnaden.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes Myanmars militärattaché och andreman i London har genomfört en "kupp" i det lilla och låst ute landets ambassadör från sin egen ambassad.
Beskickningschefen har sovit i sin bil utanför ambassadbyggnaden i Mayfair. Brittiska regeringen fördömer händelsen, men anser sig vara bakbunden.
PREMIUM

Bilder tagna utanför ambassaden visar Kyaw Zwar Minn stå och diskutera med en polis, med en take away-kaffe i handen.

– Jag har blivit utelåst, säger ambassadören Kyaw Zwar Minn till nyhetsbyrån Reuters.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordstor smitta i Indien – "som en storm"

Sörjande anhöriga samlas för kremation av en person som nyligen avlidit i sviterna av covid-19 i Delhi, Indien.
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Utrikes
Utrikes 22 patienter i västra Indien avled efter att deras syrgasförsörjning slutat fungera och allt fler sjukhus i landet larmar om att syrgasen snart tar slut.
Situationen i landet är dyster sedan en andra kraftig smittvåg dragit fram – och satt ett dödligt rekord.

Virusets framfart i Indien resulterade under onsdagen i ett dystert rekord – över 2 000 döda inom loppet av ett dygn, den högsta dygnssiffran i landet sedan pandemin bröt ut. Samma dag rapporterades nästan 300 000 nya fall av smittan.

Smittvågen har fått sjukvården att bågna under trycket. Allt fler sjukhus i storstäderna, framför allt i huvudstaden Delhi, rapporterar nu att syrgasen håller på att ta slut.

Under onsdagen avled 22 patienter på en intensivvårdsavdelning i den svårt coronadrabbade staden Nashik. Samtliga av patienterna intuberades i samband med dödsfallen och personal har kopplat det inträffade till en störning i deras syrgasförsörjning.

Stora cricketmatcher

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att en växande skara människor tvingas införskaffa syrgas och läkemedel till sina coronasjuka anhöriga på egen hand. Via appen Whatsapp skickas mängder av desperata meddelanden med vädjan om donationer och hjälp.

Indien befinner sig ännu i en förödande andra våg av smittan, som sedan den bröt ut i mars resulterat i över 3,5 miljoner nya rapporterade fall. Ökningen har både skyllts på muterade, mer smittsamma varianter av viruset, på stora cricketmatcher samt på firandet av den religiösa högtiden Kumbh Mela.

Stängda butiker

Landets premiärminister Narendra Modi är bekymrad.

– Situationen var under kontroll fram till för några veckor sedan, sedan kom denna andra våg som en storm, säger han i ett allvarsamt tal till nationen.

För att stävja smittvågen införde Delhi-området i veckan en veckolång nedstängning, och i delstaterna Maharashtra och Uttar Pradesh har alla icke-nödvändiga butiker stängts.

Hittills har indiska myndigheter rapporterat 15,6 miljoner fall av smittan och över 180 000 dödsfall.

Utrikes

Indonesien söker försvunnen ubåt med 53 ombord

Foto: TT
Utrikes
Utrikes

Indonesiens militär söker efter en ubåt med en besättning på 53 personer ombord. Kontakten med ubåten upphörde på onsdagen då båten var utanför Balis kust.

Indonesien har bett både Australien och Singapore om hjälp i sökandet.

– Det stämmer att vi förlorat kontakt med KRI Nanggala 402 sedan klockan 3 på morgonen (lokal tid), säger amiral Julius Widjojono.

– Vi känner till havsområdet, men det är djupt, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Utrikes

Putin varnar för reaktion på "provokationer"

Vladimir Putin håller sitt årliga linjetal i Moskva.
Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland kommer att slå tillbaka hårt mot varje "utländsk provokation", säger president Vladimir Putin i ett tal till nationen, efter att ha klagat på "ovänligt" beteende från omvärlden.

Putin säger också att han hoppas att inga länder kommer att överträda Rysslands "röda linjer". Det framgår inte var dessa linjer skulle gå.

Med anledning av den eskalerande konflikten med Ukraina följdes den ryske presidenten Vladimir Putins årliga tal till nationen med särskilt intresse.

Men efter omkring en och en halv timmes tal med fokus på inrikespolitiska frågor och klimatet nämndes inte konflikten med Ukraina alls.

I relativt otydliga ordalag nämnde den ryske presidenten bara att Ryssland kommer att slå tillbaka hårt mot varje "utländsk provokation".

Putin nämnde inte heller den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj – han talade däremot om bland annat om den pågående pandemin.

– Jag vänder mig återigen till alla ryska medborgare med uppmaningen: ta vaccinet, säger han.

Enligt en opinionsmätning råder en relativt utbredd vaccinskepsis i landet. Hittills har några fåtal miljoner av Rysslands 144 miljoner invånare tagit två doser vaccin.

Ida Vanhainen/TT

Utrikes

Nya spelregler ska skydda mot skadlig AI

På bilden kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en belgisk techdemonstration tidigare i år.
Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fyra nivåer av acceptabel risk men förbud mot användning av biometrisk övervakning. Det är beskedet när EU-kommissionen nu presenterar sitt lagförslag om artificiell intelligens.

Lagförslaget har som mål att "förvandla Europa till ett globalt nav för tillförlitlig artificiell intelligens", enligt ett pressutskick.

Kommissionen påpekar att artificiell intelligens (AI) har potentiellt stor påverkan på en lång rad olika områden och att det för EU:s del dels gäller att ta till vara på medborgarnas rättigheter, dels se till att företag inom AI tillåts växa.

Lagförslaget lutar sig till största delen mot en indelning i fyra riskkategorier. Den potentiellt allvarligaste definieras som oacceptabel risk – dit hör AI som manipulerar mänskligt beteende för att kringgå människors fria vilja såväl som AI använd till att bedöma "social status". Den här typen av AI ska enligt lagförslaget förbjudas.

Strikta krav

Något mindre allvarligt bedöms högriskområden, däribland biometrisk igenkänning som exempelvis ansiktsigenkänning. Högriskområden föreslås lyda under strikta krav på säkerhet, integritet och möjlighet till transparens.

För de två efterföljande områdena, begränsad risk och lågrisk, föreslås inte några lika hårda krav. Begränsad risk kan exempelvis handla om en meddelanderobot på ett företags hemsida och lågrisk kan vara ett spamfilter.

Undantag för rättsväsendet

För användning av AI som inte utgör högrisk eller värre föreslås också en frivillig uppförandekod.

EU-kommissionen vill vidare att medlemsländerna själva utser en intern myndighet för översyn på området.

Ett område som kommissionen lagt extra vikt vid är AI som används för aktiv övervakning av personer, exempelvis ansiktsigenkänning via övervakningskameror. Den typen av teknik kommer principiellt att vara förbjuden, däremot kommer undantag att kunna göras för exempelvis rättsväsendet i sökandet efter misstänkta brottslingar.

Marcus Alexandersson/TT

FAKTA

Fakta: Detta är AI

Tanken med artificiell intelligens, förkortat AI, är att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att inhämta kunskap, dra slutsatser, planera, lösa problem eller att tolka resultat.

Forskningsområdet fick sitt namn under 1950-talet och har inslag av matematik, informationsteknik, filosofi, lingvistik, psykologi, kognitionsvetenskap och hjärnforskning. Verktygen är oftast algoritmer av olika slag, där en algoritm kan beskrivas som en systematisk procedur som i ett antal steg anger hur ett visst problem ska beräknas eller analyseras.

Källa: Nationalencyklopedin

Utrikes

Klimatforskare: Ambitionen räcker inte

Johan Rockström är professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Berlin. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Utrikes
Utrikes Att EU-parlamentet och medlemsländerna till sist har enats om en klimatlag är ett viktigt steg framåt för hela världen, menar klimatforskaren Johan Rockström. Men samtidigt varnar han för att ambitionen inte räcker, så som lagen är skriven i dag.

– Detta är viktigt, nu har världen ett G3 för klimatet, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Berlin, till TT.

Han syftar på att USA, EU och Kina nu har tydligt formulerade mål: att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast 2050 respektive 2060.

– Världens tre största ekonomier ställer sig bakom klimatvetenskapen och sätter kvantitativa mål. Det kan tippa över hela världens engagemang att lösa klimatkrisen, säger Rockström.

Inte tillräckligt

Förutom målet att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast 2050, innehåller EU:s klimatlag ett delmål för 2030. Då ska utsläppen ha minskat med minst 55 procent jämfört med 1990 års nivå.

Men det målet är långt ifrån tillräckligt, menar Johan Rockström.

Dessutom är det lite missvisande att ha 1990 som utgångspunkt. Det beror på att världen måste halvera utsläppen av växthusgaser mellan 2020 och 2030 – alltså en halvering jämfört med dagens nivå – om det ska bli möjligt att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål.

"För lite"

– Med en minskning på 55 procent kan det låta som att EU tar ett större ansvar än världen i övrigt. Men eftersom EU redan har minskat utsläppen med cirka 24 procent sedan 1990, innebär dagens beslut bara cirka 30 procent faktiska utsläppsminskningar mellan 2020 och 2030. Detta är för lite tyvärr, säger Rockström.

Dessutom, tillägger han, är EU en rik del av världen som därför bör gå ännu snabbare fram.

Ola Hansén, klimatexpert vid Världsnaturfonden, instämmer:

– När det gäller den övergripande ambitionen att minska utsläppen menar vi att man har missat chansen att sätta ett mål i linje med vad vetenskapen kräver.

Enstaka länder kan stjälpa

Dessutom är Hansén kritisk till att slutmålet om noll nettoutsläpp av växthusgaser endast gäller för hela EU, och inte omfattar alla enskilda medlemsländer. Det betyder att fortsätta utsläpp i enstaka länder kan räknas av mot kompenserande åtgärder i andra medlemsländer, även efter 2050.

– Om det inte kan ändras framöver är det kanske den största svagheten i lagen, för utan det kravet blir det väldigt svårt att nå nettonoll på EU-nivå. Det finns ju några länder som ensamma kan stjälpa det hela, som de andra länderna inte kan kompensera för. Som tur är finns det lite tid kvar till 2050 för att revidera den punkten, säger Ola Hansén.

Men i grunden anser även Ola Hansén och Världsnaturfonden att EU:s klimatlag är ett stort steg framåt som innehåller många viktiga delar. Till exempel pekar han på att EU nu ska upprätta en koldioxidbudget, som tydligt visar hur mycket växthusgaser som medlemsländerna fortfarande har utrymme att släppa ut inom ramen för Parisavtalet.

Klimatpolitiskt råd

Han välkomnar också beskedet om ytterligare ett delmål på vägen till klimatneutralitet år 2050. Det ska sättas för år 2040, och kommer sannolikt att baseras just på koldioxidbudgeten för att bli mer exakt.

– Och det här med ett klimatpolitiskt råd är något som vi har kämpat för länge, som ska granska och utvärdera EU:s klimatpolitik. Det kan bli riktigt bra, förutsatt att det är politiskt oberoende och tillsätts utifrån vetenskapliga meriter. Om varje land ska ha med en egen representant finns risken att det bara blir en ny arena för långa förhandlingar, säger Ola Hansén.

Jörn Spolander/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Utrikes

Débys son ny president i Tchad

Mahamat Idriss Déby Itno blir ny president i Tchad efter sin avlidne far.
Foto: Tele Tchad/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mahamat Idriss Déby Itno tar över presidentposten i Tchad, sedan hans far Idriss Déby avlidit av skador han ådragit sig i strid. Det meddelar presidentkansliet i N'Djamena.

Déby den äldre dog bara timmar efter det att han korats till valsegrare i det afrikanska landet.

Den 37-årige Mahamat Idriss Déby Itno är general i den tchadiska armén, och har varit chef för presidentgardet med ansvar för säkerheten kring fadern.

Armén har utlovat demokratiska val efter en 18 månader lång övergångsperiod. Samtidigt har utegångsförbud införts och gränserna kommer att hållas stängda.

Utrikes

"Historisk vändpunkt" med klar klimatlag i EU

Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker, är en av dem som förhandlat fram uppgörelsen om klimatmål för EU till 2030 och framåt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Utrikes
Utrikes En historisk vändpunkt och en bebis som ska växa sig stark. Så tycker i alla fall förhandlarna själva om den klimatlag som medlemsländerna och EU-parlamentet nu enats om.
Men alla länder behöver inte ha nollutsläpp år 2050. Och miljörörelsen talar om ett "fiasko".

Hela natten mot onsdagen satt förhandlarna och brottades med orden för att nå en kompromiss som alla kunde acceptera.

Efter 14 timmar i Bryssel kom till slut lösningen.

"Vi är mycket nöjda med den preliminära uppgörelse vi nått. Den europeiska klimatlagen spikar ramen för EU:s klimatlagstiftning 30 år framåt", säger den portugisiske klimat- och miljöministern Joao Pedro Matos Fernandes i ett uttalande.

Nollutsläpp 2050

Klimatlagens främsta mål är att EU ska vara klimatneutralt år 2050. Det ska uppnås med hjälp av att koldioxidutsläppen till år 2030 ska ha minskat med 55 procent jämfört med nivåerna 1990.

Den sistnämnda siffran är vad EU:s medlemsländer velat landa i, medan EU-parlamentet krävt ett skarpare 2030-mål på 60 procent. I slutkompromissen görs dock vissa åtaganden som gör att målsiffran även kan skrivas som 57 procent.

Nya mål ska även tas fram till år 2040. Och dessutom ska ett klimatpolitiskt råd inrättas för att hålla vetenskaplig koll på utvecklingen.

"Ett nyfött barn"

För EU-parlamentets del har den svenska ledamoten Jytte Guteland (S) varit huvudförhandlare. Hon är i huvudsak nöjd med resultatet.

– Det är ingen hemlighet att jag hade velat ha mer. Men det här är en bra start. Vi har byggt in en konstruktion i den här klimatlagen som gör den väldigt stark, säger Guteland på en pressträff via webben och talar om en "historisk vändpunkt".

Att nollutsläppen år 2050 bara ska gälla för EU totalt sett, och inte för varje medlemsland i sig, öppnar samtidigt för att vissa länder kan och kommer att släpa efter när det gäller sina utsläpp.

– Vi jobbade också med det på småtimmarna, men medlemsstaterna var benhårda, säger Guteland, som ändå räknar med att klimatlagen med tiden ska driva fram hårdare krav på alla.

– Det här är starten. Man kan se det som ett nyfött barn som kommer att växa sig starkare och starkare och bli en väldigt viktig person, säger Guteland i Bryssel.

"Blandade känslor"

Gutelands svenska kollegor i EU-parlamentet ger uppgörelsen både stöd och kritik.

– Vi är positiva till att 55 procent gick igenom. Vi tycker att det är en rimlig målsättning. Vi tror att det är viktigt att alla kan stödja det här, säger Jessica Polfjärd (M).

– Det är blandade känslor. Det är ju en enorm möjlighet och en enorm vinst för klimatet att vi nu höjer ambitionen, men besvikelsen ligger i att det hade kunnat gå ännu längre, anser Emma Wiesner (C).

Pär Holmgren (MP) går ännu längre och kallar uppgörelsen för ett "fiasko" i ett pressmeddelande.

– Det enskilt mest allvarliga är att vissa nu kommer att måla upp det här som en seger för klimatet och därmed skicka ut någon signal om att vi har det här under kontroll – vilket vi absolut inte har. Det är väldigt väldigt allvarligt, säger Holmgren till TT.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU:s klimatlag

EU-kommissionen lade fram sitt förslag till klimatlag i fjol våras och lanserade då ett bindande mål om att EU kollektivt ska vara klimatneutralt år 2050. I övrigt består lagen främst av regler för hur utsläppsminskningarna ska granskas och uppdateras fram till dess.

Kommissionen har sedan fyllt på med att EU till år 2030 ska ha minskat sina utsläpp med minst 55 procent, jämfört med 1990 års nivåer. Samma nivå ställde sig även EU:s medlemsländer bakom. EU-parlamentet ville ha minst 60 procent, men nöjde sig med 55 efter löften om tydliga krav när det gäller hur mycket som ska räknas när det gäller kolsänkor, som exempelvis skogen.

I den uppgörelse som nu nåtts ingår även att nya utsläppsmål på vägen ska tas fram till år 2040. Dessutom ska ett klimatpolitiskt råd inrättas med 15 experter, varav max två från samma land.

Uppgörelsen behöver nu bekräftas och godkännas av såväl EU:s medlemsländer i ministerrådet som av hela EU-parlamentet.

Utrikes

Sörjande drottning firar födelsedag ensam

Storbritanniens regent drottning Elizabeth anländer till prins Philips begravning. Arkivbild.
Foto: Leon Neal/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Storbritanniens regent drottning Elizabeth II fyller under onsdagen 95 år, en bemärkelsedag som går i svart då hennes make prins Philip begravdes i slutet av föregående veckan.

Drottningens födelsedag infaller under den två veckor långa sorgeperiod som har utlysts i kungahuset efter Philips bortgång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL