Annons

Få kultursatsningar i vårbudgeten

Kulturarvsverksamheter och hemslöjd får mer pengar i vårbudgeten, som är ovanligt tunn för kulturens del. De miljarder i krispengar som går till en bransch på knä har redan presenterats.
Publicerad 15 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kulturarvsverksamheter och hemslöjd får nya pengar i årets vårbudget. Arkivbild.
Kulturarvsverksamheter och hemslöjd får nya pengar i årets vårbudget. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Till de få nysatsningarna i vårbudgeten hör en höjning på 20 miljoner kronor till kulturmiljövården, eftersom pandemin har slagit hårt mot ideella kulturarvsverksamheter. De är viktiga för att bevara och tillgängliggöra det gemensamma kulturarvet i hela landet, enligt kulturdepartementet, och betyder också mycket för besöksnäring och företagande i lokalsamhället.

Pandemin drabbar även slöjdare och kulturhantverkare, och anslaget till hemslöjden höjs med två miljoner kronor. Pengarna ska gå till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och för projekt inom hemslöjdsområdet.

Annons

Samtidigt minskas bidraget till allmän kulturverksamhet och internationellt kulturutbyte med 22 miljoner kronor. Men de pengarna uppges inte drabba någon verksamhet och används till satsningar för att mildra de ekonomiska konsekvenser som coronapandemin har betytt för kulturverksamheter.

Det var i början av april som Kulturdepartementet meddelade att det fria kulturlivet ska få ytterligare 1,3 miljarder i krisstöd, och dessutom föreslogs ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor, som dock går till betydligt mer än enbart kultur.

Elin Swedenmark/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons