Annons

Omfattande protest mot marknadshyror

155 demonstrationer mot marknadshyra anordnas i dag runt om i landet.
– Bostaden blir ett spekulationsobjekt och inte en mänsklig rättighet, säger Arne Johansson, en av initiativtagarna.
Publicerad 18 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Demonstrationer arrangeras på många håll i landet under söndagen. Arkivbild.
Demonstrationer arrangeras på många håll i landet under söndagen. Arkivbild.Foto: ALI LORESTANI/TT

I 36 städer hålls coronasäkra demonstrationer under söndagen. Det är de tre nätverken Rädda hyresrätterna, Norra Järvas stadsdelsråd och 18 april-kommittén som står bakom initiativet.

– Vi hotas ju nu av marknadshyror, januaripartierna har tillsatt två utredningar. En utredning om fri hyressättning i nyproduktionen och en hyreskommission om ökat genomslag i hyressättningen för läge och standard, säger Arne Johansson.

Annons

Han är orolig för att trångboddheten kommer öka som en följd av ökade hyror.

– Höjda hyror kommer leda till ökad bostadssegregation. Större risk att ungdomar hänger ute och dras in i kriminella gäng. Det här är en attack som är oerhört allvarlig, inte minst för boende i utsatta områden.

Demonstrationen skulle ha hållits 18 april i fjol men fick ställas in på grund av pandemin. I dag kommer max åtta personer att få delta på varje plats.

Hanna Schück/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons