Pandemin

Natur för hela slanten – 2021 är friluftslivets år

Området runt Kebnekaise är ett av flera resmål i fjällen som lockar allt fler besökare.
Foto: Annika Goldhammer
Artikel Pandemin har fått många att upptäcka nya naturområden i Sverige – och i år ska det bli ännu fler som hittar ut. 2021 firas friluftslivets år.

Temaåret kunde inte ha fått en bättre start. Svenskarna utforskar naturen som aldrig förr och för många blev 2020 ett år fyllt av aktiviteter under bar himmel.

–  Ja, det är en spännande tid för friluftsliv på många olika sätt, säger Annika Ismarker, projektledare för friluftslivets år, och fortsätter:

–  Vi har bra medvind och eftersom många var ute mer redan förra året har vi kommit ett steg längre och kunnat diskutera sådant som hållbart friluftsliv, allemansrätten och liknande.

Annika Ismarker är projektledare för friluftslivets år.
Annika Ismarker är projektledare för friluftslivets år.
Foto: Sanna Ameln

Projektet drivs av Naturvårdsverket och organisationen Svenskt Friluftsliv, som företräder 26 ideella friluftsorganisationer. Ursprungligen kommer idén från Norge, där ett liknande temaår arrangerades senast 2015.

"Man måste inte ha sju lager outdoorkläder eller bestiga berg långt bort, utan vi vill visa att det kan vara mycket enklare."

–  Vi kände att friluftslivet i Sverige behövde få större fokus. Historiskt har vi varit ganska duktiga på friluftsliv, men det finns många grupper som inte kommer ut alls. Stillasittandet har också ökat, särskilt bland barn i mellanstadiet. De är därför en primär målgrupp i den här satsningen, säger Annika Ismarker.

För att nå dem som sällan kommer ut i naturen är en av målsättningarna med projektet att göra utomhuslivet mer lättillgängligt. På projektets hemsida "Luften är fri" och i en app med samma namn finns tusentals tips på aktiviteter. Det kan handla om att besöka ett närliggande naturum, engagera sig i Håll Sverige Rents skräpplockardagar eller att utmana en kompis i att besöka så många naturreservat som möjligt i sitt län.

–  Man måste inte ha sju lager outdoorkläder eller bestiga berg långt bort, utan vi vill visa att det kan vara mycket enklare. Vi samarbetar också med ambassadörer som kan inspirera på olika sätt, säger Annika Ismarker.

Friluftslivets år har pågått sedan januari och under april är hållpunkten svenska friluftsdagen, som sedan 2014 arrangeras varje år den 29 april. I år hoppas Annika Ismarker att den kommer att firas av extra många.

–  Man är duktig på att ha friluftsdagar i skolan, men vi vill få fler arbetsgivare att införa det på arbetsplatsen. Det är bra på många olika sätt, inte bara för hälsan utan även till exempel ekonomiskt med mindre sjukfrånvaro som följd.

Annelie Pompe.
Annelie Pompe.
Foto: Hans Kristan Krogh Hanssen

En som kan kalla sig expert på just friluftsdagar är Annelie Pompe. Hon är en av Sveriges få professionella äventyrare och brukar snitta på närmare 250 sådana dagar per år. Hon har bland annat bestigit Mount Everest och slagit världsrekord i fridykning, men påpekar att äventyren varken behöver vara storslagna eller långt bort. Ofta kan de små, spontana äventyren i närmiljön bli minst lika minnesvärda.

–  Det kan vara så enkelt som att sova i sovsäck på balkongen eller tälta i trädgården, gå en promenad utan packning på en ny slinga i närområdet eller bara gå barfota i några minuter, säger hon.

Utsikten över Ljusnans dalgång är en av anledningarna att vandra i skogarna runt Orbaden i Härjedalen.
Utsikten över Ljusnans dalgång är en av anledningarna att vandra i skogarna runt Orbaden i Härjedalen.
Foto: Annika Goldhammer

Annelie Pompe, som nyligen gett ut boken "Naturnära äventyr" (The Book Affair), har sett stora delar av Sverige under sina äventyrsresor och har flera ställen som hon gärna återvänder till. Men hjärtat klappar allra mest för västkusten och dess snorkling, dykning, kajakpaddling och saltstänkta vandringar.

–  Det är något visst med de karga klipporna, det salta havet och den öppna horisonten. Skogen är heller aldrig långt borta om man vill ha variation, säger hon och fortsätter:

–  Jag gillar också de svenska fjällen. De längre norrut, som är brantare men ändå har öppna vidder, är finast för längre vandringar. Där kan man vandra mer eller mindre ostört om det är utanför högsäsong eller om man tar mindre trafikerade leder.

Att gå en kurs eller anmäla sig till en intressegrupp kan vara sätt att komma ut i naturen oftare, tipsar Annelie Pompe.
Att gå en kurs eller anmäla sig till en intressegrupp kan vara sätt att komma ut i naturen oftare, tipsar Annelie Pompe.
Foto: Emil Sergel

Hur skulle du lägga upp den ultimata friluftsdagen?

–  Den börjar med att jag vaknar upp i naturen, kanske efter att ha sovit i tält, med vindskydd eller under bar himmel. Att vakna till ljudet av fågelkvitter och vinden genom träden ger en fantastisk start. Första morgonkaffet smakar aldrig så gott som vid en soluppgång i naturen. Efter att ha packat ihop tältet eller städat ur vindskyddet tar jag mig långsamt vidare på ett litet äventyr, antingen till fots eller i kajak.

Krabbelurer och kokkaffe i skogen.
Krabbelurer och kokkaffe i skogen.
Foto: Annika Goldhammer

Det händer något fantastiskt med våra sinnen när vi rör oss utomhus en hel dag, framhåller hon:

–  Man blir lugn och harmonisk. Det finns ingenting man måste göra utom att röra sig, äta lite då och då och sova. En perfekt friluftsdag handlar också om att tacka naturen för allt den ger oss, till exempel genom att bära med sig sitt skräp och plocka upp sådant man hittar längs vägen.

Annika Goldhammer/TT

Att vakna i naturen är en härlig känsla.
Att vakna i naturen är en härlig känsla.
Foto: Annelie Pompe

FAKTA

Annelies favoriter i Skandinavien

+ Öckerö i Göteborgs norra skärgård

Här finns tio öar i en och samma kommun och varje ö är olik de andra. Naturen är unik och lika vacker ovanför som under ytan. Många olika platser att utforska till fots, med cykel eller kajak. Man kan också snorkla eller fridyka: Som en stor lekplats för naturäventyr.

+ Säfsen

En mysig destination för de i Sydsverige som vill ha snö. Längdskidåkningen är riktigt fin och på sommaren och hösten kan man cykla mountainbike och vandra. Lätt att nå med tåg.

+ Lofoten

Ett paradis för äventyrssport och naturupplevelser både sommar och vinter, men undvik gärna juni–augusti, då där är väldigt mycket folk. Hela sommarhalvåret erbjuder magnifik vandring, kajakpaddling, klättring, surf, snorkling och dykning.

FAKTA

Så hittar du nya resmål för friluftsliv

+ Friluftsfrämjandet har lokala föreningar runt om i landet som erbjuder guidade turer och utflykter. De firar friluftslivets år med veckomejlet ”Veckans äventyr” med utmaningar, tips och inspiration till att få in mer friluftsliv och äventyr i vardagen.

+ På Svenska Turistföreningens hemsida finns det gott om tips på aktiviteter och resmål över hela landet. Du kan söka efter specifika aktiviteter och platser och även få tips om närliggande boenden.

+ Naturkartan och Alltrails är två bra appar för att hitta fina naturområden och vandringsleder.

FAKTA

Så firas friluftslivets år

På hemsidan "Luften är fri" och i appen med samma namn finns en inspirationsbank med tusentals olika aktiviteter landet runt. I april är temat svenska friluftsdagen, som arrangeras den 29:e. Därefter har alla månader sina egna teman:

Maj: Friluftsliv i skyddad natur.

Juni: Äta ute.

Juli: Sova ute.

Augusti: ”Jag har aldrig”.

September: Gilla friluftslivet.

Oktober: Lära ute.

November: Må bra ute.

December: Dialog friluftsliv.

Utö i Stockholms skärgård.
Utö i Stockholms skärgård.
Foto: Annika Goldhammer

Inrikes

Kommunicera och slipp semesterbråken

Prata om vad ni har för förväntningar på semestern, råder familjerådgivaren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Semestern rycker närmare och med den avkoppling, bad, resor, loppisar och grillkvällar. Sällan är förväntningarna så höga och risken för bråk så stor.

Att sommarsemestern är så bra grogrund för gräl beror till viss del på att det finns så mycket att göra, säger Emil Bolin på Familjerådgivarna i Småland.

– En semester kan betyda så mycket. Det är lättare med jul för där vet vi ofta att det betyder att vi antingen gör det på ditt sätt eller på mitt sätt eller så har vi hittat på ett eget sätt. Det blir ofta att man gör likadant.

Men på sommarsemestern finns inte lika många måsten och traditioner.

– Jag tror att det dels är den stora valrikedomen som finns kring semester som ger upphov till gräl, men också att vi förväntar oss att vi ska tycka lika – man tänker att eftersom vi tycker om varandra ska vi väl tycka lika.

Romantiserad bild

Semestern är extra laddad för att vi är experter på att bygga upp en bild av hur det ser ut när vi är lediga.

– Vi romantiserar gärna den bilden, man ser hur man sitter under en parasoll och dricker en öl och mår så där himla gott. Man vill nå det där och så vill den andra åka på spa och då vet man att då blir det ingen öl.

A och O för att undvika bråk och besvikelser är kommunikation, förklarar Emil Bolin.

– Generellt är det alltid till hjälp att prata om något innan det händer. Det är mycket förväntningar och förhoppningar som vi behöver prata om och planera.

Många har jobbat väldigt hårt det senaste året och behovet av vila och återhämtning kan vara stort. Även där är det viktigt att prata med varandra och vara lyhörd.

– Man får vara öppen för att man har olika behov, men också för att återhämtning kan se olika ut för olika människor. För en del kan det vara avkopplande att göra något tillsammans med familjen. Problemen uppstår oftast när den ena parten tycker att den får ta hand om allt.

Dålig kommunikation

Brist på kommunikation verkar vara roten till de flesta av våra gräl. Är vi generellt dåliga på att kommunicera?

– Ja, svarar Emil Bolin, utan att tveka.

– Det är vi i alla relationer som inte är precis nya. Efter ett eller två år slutar vi att vara nyfikna och lyssna och lurar oss själva att vi tror att vi vet vad den andra tänker och vill. Då blir de det här kollisionerna och krockarna där vi inte förväntar oss samma sak.

Bristen på kommunikation är inte bara ett problem under de få semesterveckorna, utan hela året, hela tiden.

– Det är så vanligt. Det är absolut den vanligaste frågan för familjerådgivningen.

Det är svårt att kommunicera om vad man vill och vilka förväntningar man har. Hade det varit enkelt hade vi gjort det mer. Emil Bolin har några råd för att göra det lite lättare.

– Ett tips är att byta perspektiv och försöka tänka från den andres perspektiv, hur känns det för honom eller henne?

– Ett annat är att försöka tolka välvilligt. Det är lätt att tolka allt negativt när man är oense, men försök se de positiva sakerna och det som faktiskt är bra.

Boel Holm/TT

Ekonomi

Blandat på de europeiska börserna

Londonbörsen backade medan Frankfurtbörsen steg. Arkivbild
Foto: Michael Probst/AP-TT
Ekonomi
Ekonomi

De europeiska börserna föll på torsdagsförmiddagen efter inflationschocken dagen före på Wall Street. Men flera av de ledande indexen repade sig och stängde på plus.

FTSE100-index i London tappade 0,6 procent, medan DAX-index i Frankfurt steg 0,3 procent CAC40-index i Paris ökade 0,1 procent.

Asiens ledande börser fortsatte att backa på torsdagen. I Tokyo tappade Nikkei-indexet 2,5 procent, medan det bredare Topix gick tillbaka 1,5 procent. Också i Hongkong var det röda siffror, Hang Seng-indexet sjönk 1,8 procent. Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen backade lite mindre – 1,0 respektive 0,8 procent.

Stockholmsbörsen liksom de övriga nordiska börserna höll stängt på torsdagen på grund av Kristi himmelsfärdshelgen.

Lagfarter Nsk

Hus på 107 kvadratmeter sålt i Hässleholm

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Phuong Doan, 55, och Vanessa Nguyen, 47, boende på Solbrinken i Hässleholm har köpt huset på Svedjemarksgatan 72 i Hässleholm av säljaren Marianne Solveig Gunnel Samuelsson. Köpesumman blev 2 600 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i april 2021.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Klintvägen 12. Där såldes ett 111 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 450 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Han får Publicistklubbens stora pris

Johan Mathias Sommarström tilldelas Publicistklubbens stora pris 2021. Pressbild.
Foto: Johan Mathias Sommarström/SR
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"För sin förmåga att se det stora i det lilla långt ifrån våra breddgrader" tilldelas Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström Publicistklubbens stora pris 2021.

– Han hittar detaljerna som beskriver helheten på ett närmast unikt sätt. Han söker folk som står lite utanför "avspärrningarna" och den stora dramatiken och möter då en vardag som kanske inte framkommer så ofta i andra medier, säger Clas Barkman, som är prisansvarig på Publicistklubben.

Den fullständiga motiveringen lyder: "Med ögon lånade av svältande barn och utmattade kvinnor skildrar han krigen som dödar och låser in. Med sitt klingande dalmål tar han också med radiolyssnarna till överjordiskt vackra bergstrakter i Jemen där doften av det välkända mocka-kaffet odlas av unga entreprenörer som drömmer om en annan framtid."

Prissumman är på 30 000 kronor.

Sport

Dubbla Lindholm-nej för Tre Kronor

Hampus Lindholm (höger) missar VM på grund av handskadan. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Sport
Sport

Hampus Lindholm, en av VM-guldhjältarna 2018, hade hoppats kunna spela i årets ishockey-VM i Riga.

Men en handskada som han fick i februari besvärar fortfarande Anaheim-backen.

– Jag siktade på att kunna åka och spela VM, men en kontraströntgen nu i veckan visade att båtbenet i handen inte är helt läkt än, så jag måste tacka nej, säger Lindholm till Expressen.

Hampus Lindholm hann bara spela 18 NHL-matcher i vår innan skadan satte stopp.

Tre Kronor får även klara sig utan Elias Lindholm. Calgarystjärnan, som gjorde 43 poäng på 52 grundseriematcher i NHL den här säsongen, tackar också nej till VM-spel, uppger SVT.

Den 26-årige forwarden var med i det svenska lag som vann VM-guld 2017.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Sport

Svenskt silver i orienterings-EM

Lina Strand gjorde en bra förstasträcka och lade grunden till en svensk medalj i EM. Arkivbild.
Foto: Audun Braastad/AP/TT
Sport
Sport Det var inget snack om saken när Sverige tog silver i sprintstafetten i orienterings-EM i Schweiz.
Sverige och Schweiz drog ifrån fältet på första sträckan och förvaltade försprånget väl.
PREMIUM

Det svenska laget, utan stjärnan Tove Alexandersson, tappade sedan mark på Schweiz och fick nöja sig med en silverpeng.Sverige slutade knappt minuten efter hemmanationen.

Lina Strand växlade bara ett fåtal sekunder bakom Schweiz efter förstasträckan, men det avståndet växte sedan successivt, och när Sara Hagström gick ut på slutsträckan var avståndet 52 sekunder upp till guldet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minister går efter protester i Colombia

Clombias avgångna utrikesminister Claudia Blum (till vänster) med USA:s tidigare utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Colombias utrikesminister Claudia Blum lämnade in sin avskedsansökan på torsdagen.

Hon angav ingen orsak till avgångsbeslutet i det brev hon skrev till president Iván Duque, men det kommer efter veckor av omfattande protester mot regeringens skattereform.

Nyligen avgick också finansminister Alberto Carrasquilla.

Demonstrationerna inleddes den 28 april mot en reform som bland annat innefattade en momshöjning. Reformen har dragits tillbaka, men protester fortsätter med krav om minimilön och mot utformningen av en planerad hälsoreform.

Sport

Häcken svensk cupmästare efter finalseger

Häcken firar cupsegern.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Häcken är svensk cupmästare i fotboll. Laget slog Eskilstuna i finalen (3–0) och målvakten Jennifer Falck fick lyfta pokalen.
– Jag tänkte inte på det förrän det var dags för prisutdelning. Men det känns fantastiskt kul, säger en lycklig kapten efter triumfen.

Ett jublande Häckenlag kunde höja Susanne Erlandssons pokal mot Göteborgshimlen efter slutsignalen. Trots avsaknaden av publik och det sedvanliga konfettiregnet gick det inte att ta miste på glädjen.

– Det känns jätteskönt. Det är alltid härligt att vinna guld, jublar Filippa Angeldahl.

– Nu ska vi fira och njuta av den här titeln, myser Stina Blackstenius.

– Jag hoppas på något gott käk. Jag tror att vi går ut och käkar ihop på något coronaanpassat sätt. Sen är det match på måndag, säger Jennifer Falk.

Favoriter i finalen

Häcken kom till spel som stor favorit i cupfinalen mot Eskilstuna. Och göteborgskorna tog kommandot från start.

– Vi kontrollerade matchen från minut ett i stort sett. Vi går ut och spelar på deras planhalva i första halvlek, konstaterar Filippa Angeldahl.

Hon var en av de stora segerorganisatörerna. Utsedd till matchens lirare och den som till kunde spräcka Eskilstunas målnolla efter en kort hörna en bit in i andra halvlek.

– Jag kände att nu finns det läge att skjuta. Den här gången gick det in och det var jätteskönt, säger hon glädjestrålande.

Invid högra stolpen

Häcken kunde utöka kvarten senare. Stina Blackstenius, som sprungit och kämpat på topp matchen igenom, fick till ett hårt skott från vänsterkanten vid staffområdeslinjen som gick in vid den högra stolpen.

– Jag trodde inte att den skulle leta sig in. Men det är alltid kul att få göra mål, säger hon.

Eskilstuna försökte flytta upp spelet för att få till en reducering och kvittering. Men Häcken kunde behärskat stänga ner matchen, dra ned tempot och spela på kontringar. Pauline Hammarlund kunde sätta 3–0 från nära håll inne i sgtraffområdet med några minuter kvar. Segern var aldrig hotad.

Bet i hela vägen

– Vi gjorde ett försök. Jag är stolt över att vi bet i och jobbade klart hela vägen, säger Eskilstunas tränare Magnus Karlsson.

Häckens tränare Mats Gren lägger band på sina känslor och är återhållsamt nöjd.

– Titlar är alltid roliga. Nu får vi fira den här i morgon och sen lägga den bakom oss. Vi får se till att vi inte tappa mer mark i serien. Vi vill vara med och slåss även om den titeln.

Jonas Dagson/TT

Häckenspelarna firar att de är cupmästare 2021 efter segern i torsdagens final i Svenska cupen.
Häckenspelarna firar att de är cupmästare 2021 efter segern i torsdagens final i Svenska cupen.
Foto: Adam Ihse/TT
Häckenspelarna firar med bubbel att de är cupmästare 2021 efter segern i torsdagens final i Svenska cupen.
Häckenspelarna firar med bubbel att de är cupmästare 2021 efter segern i torsdagens final i Svenska cupen.
Foto: Adam Ihse/TT

FAKTA

Fakta: Senaste årens cupvinnare

2020/2021: BK Häcken

2019/2020: Inställt pga corona

2018/2019: Göteborg FC (numera Häcken)

2017/2018: Rosengård

2016/2017: Rosengård

2015/2016: Rosengård

Öxabäck/Mark – 6 segrar

Djurgården/Älvsjö – 6

Rosengård (tidigare Malmö FF) – 5

Linköping – 5

Umeå – 4

Häcken (tidigare Göteborg) – 4

Jitex – 3

Hammarby – 2

Sunnanå – 1

Gideonsberg – 1

KIF Örebro – 1

Källa: Svenska fotbollförbundet

FAKTA

Fakta: Susanne Erlandssons pokal

Vinnarna av svenska cupen för damer får lyfta Susanne Erlandssons pokal.

Pokal från 2010

Pokalen är gjord i silver och förgylld med 24 karat guld. Foten är av gotländsk blågråfärgad kalksten.

Designer: Silversmeden Hanne Høftø

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL