Annons

Många tjänar på bostadsrusningen

Mäklare, banker, annonssajter, stylister och flyttfirmor – det är fler än bara bostadssäljarna som tjänar pengar när svenskarna rusar efter nya bostäder.
Publicerad 17 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Svenskarna byter bostad som aldrig förr. I fjol gjordes 180 000 bostadsaffärer. Arkivbild.
Svenskarna byter bostad som aldrig förr. I fjol gjordes 180 000 bostadsaffärer. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

I fjol gjordes ovanligt många bostadsaffärer, 180 000, mot i snitt 150 000 de senaste tio åren.

– Men både 2019 och 2018 var bra år, så det blev mellan 8 000 och 10 000 fler affärer 2020 jämfört med 2019, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

Annons

Två tredjedelar av affärerna avser bostadsrätter, resten villor.

Dessutom rusade priserna. Enligt Mäklarstatistik ökade priserna på bostadsrätter med 7 procent och villor med hela 13 procent.

Kanske kan man då tänka att mäklarna ska jubla över bostadsruschen.

Riktigt så är det dock inte, enligt Björn Wellhagen.

Konkurrens bland mäklare

– Visst har det gått bra, det har gjorts fler affärer. Det är det viktigaste för mäklarna. Men konkurrensen är större nu, det finns fler mäklare än någonsin, säger han.

Han vill tona ned ruschens betydelse för mäklarnas del. De blir inte snuskigt rika bara för att svenskarna rusar efter bostäder, enligt Björn Wellhagen.

– En vanligt lön för en mäklare ligger mellan 300 000 och 500 000 kronor. Det är ingen dålig lön, men inte heller någon fantasilön. Det är bara ett par procent som tjänar över miljonen.

Bostadssajterna Hemnet och Booli har fått fler kunder och mer trafik när bostadsaffärerna blir fler. Hemnets annonser för bostadsrätter som inte var nyproducerade ökade med 6 procent, däremot minskade villaannonserna med 5 procent. Fritidshusannonserna ökade med 5 procent.

Trafiken ökar också och på Hemnet har rekordet slagits. Sajten hade 72,6 miljoner besökare i fjol, en ökning 22 procent jämfört med 2019, enligt vd Cecilia Beck-Friis.

Hemnets omsättning ökade med 23 procent under 2020 jämfört med 2019.

Annons

"Hemnet har dock sett ett växande intresse för bostäder och det egna boendet under flera år och vi har haft en stadig omsättningstillväxt. Våra intäkter är inte primärt beroende av stigande priser utan snarare av en stabil omsättning på bostadsmarknaden och självklart även vårt arbete med att utveckla nya produkter och optimera vår prissättning", skriver Cecilia Beck-Friis vd på Hemnet i ett mejl till TT.

Booli, som är en söktjänst för bostadsannonser, har sett trafiken öka med 46 procent i fjol, och hittills i år har ökningen fortsatt.

Bolånen ökar

Bankerna får också fler nya bolånekunder. Enligt Finansinspektionen är bolånestocken hos bankerna omkring 3 700 miljarder kronor.

– Ökningstakten har vänt upp från omkring 5 procent i årlig tillväxt till 6 procent nu, säger Magnus Karlsson, avdelningschef för makroanalys på Finansinspektionen.

Bankernas bolånemarginal, som Finansinspektionen räknar fram, föll dock tillbaka något under 2020, men har sedan stigit något. Bolånemarginalen ligger nu på 1,4 procentenheter. Måttet, som är bankernas bruttomarginal, är inte ett helt rättvisande när det gäller bankernas faktiska intjäning på bolånen, utan främst ett instrument för att konsumenter ska kunna ha en utgångspunkt för att förhandla om sin ränta, förklarar Magnus Karlsson. Men den ger ändå en fingervisning om bankernas chans att tjäna pengar på bostadsruschen.

Men det är inte bara mäklare, banker och annonssajter som får mer att göra då bostadsaffärerna ökar. Tove Grimdevoll på TG Home är bostadsstylare, och driver verksamhet både i Karlstad och Stockholm.

– I Karlstad blev folk mer försiktiga när det gäller styling under pandemin. Då flyttade vi verksamheten även till Stockholm. Här finns det att göra, säger Tove Grimdevoll.

Mats Tegvall driver flyttfirman Tegvalls Express i Växjö och är ledamot i branschorganisationen Sveriges Möbeltransportörers Förbund. Han konstaterar att den oro han och andra i branschen först kände för affärerna då pandemin slog till inte besannats.

– Nej, det är tvärtom. Det är nästan så man skäms, säger han.

Bostadsrusningen ger mer jobb för honom och hans branschkollegor, dessutom har rutavdraget som kom för några år sedan gjort att flyttbranschen får massor att göra.

Annons

– Men de branschkollegor som kör på utlandet har drabbats hårt. Flyttar till äldreboenden minskade också, men de har kommit igång lite igen nu när vaccinet kommit, säger Mats Tegvall.

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Fler bostadsaffärer

Fakta: Fler bostadsaffärer

I fjol gjordes omkring 180 000 bostadsaffärer, ungefär 8 000 – 10 000 fler än 2019. Men både 2018 och 2019 var bostadsmarknaden het, under de senaste tio åren har snittet legat på omkring 150 000 bostadsaffärer per år, enligt Mäklarsamfundet.

Totalt var bolånestocken 3 700 miljarder kronor. Den har tidigare ökat med omkring 5 procent per år, men har nu ökat med 6 procent.

Bankernas bolånemarginal ligger nu på 1,4 procentenheter. Den har pendlat lite fram och tillbaka, efter att ha legat som högst på omkring 1,7 procentenheter under 2018.

Bolånemarginalen är bankernas bruttomarginal, och tas fram som ett underlag för konsumenter för att förhandla om boräntor. den är inte ett direkt mått på hur mycket banken tjänar, det kommer till kostnader för banken som inte ingår i beräkningen.

Källa: Mäklarsamfundet och Finansinspektionen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons