Kultur och nöje

Sven-Ingvars firar 65 år med turné

Sven-Ingvars fyller 65 år och firar med en turné i höst. Pressbild.
Foto: Robin Berglund
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Sven-Ingvars firar 65 år med att i höst ge sig ut på en jubileumsturné. Turnén har fått namnet "Sven-Ingvars – en liten bit av Värmland" och blir en summering av bandets historia.

"Ett jubileum ser jag som en sorts summering av den energi, kärlek, själ och hjärta alla tidigare medlemmar i bandet bidragit med, jag tror att det är det som gör att vi vibrerar än i dag och således lever vidare", säger Oscar Magnusson, bandets frontfigur sedan 2017, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hanna Stjärne respekterar Skavlans beslut

Fredrik Skavlan gör sista säsongen av sin talkshow i höst. Arkivbild.
Foto: Marit Hommedal/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Fredrik Skavlan gör den sista säsongen med sin talkshow i höst. Under hans paus har Carina Bergfeldt haft stora framgångar med sitt program men SVT:s vd kan inte säga något om huruvida Bergfeldt blir Skavlans ersättare.

Under sin föräldraledighet har Fredrik Skavlan bestämt sig för att sluta med det program som varit hans eget sedan 2009.

"Mitt mål som tv-producent har varit att det här unika talkshow-formatet skulle överleva mig som programledare, och tack vare min kollega Carina Bergfeldt ser vi nu att detta är möjligt. Därmed känner jag mig fri att få realisera andra idéer medan arbetsglädjen fortfarande är intakt. Vad det konkret blir, får vi återkomma till", säger han i ett pressmeddelande.

Under åren har han gjort 284 "Skavlan"-program. I framtiden hoppas han kunna vara ”lite mer Fredrik, och lite mindre Skavlan”.

SVT:s vd Hanna Stjärne respekterar hans beslut:

– Jag har stor respekt och förståelse för att han vill gå vidare efter alla de här åren. Hans talkshow har varit en fantastisk mötesplats i SVT, och i både Sverige och Norge. Vi kommer så klart att jobba vidare med talkshows och är väldigt tacksamma för den här tiden med Fredrik.

TT: Är beslutet enbart Skavlans eget?

– Ja, Fredrik har varit föräldraledig nu och han har valt att det här blir hans sista säsong. Vi har så klart haft nära kontakt med honom.

TT: Blir det mer med Carina Bergfeldt i stället?

– Vad det blir i stället får vi se, men vi är väldigt glada över den stora framgång som Carina Bergfeldts talkshow haft under våren. Det var en varm mötesplats och det programmet kommer att fortsätta.

Inspelningarna av den sista säsongens tolv "Skavlan"-program drar igång i september.

Björn Berglund/TT

Kultur och nöje

Skånska tävlande i CPH:DOX

Frida och Lasse Barkfors film ”Raising a School Shooter” har världspremiär på CPH:DOX och tävlar i klassen Nordic: Dox Award.
Foto: Matilda Arborelius
Kultur och nöje
Kultur och nöje

När danska CPH:DOX, en av världens största dokumentärfilmfestivaler, drar igång i Köpenhamn den 21 april visas flera filmer av skånska upphovspersoner, både i och utanför tävling.

I klassen Nordic:Dox Award har till exempel Frida och Lasse Barkfors ”Raising a School Shooter” världspremiär. I den möter publiken föräldrar vars barn har medverkat i skolskjutningar. Den ställs bland annat mot Julia & jag, Malmöbon Nina Hoberts personliga berättelse om en vänskap. Även denna film har världspremiär.

Utanför tävlan, i sektionen Special premieres, visas ”Prince of Dreams”, som är gjord av Jessica Nettelbladt, som även hon är från Malmö. Hon har följt Erik, som föddes som tjej, från att han som 18-åring påbörjade en könskorrigering och tio år framåt.

CPH:DOX pågår till och med den 12 maj och filmerna visas både digitalt (dock endast i Danmark) och på bio i Köpenhamn.

Kultur och nöje

Michaela Coel släpper debutroman

Michaela Coel ger ut sin första bok i höst. Arkivbild.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Brittiska Michaela Coel, skådespelare, regissör och manusförfattare till den hyllade HBO-serien "I may destroy you", ger ut sin första bok.

"Misfits: A personal manifesto" ("Missanpassade: Ett personligt manifest") kommer i USA och i Storbritannien i september och rymmer, enligt uppgifter till Hollywood Reporter, personliga anekdoter från Michaela Coels liv och arbete, men handlar samtidigt om hennes väg till kreativitet och makt.

Enligt förläggaren Marianne Tatepo kommer läsarna att känna i igen det "kalejdoskop av känslor och idéer" som finns i hennes tv-serier.

I den hyllade "I may destroy you" spelade hon själv huvudrollen samtidigt som hon hade skrivit manus, regisserat och producerat serien som handlar om sexuella övergrepp.

Kultur och nöje

Kalle Moraeus har skrivit guide till gubbar

Musikern och underhållaren Kalle Moraeus har skrivit boken 'Tjur på retur', som handlar om att träda in i livets gubbstadium.
Foto: Fredrik Persson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kalle Moraeus var nyskild, tjock och håglös – men i stället för att bli "en hopplös gubbe" bestämde han sig för att ändra kurs på livet. Upplevelserna har han samlat i boken "Tjur på retur", en sorts personlig guide till manligt åldrande.

Boken tar avstamp i den kände musikerns egen situation för några år sedan. Moraeus gick igenom en skilsmässa och dottern flyttade hemifrån. Plötsligt satt han i ett stort hus med en kastrerad hankatt som enda sällskap. Han gick upp i vikt så mycket att han inte längre fick plats med fiolen under alla dubbelhakor.

Men han vill inte kalla det för livskris.

– Det är klart att det är kris att skilja sig, men det var snarare ett stilla konstaterande. Det ligger inte för mig att deppa, jag är inte en sådan människa. Antingen sätter jag mig i soffan och trycker i mig bullar och chips, eller så gör jag något åt det och skjuter det där oundvikliga framför mig lite längre och ökar kvaliteten på det som är kvar, säger han.

Ville skriva gubbguide

Från början ville förlaget att Kalle Moraeus skulle skriva en kokbok, men det var han inte så pigg på. Han ville skriva om hälsa och träning och han tyckte att den sortens litteratur riktad till män i hans egen ålder saknades i hyllorna.

– Jag tänkte att jag ska skriva den ultimata guiden, en "absolut gubbe". Jag tänkte att jag skulle prata med experter och allt. Men när jag har skrivit en bra stund så inser jag att jag skriver om mig själv. Då blev det om mig och om min egen situation. Det gick heller inte bara att hålla på med hälsa, hormoner och vikt så jag fick lov att bredda det, säger han.

"Läs om Keith Richards"

Resultatet blev en bok som blandar tankar om kolhydrater och testosteron med berättelser ur Moraeus eget liv. Han skriver om livet, musiken, karriären, uppväxten i Dalarna och mamman som dog när han bara var 13 år. Men det är med blandade känslor som han berättar.

– Jag läser gärna biografier om andra, men när jag skriver drabbas jag av en så förmäten känsla. Ska jag skriva och berätta för alla om hela mitt liv, vem fan vill veta det? Helt ointressant. Läs om Keith Richards i stället. Han har ju något att berätta. Jag har bara varit en jävla kompslusk i hela mitt liv.

Han hoppas att boken ska inspirera andra till att våga göra förändringar.

– Det kan vara vitt skilda grejer. Man kan tanka på Circle K trots att man har tankat på OK hela livet. När de lade ner OK-macken i Orsa åker en del gubbar till Mora och tankar. Prova något annat. Det är inte farligt och du behöver inte skämmas, säger Moraeus.

"Döden sittandes på axeln"

I grund och botten handlar det om allvarliga saker, tillägger han.

– Jag har ganska många vänner som får sjukdomar. Några får diabetes, någon åker på en hjärtinfarkt. Jag har tjatat på några av dem i många år om att de kan inte hålla på så här. Måste de ha döden sittandes på axeln innan de tar steget?

Kalle Moraeus hoppas att det blir fler böcker framöver, även om han poängterar att han aldrig skulle få för sig att kalla sig själv författare. Skrivandet är dessutom nyttigt, tror han.

– Det är som att undervisa i fiol. Helt plötsligt måste man börja analysera, varför gör jag så här? Varför uppstår det här problemet? Det är jävligt bra och nyttigt att sätta sig ner och gräva. Det är enormt terapeutiskt, säger han.

Björn Berglund/TT

Kalle Moraeus hoppas kunna inspirera andra till förändring med sin bok. 'Det är inte farligt och du behöver inte skämmas', säger han.
Kalle Moraeus hoppas kunna inspirera andra till förändring med sin bok. "Det är inte farligt och du behöver inte skämmas", säger han.
Foto: Fredrik Persson/TT
Kalle Moraeus går samtidigt igenom träningsprogrammet '16 weeks of hell' som en av deltagarna i 'Den stora hälsoresan'.
Kalle Moraeus går samtidigt igenom träningsprogrammet "16 weeks of hell" som en av deltagarna i "Den stora hälsoresan".
Foto: Fredrik Persson/TT

FAKTA

Fakta: Kalle Moraeus

Ålder: 57 år

Bor i Orsa

Familj: Dotter

Bakgrund: Musiker och artist. Har bland annat varit violinist i Kungliga Filharmoniska Orkestern, spelat i Orsa spelmän och Benny Anderssons Orkester och deltagit i Melodifestivalen. Har lett egna programmet "Moraeus med mera" på SVT och har synts i "Så ska det låta", "Biggest loser VIP" och som julvärd.

Aktuell med: Boken "Tjur på retur" och som en av deltagarna i "Den stora hälsoresan" på Discovery Plus.

Kultur och nöje

Australien tävlar hemifrån i Eurovision

Australiska Montaigne tävlar från hemlandet med låten 'Technicolour'. Pressbild.
Foto: Nick Wilson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Australiska Montaigne kommer inte att resa till Rotterdam för årets Eurovision Song Contest. I stället ska hon framföra Australiens tävlingsbidrag "Technicolour" – och tävla – via en inspelad liveföreställning gjord i hemlandet. Möjligheten att på det här sättet tävla på distans har tagits fram och godkänts av ledningen för Eurovision Song Contest.

Australiska SBS har kommit fram till man inte vill skicka Montaigne och hennes entourage till Rotterdam på grund av "den pågående pandemins utmaningar".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Kultur och nöje

Bali och Bard till Bulletin

Hanif Bali (M) värvas till Bulletin. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den skandalomsusade nättidningen Bulletin värvar tre nya profiler, skriver Aftonbladet. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M), Alexander Bard och Jan Emanuel Johansson (S) blir medarbetare i tidningen, uppger Bulletin på sin Facebooksida.

I början av mars fick Bulletin en ny chefredaktör i Andrew Rosenthal, tidigare verksam vid The New York Times, som tar över den svenska mediesatsningen på tillförordnad basis och på distans.

I slutet av mars avgick den dåvarande chefredaktören Ivar Arpi och den politiska chefredaktören Alice Teodorescu efter bråk mellan redaktion och ägarna.

Kultur och nöje

Dikten "Maskrosbarn" gav 17-åring förstapris

Förstapristagaren Elisa Tallec, andrapristagarna Astrid Rimm och Elmi Stenkvist Manen samt tredjepristagarna Dario Raffaelli, Ida Stärning och Tiyash Tasneem. Pressbild.
Foto: Almapriset
Kultur och nöje
Kultur och nöje

17-åriga Elisa Tallec från Stockholm vann första pris i den nya skrivartävlingen "Unga skriver för unga". Hon prisas för sin prosadikt "Maskrosbarn" som handlar om både lycka och sorg, och som, enligt juryn "fångar in det mest undflyende och förankrar det i verkligheten".

Skrivartävlingen startades i höstas av Almaprisets företrädare i samarbete med Tensta konsthall för att uppmuntra unga människor att skriva och skildra samtiden under pandemin. Juryn med bland andra författarna Balsam Karam och Mårtén Sandén hade 253 inskickade bidrag från hela landet att välja mellan. Förstapriset är på 3 000 kronor.

Andrapriset på 2 000 kronor delas av 11-åriga Elmi Stenkvist Manen för "Konsten att behärska kraften" och 14-åriga Astrid Rimm för "Tragisk gudinna". Den senare en berättelse som handlar om en tonårings pandemitillvaro.

Kultur och nöje

Morrisseys manager rasar mot parodi

Morrissey gjorde förhandsreklam för 'Simpsons' på sin hemsida. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje En vegansk indiepopsångare på 1980-talet förvandlas till köttätande migranthatare i det nya avsnittet av "Simpsons". Morrisseys manager, Peter Katasis, är starkt kritisk.

I ett nytt avsnitt av serien, "Panic on the streets of Springfield" blir Lisa besatt av en militant vegan, tillika sångare i ett indieband från 1980-talet, bara för att upptäcka att idolen, vars röst görs av Benedict Cumberbatch, blivit en bitter köttätare som hatar invandrare.

Inför sändningen av avsnittet hade Morrissey gjort reklam för det på sin Facebooksida. På samma ställe beskrivs parodin nu som "nedvärderande och rasistisk", uppger BBC.

"Det är förvånande vilken vändning till det sämre som författarna till 'Simpsons' har gjort de senaste åren" skriver Morrisseys manager Peter Katsis som tycker att avsnittet är förolämpande.

"Att skämta kring olika ämnen är en sak, men när en show sänker sig till att använda så hård och hatisk taktik som att visa Morrisseys figur med magen hängande utanför skjortan (han har aldrig sett ut så under sin karriär) börjar man undra vilka som är den riktigt nedvärderande och rasistiska gruppen här", skriver Katsis.

I ett uttalande till Variety har manusförfattaren Tim Long förklarat att Lisas idol definitivt är "Morrissey-esque", men också har drag lånade från bland andra Robert Smith från Cure och Ian Curtis från Joy Division.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL