Annons

Anhöriga kräver ersättning för vaccindödsfall

I Danmark har den första begäran om att få ersättning kommit in från anhöriga sedan en patient avlidit efter att ha fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19, rapporterar den danska tidningen Jyllands-Posten.
Publicerad 15 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Astra Zenecas vaccin mot covid-19.
Astra Zenecas vaccin mot covid-19.Foto: Claudio Bresciani / TT

Patienten drabbades av blodpropp och en koppling till covidvaccinet har inte kunnat uteslutas.

Den danska patientförsäkringsföreningen, som bland annat har hand om danskarnas ersättningsanspråk för allvarliga läkemedelsbiverkningar, uppger att man hittills har fått in 29 ersättningsansökningar från personer som har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Ytterligare åtta ansökningar rör Pfizer-Biontechs vaccin.

Annons

Under onsdagen beslutade den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten att helt sluta använda Astra Zenecas vaccin efter larm om rapporterade biverkningar.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) bedömer fortfarande att nyttan överväger risken med vaccinet. Till skillnad från Danmark valde Sverige för några veckor sedan att återuppta vaccinationerna med Astra Zenecas-vaccinet för personer över 65 år efter ett kortare stopp.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons