Annons

Natur för hela slanten – 2021 är friluftslivets år

Pandemin har fått många att upptäcka nya naturområden i Sverige – och i år ska det bli ännu fler som hittar ut. 2021 firas friluftslivets år.
Publicerad 17 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Området runt Kebnekaise är ett av flera resmål i fjällen som lockar allt fler besökare.
Området runt Kebnekaise är ett av flera resmål i fjällen som lockar allt fler besökare.Foto: Annika Goldhammer

Temaåret kunde inte ha fått en bättre start. Svenskarna utforskar naturen som aldrig förr och för många blev 2020 ett år fyllt av aktiviteter under bar himmel.

–  Ja, det är en spännande tid för friluftsliv på många olika sätt, säger Annika Ismarker, projektledare för friluftslivets år, och fortsätter:

Annons

–  Vi har bra medvind och eftersom många var ute mer redan förra året har vi kommit ett steg längre och kunnat diskutera sådant som hållbart friluftsliv, allemansrätten och liknande.

Annika Ismarker är projektledare för friluftslivets år.
Annika Ismarker är projektledare för friluftslivets år.Foto: Sanna Ameln

Projektet drivs av Naturvårdsverket och organisationen Svenskt Friluftsliv, som företräder 26 ideella friluftsorganisationer. Ursprungligen kommer idén från Norge, där ett liknande temaår arrangerades senast 2015.

"Man måste inte ha sju lager outdoorkläder eller bestiga berg långt bort, utan vi vill visa att det kan vara mycket enklare."

–  Vi kände att friluftslivet i Sverige behövde få större fokus. Historiskt har vi varit ganska duktiga på friluftsliv, men det finns många grupper som inte kommer ut alls. Stillasittandet har också ökat, särskilt bland barn i mellanstadiet. De är därför en primär målgrupp i den här satsningen, säger Annika Ismarker.

För att nå dem som sällan kommer ut i naturen är en av målsättningarna med projektet att göra utomhuslivet mer lättillgängligt. På projektets hemsida "Luften är fri" och i en app med samma namn finns tusentals tips på aktiviteter. Det kan handla om att besöka ett närliggande naturum, engagera sig i Håll Sverige Rents skräpplockardagar eller att utmana en kompis i att besöka så många naturreservat som möjligt i sitt län.

–  Man måste inte ha sju lager outdoorkläder eller bestiga berg långt bort, utan vi vill visa att det kan vara mycket enklare. Vi samarbetar också med ambassadörer som kan inspirera på olika sätt, säger Annika Ismarker.

Friluftslivets år har pågått sedan januari och under april är hållpunkten svenska friluftsdagen, som sedan 2014 arrangeras varje år den 29 april. I år hoppas Annika Ismarker att den kommer att firas av extra många.

–  Man är duktig på att ha friluftsdagar i skolan, men vi vill få fler arbetsgivare att införa det på arbetsplatsen. Det är bra på många olika sätt, inte bara för hälsan utan även till exempel ekonomiskt med mindre sjukfrånvaro som följd.

Annelie Pompe.
Annelie Pompe.Foto: Hans Kristan Krogh Hanssen

En som kan kalla sig expert på just friluftsdagar är Annelie Pompe. Hon är en av Sveriges få professionella äventyrare och brukar snitta på närmare 250 sådana dagar per år. Hon har bland annat bestigit Mount Everest och slagit världsrekord i fridykning, men påpekar att äventyren varken behöver vara storslagna eller långt bort. Ofta kan de små, spontana äventyren i närmiljön bli minst lika minnesvärda.

–  Det kan vara så enkelt som att sova i sovsäck på balkongen eller tälta i trädgården, gå en promenad utan packning på en ny slinga i närområdet eller bara gå barfota i några minuter, säger hon.

Utsikten över Ljusnans dalgång är en av anledningarna att vandra i skogarna runt Orbaden i Härjedalen.
Utsikten över Ljusnans dalgång är en av anledningarna att vandra i skogarna runt Orbaden i Härjedalen.Foto: Annika Goldhammer
Annons

Annelie Pompe, som nyligen gett ut boken "Naturnära äventyr" (The Book Affair), har sett stora delar av Sverige under sina äventyrsresor och har flera ställen som hon gärna återvänder till. Men hjärtat klappar allra mest för västkusten och dess snorkling, dykning, kajakpaddling och saltstänkta vandringar.

–  Det är något visst med de karga klipporna, det salta havet och den öppna horisonten. Skogen är heller aldrig långt borta om man vill ha variation, säger hon och fortsätter:

–  Jag gillar också de svenska fjällen. De längre norrut, som är brantare men ändå har öppna vidder, är finast för längre vandringar. Där kan man vandra mer eller mindre ostört om det är utanför högsäsong eller om man tar mindre trafikerade leder.

Att gå en kurs eller anmäla sig till en intressegrupp kan vara sätt att komma ut i naturen oftare, tipsar Annelie Pompe.
Att gå en kurs eller anmäla sig till en intressegrupp kan vara sätt att komma ut i naturen oftare, tipsar Annelie Pompe.Foto: Emil Sergel

Hur skulle du lägga upp den ultimata friluftsdagen?

–  Den börjar med att jag vaknar upp i naturen, kanske efter att ha sovit i tält, med vindskydd eller under bar himmel. Att vakna till ljudet av fågelkvitter och vinden genom träden ger en fantastisk start. Första morgonkaffet smakar aldrig så gott som vid en soluppgång i naturen. Efter att ha packat ihop tältet eller städat ur vindskyddet tar jag mig långsamt vidare på ett litet äventyr, antingen till fots eller i kajak.

Krabbelurer och kokkaffe i skogen.
Krabbelurer och kokkaffe i skogen.Foto: Annika Goldhammer

Det händer något fantastiskt med våra sinnen när vi rör oss utomhus en hel dag, framhåller hon:

–  Man blir lugn och harmonisk. Det finns ingenting man måste göra utom att röra sig, äta lite då och då och sova. En perfekt friluftsdag handlar också om att tacka naturen för allt den ger oss, till exempel genom att bära med sig sitt skräp och plocka upp sådant man hittar längs vägen.

Annika Goldhammer/TT

Att vakna i naturen är en härlig känsla.
Att vakna i naturen är en härlig känsla.Foto: Annelie Pompe
Annelies favoriter i Skandinavien

+ Öckerö i Göteborgs norra skärgård

Här finns tio öar i en och samma kommun och varje ö är olik de andra. Naturen är unik och lika vacker ovanför som under ytan. Många olika platser att utforska till fots, med cykel eller kajak. Man kan också snorkla eller fridyka: Som en stor lekplats för naturäventyr.

+ Säfsen

En mysig destination för de i Sydsverige som vill ha snö. Längdskidåkningen är riktigt fin och på sommaren och hösten kan man cykla mountainbike och vandra. Lätt att nå med tåg.

+ Lofoten

Ett paradis för äventyrssport och naturupplevelser både sommar och vinter, men undvik gärna juni–augusti, då där är väldigt mycket folk. Hela sommarhalvåret erbjuder magnifik vandring, kajakpaddling, klättring, surf, snorkling och dykning.

Så hittar du nya resmål för friluftsliv

+ Friluftsfrämjandet har lokala föreningar runt om i landet som erbjuder guidade turer och utflykter. De firar friluftslivets år med veckomejlet ”Veckans äventyr” med utmaningar, tips och inspiration till att få in mer friluftsliv och äventyr i vardagen.

+ På Svenska Turistföreningens hemsida finns det gott om tips på aktiviteter och resmål över hela landet. Du kan söka efter specifika aktiviteter och platser och även få tips om närliggande boenden.

+ Naturkartan och Alltrails är två bra appar för att hitta fina naturområden och vandringsleder.

Så firas friluftslivets år

På hemsidan "Luften är fri" och i appen med samma namn finns en inspirationsbank med tusentals olika aktiviteter landet runt. I april är temat svenska friluftsdagen, som arrangeras den 29:e. Därefter har alla månader sina egna teman:

Maj: Friluftsliv i skyddad natur.

Juni: Äta ute.

Juli: Sova ute.

Augusti: ”Jag har aldrig”.

September: Gilla friluftslivet.

Oktober: Lära ute.

November: Må bra ute.

December: Dialog friluftsliv.

Utö i Stockholms skärgård.
Utö i Stockholms skärgård.Foto: Annika Goldhammer
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons