GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rusning till sommarstugorna: ”Något i hästväg”

I coronatider vill fler svenskar än någonsin spendera sommarsemestern i en stuga på landet.
Skåne är ett av de län som är populärast att hyra i. Redan nu går bokningarna inför sommaren på hög växel.
Skåne • Publicerad 10 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Skånska stugor som har nära till en sjö eller havet är särskilt populära bland svenskarna, enligt siffrorna.
Skånska stugor som har nära till en sjö eller havet är särskilt populära bland svenskarna, enligt siffrorna.Foto: Teodor Dimblad

– Skåne är väldigt hett att hyra stuga i just nu, säger Matilda Adelborg som är pressansvarig på Blocket bostad

Omkring fyra av tio svenskar har riktat in sig på att hyra ett fritidsboende i sommar, visar en rykande färsk undersökning från Kantar Sifo och Blocket. Av dessa vill närmare hälften hyra stuga i antingen Skåne, Västra Götaland, Jämtland eller på Gotland.

Österlen populärast

– Fritidshus som ligger nära vatten i Skåne har alltid varit populärt men i år är det något i hästväg, säger Matilda Adelborg.

– Österlen och i synnerhet Simrishamn är jättepopulärt i år, det är egentligen det som sticker ut bland årets sökningar. Även i vanliga fall är det högst tryck på de här havsnära stugorna men i år tror jag det kommer gå att hyra ut minsta kyffe mitt i Skåne också, fortsätter hon.

Du kan tjäna många tusenlappar på att bara hyra ut huset i en vecka denna sommaren.

När det inte går att resa utomlands letar svenskarna efter alternativ till sommarsemestern, menar Matilda Adelborg.
När det inte går att resa utomlands letar svenskarna efter alternativ till sommarsemestern, menar Matilda Adelborg.Foto: Pressbild

Den höga efterfrågan på skånska stugor bekräftas också av andra plattformar för stuguthyrning som tidningen varit i kontakt med.

– Det bokas på bra här så vi är nöjda. Men det känns som att efterfrågan är god även på andra håll och inte bara i Skåne, säger Daniel Sommer, vd på Sydsvensk Stugförmedling.

Ett semesteralternativ

Den bakomliggande orsaken till rusningen tros givetvis vara: coronapandemin.

– Det är absolut corona som är orsaken, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket bostad.

– Alla som brukar åka utomlands, där man kanske har ett ställe, behöver stanna hemma i år. Vi har sett att intresset för att boka såväl fritidshus som båtar, husbil eller husvagn har ökat väldigt mycket i landet. Svenskarna letar efter alternativ inför sommarsemestern, fortsätter hon.

Knäbäckshusen på Österlen är ett omtyckt turistmål om somrarna och många svenskar vill hyra stuga i närheten.
Knäbäckshusen på Österlen är ett omtyckt turistmål om somrarna och många svenskar vill hyra stuga i närheten.Foto: Johan Nilsson/TT

Efterfrågan matchar inte utbudet

Redan inför fjolårets sommar stegrade prislappen för en vecka i en skånsk stuga. Den stora efterfrågan i år kan komma att leda till ny prisökning erfar Adelborg.

– Det är många som vill hyra men väldigt få som vill hyra ut i Skåne, så troligtvis kommer priserna att öka ännu mer nu. Framförallt kommer det inte att finnas stugor till alla som vill hyra, säger hon.

Adelborg ber skånska fritidshusägare att tänka över möjligheten att hyra ut sin stuga någon av veckorna.

– Jag förmodar att många är i fritidshuset större delen av sommaren men ofta står det ju tomt någon vecka i alla fall. Så tänk ett extra varv, du kan tjäna många tusenlappar på att bara hyra ut huset i en vecka denna sommaren, säger hon.

Så mycket kostade det att hyra en stuga i Skåne i en vecka sommaren 2020 (se bild nedan).

Siffran till vänster anger antalet bostäder som hyrdes ut på orten. Till höger medelpriset per vecka.
Siffran till vänster anger antalet bostäder som hyrdes ut på orten. Till höger medelpriset per vecka.Foto: Blocket
Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.